Test de cultură generală. Cum a apărut 1 Aprilie sau Ziua Păcălelilor?

Test de cultură generală. Cum a apărut 1 Aprilie sau Ziua Păcălelilor?
📅 2024-07-27

Cum a apărut 1 Aprilie? Ziua Păcălelilor este în majoritatea țărilor prima zi a lunii aprilie. Aceasta și-a primit numele de la obiceiul de a face glume în această zi.

? Cu toate că această zi a fost sărbătorită timp de secole, originile sale adevărate sunt necunoscute și practic imposibil de descoperit. Aceasta seamănă cu festivaluri precum Hilaria din Roma antică, sărbătorită pe 25 martie, și cu festivalul Holi din India, care se încheie pe 31 martie.

În Franța, o persoană păcălită este numită „poisson d’avril”, adică „pește de aprilie”. Unii au propus că obiceiul modern și-a avut originea în Franța, cu Edictul de la Roussillon (promulgat în august 1564), în care Carol al IX-lea a decretat că noul an nu va mai începe de Paști, cum era obișnuit , ci pe 1 ianuarie.

Cum a apărut 1 Aprilie?

Deoarece Paștele era o sărbătoare bazată pe Lună și, prin urmare, cu dată schimbătoare, cei care se agățau de vechile obiceiuri erau „Păcăliți de Aprilie”. Alții au sugerat că Ziua Păcălelilor ar putea fi legată de echinocțiul de primăvară (21 martie), un moment când oamenii sunt păcăliți de schimbările bruște ale vremii, potrivit Britannica.

Există variații de la o țară la alta în sărbătorirea Zilei Păcălelilor, dar toate au în comun o scuză pentru a face pe cineva să „pice într-o capcană”.

Unde sunt lipite pe spatele oamenilor semne cu mesajul „lovește-mă”?

În Franța, de exemplu, persoana păcălită este numită „poisson d’avril”, poate cu referire la un și, prin urmare, ușor de prins; se obișnuiește ca cei mici să lipească un pește de hârtie pe spatele prietenilor neștiutori.

În Scoția, ziua este denumită „Gowkie Day”, după „gowk”, adică cuc, un simbol al persoanelor înșelate, ceea ce sugerează că la un moment dat ar fi putut fi asociată cu sexualitatea; în ziua următoare, prietenilor le sunt lipite pe spate semne cu textul „lovește-mă”.

În multe țări, ziarele și alte mijloace media participă la această sărbătoare, de exemplu, cu titluri sau știri false.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri descopera

O nouă descoperire contribuie la povestea migrației umane antice

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Națională Australiană (ANU), noi dovezi ale ocupației umane în sud-estul Indoneziei, datând de acum 42 000 de ani, oferă noi indicii cu privire la ruta urmată de unii dintre […] Articolul O nouă descoperire contribuie la povestea migrației uman...

Ce este starea de flux și cum o putem obține?

Oamenii de știință au prezentat demult beneficiile mintale și creative ale „stării de flux”, în care absorbția totală într-o activitate alungă anxietatea. Dar ce o provoacă și cum o putem obține? Ca dansatoare profesionistă de […] Articolul Ce este starea de flux și cum o putem obține? apar...

Ar putea să ajute roboții la eradicarea buruienilor?

Serviciile robotizate permit fermierilor să se bazeze mai puțin pe substanțele chimice. „Acest lucru rezolvă o mulțime de probleme”, spun fermierii. Într-o zi toridă de vară din centrul statului Kansas, câmpurile agricole strălucesc în căldură, […] Articolul Ar putea să ajute roboții la era...

De ce este important să lăsăm furia să iasă la iveală și să o exprimăm?

Energia vie și dinamică pe care o poate aduce furia poate fi prea ușor transformată într-un sentiment de nemulțumire, impenetrabil și greu de înțeles. În egală măsură, s-ar putea să existe tot felul de sentimente […] Articolul De ce este important să lăsăm furia să iasă la iveală și să o ex...

Un studiu a identificat noi biomarkeri ai bolii Alzheimer

Progresele recente în studiul proteomilor (adică întreaga gamă de proteine exprimate de celulele și țesuturile umane) au deschis noi oportunități pentru identificarea markerilor biologici ai anumitor boli sau tulburări mintale. Acest lucru ar putea, la […] Articolul Un studiu a identificat ...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..