Scrisoarea Pastorală a Preafericitului Părinte Cardinal Lucian la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025 - Cuvântul Liber

Scrisoarea Pastorală a Preafericitului Părinte Cardinal Lucian la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025 - Cuvântul Liber
📅 2025-04-19

Cardinal LUCIAN
prin harul şi mila Bunului Dumnezeu,
Arhiepiscop şi Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş,
Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică,
în deplină comuniune de credinţă cu Sfântul Scaun Apostolic al Romei

 Iubiţi fii sufleteşti,

În lumina sfântă a acestei nopţi dumnezeieşti, inimile noastre tresaltă de bucurie şi de nădejde, cântând: „Cât de sfântă, cu adevărat, şi întru totul prăznuită această noapte de mântuire şi strălucită, mai înainte vestitoare fiind a zilei celei purtătoare de lumină, a Învierii, în care Lumina cea fără de ani din mormânt cu trupul tuturor a strălucit”.
Paştile Domnului ne luminează din nou sufletele, aducându-ne aminte că viaţa a biruit moartea, că iubirea a biruit ura şi că speranţa a biruit deznădejdea. Căci Cel ce a fost răstignit a înviat şi, prin Învierea Sa, a deschis pentru noi toţi porţile vieţii veşnice. Este ziua în care cerul şi pământul se unesc în cântare, îngerii şi oamenii se bucură împreună, iar întreaga creaţie îşi regăseşte rostul şi speranţa.
Învierea este piatra de temelie a credinţei noastre. Este lumina care biruie întunericul, viaţa care zdrobeşte moartea, adevărul care risipeşte înşelarea (…).
Sărbătoarea Învierii nu este o comemorare, nu este o simplă aducere aminte, ci o realitate vie care ne transformă. În fiecare an, această noapte pascală ne introduce în misterul credinţei noastre – acela că Dumnezeu nu ne-a părăsit, ci S-a coborât până în adâncul durerii şi al morţii noastre pentru a ne ridica, împreună cu El, la o viaţă nouă. Marea taină a Învierii Domnului nostru Isus Cristos ni se deschide în acest an jubiliar, ca un moment providenţial de răscumpărare şi renaştere, ca „o intensă experienţă de har şi de speranţă” („Spes non confundit”, nr. 6). În acest An Jubiliar, desfăşurat sub motto-ul „Pelerini ai speranţei”, Biserica  adresează, fiecărui credincios în parte, chemarea de a-l trăi ca un an de har, în care avem cu toţii ocazia de a ne reînnoi credinţa. Cu această ocazie, vom putea, de asemenea, să ne reaprindem speranţa. Iar primul semn de speranţă trebuie „să se traducă în pace pentru lume, care încă o dată se află cufundată în tragedia războiului. Uitând dramele trecutului, omenirea este suspusă la o nouă şi dificilă încercare care vede atâtea populaţii oprimate de brutalitatea violenţei” („Spes non confundit”, nr. 8).

Dragi credincioşi,

Când rostim „Veniţi de luaţi lumină!”, nu vorbim doar de o lumânare aprinsă, ci de Lumina cea neînserată, Cristos-Dumnezeu, care luminează viaţa fiecăruia dintre noi. Este lumina care ne călăuzeşte în întunericul lumii, care dă sens suferinţei şi ne arată că moartea nu este un sfârşit, ci o trecere – Paşti – spre viaţa cea adevărată.
Această lumină nu se cumpără, nu se negociază, ci se primeşte cu inimă curată şi credinţă vie. Ea este darul pe care îl ducem în casele noastre, în familiile noastre, în gândurile şi în faptele noastre. Este chemarea de a trăi altfel: în iubire, în milă şi în iertare.
Înainte de mărirea Învierii a fost însă Crucea – semn al suferinţei, al lepădării de sine şi al ascultării desăvârşite faţă de voia Tatălui. Isus Domnul a îmbrăţişat suferinţa lumii, a luat asupra Sa păcatul omenirii şi a coborât până în adâncul iadului, pentru a ridica pe Adam din cădere. Aceasta este taina iubirii dumnezeieşti: o iubire care nu rămâne distantă, ci Se face aproape, Se jertfeşte, Se coboară, Se dăruieşte până la capăt. Astfel, Crucea devine scara către Rai, iar mormântul gol devine izvor de speranţă.

Iubiţi credincioşi,

Fiecare dintre noi este chemat să îşi poarte cu încredere propria cruce: suferinţe, boli, pierderi. Uneori, chiar ni se pare că viaţa noastră e învinsă de moarte, că nu mai e speranţă, că mormântul e închis. Dar tocmai în acea clipă, Cristos ne cheamă, aşa cum l-a chemat pe Lazăr: „Vino afară!”. Învierea Domnului ne oferă curajul de a ieşi din mormintele păcatelor şi ale descurajării. „Iată Eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârşitul veacului“ (Mt. 28, 19). Dumnezeu este cu noi, şi cu El putem birui orice obstacol, oricât de mare ar părea.
Adevărul Învierii nu este doar o dogmă, ci o realitate vie, care trebuie să pătrundă în toate fibrele fiinţei noastre. Nu putem să rostim „Cristos a înviat!” cu buzele, dacă trăim ca şi cum El ar fi încă în mormânt. Să nu ne obişnuim cu întunericul! Să nu ne lăsăm furaţi de superficialitate, de frică, de păcat sau de deznădejde. Isus a înviat, cu viaţa Lui pe moartea noastră călcând!
(…)Trăim într-o vreme în care omul pare tot mai rupt de izvorul vieţii, tot mai singur, tot mai copleşit de teamă şi de îndoială. Lumea modernă, în ciuda progreselor tehnologice, suferă de o criză profundă: criza unui sens, a unei semnificaţii pentru propria existenţă.
În acest context, Biserica este far de lumină, este casă a milostivirii, spital pentru suflete şi şcoală a speranţei. Să nu aşteptăm minuni din afară, ci să devenim noi înşine minune unii pentru ceilalţi, mărturisitori credibili şi convinşi ai Învierii, începând cu rugăciunea din familie, cu împăcarea cu cei din jur, cu grija faţă de săraci, bolnavi, bătrâni, tineri şi copii lipsiţi de dragoste.
Adevărata lumină pascală nu se aprinde doar la slujba de Înviere, ci în fiecare suflet care se întoarce sincer la Dumnezeu. Să folosim acest prilej sfânt pentru a ne curăţi inimile şi a ne împărtăşi cu Trupul şi Sângele lui Cristos, cu viaţa Lui, cu lumina Lui.
În aceste vremuri marcate tot mai mult de egocentrism, profit, agresivitate, falsitate, atât de dezumanizante, să privim la exemplul Fericitului Card. Iuliu Hossu, la rezistenţa lui prin credinţă, speranţă şi iubire.  Să ne lăsăm sufletele copleşite de lumina lui Cristos, şi, ca martori ai Învierii Lui, să fim pretutindeni purtători ai luminii adevărului, iubirii, bunătăţii şi solidarităţii. Să nu lăsăm păcatul, indiferenţa sau necredinţa să ne fure bucuria. Să nu trăim ca şi cum Cristos ar fi străin de vieţile noastre. El ne aşteaptă cu drag în fiecare zi, în taina rugăciunii, în tăcerea inimii, în Biserică, în aproapele nostru.
Dragii mei, să dăruim cu încredere lumina Învierii în familie, în societate, în lume. Să fim purtători ai păcii, ai dreptăţii şi ai frumuseţii credinţei. Să-i învăţăm pe copiii noştri să se roage, să iubească Biserica, să preţuiască faptele bune şi să trăiască în adevăr.
Să nu ne ruşinăm de Cristos! El nu S-a ruşinat să ne poarte pe Crucea Sa. Să fim demni de numele de creştini şi să ne trăim credinţa nu ca pe o obligaţie, ci ca pe o comoară vie!
Cu inima plină de speranţă şi de recunoştinţă, îl rog pe Domnul cel Înviat să vă binecuvânteze alături de cei dragi din familiile şi comunităţile Dumneavoastră, rugându-mă ca Lumina cea Lină a Învierii să vă pătrundă sufletele şi să vă călăuzească paşii în fiecare zi.

Cristos a înviat!
Adevărat a înviat!
†Cardinal LUCIAN

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri cuvantul liber

Academica Transilvania Târgu Mureș a făcut spectacol în propriul fief!

Play-off-ul Ligii a 4-a ELITE din județul Mureș la fotbal a continuat sâmbătă, 19 aprilie 2025, cu meciurile din etapa a II-a. Academica Transilvania Târgu Mureș s-a impus cu scorul de 5-4 în fața formației Mureșul Rușii Munți, într-un meci spectaculos, plin de răsturnări de situație. „Din păcate...

Dictatura legii sau legea bunului simţ?

Democraţia nu poate funcţiona fără legi. Libertarienii cred doar că „piaţa şi viaţa le rezolvă pe toate” şi că Statul sau Contractul social, recte legile scrise, sunt fără rost. Eu nu cred însă că este aşa. Eu cred că doar legile şi sancţiunile impuse pentru nerespectarea lor pot face societăţile...

Fascinaţia morbidului – turismul negru

Turismul negru sau thanatoturismul (de la grecescul „thanatos”- „moarte”) implică vizitarea locurilor asociate cu moartea şi suferinţa. Urmele bombardamentelor de la Hiroshima şi Nagasaki, câmpul de la Cernobîl, catacombele din Paris, lagărele naziste sau comuniste, catacombele din Paris, câmpiil...

Privire în trecut: Magazine din Târgu Mureş

Azopan.ro este o arhivă foto online care îşi propune salvarea şi publicarea patrimoniului fotografic analogic din România. Colecţia doreşte să publice cât mai multe din milioanele de poze realizate analog, păstrate în adâncul sertarelor, în pod, pe rafturile din depozitele muzeelor sau cele care ...

Sfaturi pentru o digestie sănătoasă și remedii naturiste

Sărbătoarea Paștelui este una dintre cele mai importante sărbători religioase pentru creștinii ortodocși, având o semnificație profundă legată de Învierea Domnului Iisus Hristos și de triumful vieții asupra morții. În această perioadă, credincioșii se reunesc cu familiile, pregătesc și consumă al...

Diferenţele gastronomice de Paşte în România

Paştele în România este marcat de o diversitate culinară semnificativă, fiecare regiune având propriile sale tradiţii şi preparate care reflectă istoria şi cultura locală. Deşi toate zonele au în comun unele preparate esenţiale, precum mielul sau ouăle roşii, diferenţele gastronomice sunt evident...

Organizarea unei mese de Paşte

Suntem în săptămâna în care, mai mult ca oricând ar trebui poate să ne reîntoarcem înspre noi, să căutăm să aruncăm răul şi urâtul dinăuntru-ne şi să renaştem curaţi şi liniştiţi din lumina pe care tot în noi o vom găsi. Ştim că la finele acestei săptămâni binele va triumfa, viaţa veşnică va învi...

TOPMED: „O viaţă nouă începe cu o decizie curajoasă” – Chirurgia bariatrică, soluţie eficientă pentru combaterea obezităţii

Obezitatea este astăzi o problemă globală de sănătate publică, cu implicaţii majore asupra calităţii vieţii, mobilităţii, stimei de sine, dar şi asupra riscului de boli grave precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, apneea în somn, dislipidemia, afecţiuni articulare sau chiar unele tipu...

Dr. A. Copcea: Medic specialist Diabet, Nutriţie Boli metabolice – Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca

Cea mai proastă recomandare din diabetologie: „Evitaţi mazărea şi fasolea boabe!” Eram la începutul rezidenţiatului când auzisem că în diferite locuri se recomandă pacienţilor cu diabet să evite mazărea şi fasolea. Logica unei astfel de recomandări e amatorismul. Probabil cineva prin anii 1960-19...

Dr. Dan Fărcaş: Se poate trăi cu Boala Parkinson

Târgu Mureş este oraşul din care provine povestea fascinantă şi inspiraţională a dr. Dan Fărcaş, un medic diagnosticat cu boala Parkinson când avea doar 23 de ani. În ciuda provocărilor iniţiale şi a noutăţii tulburătoare a unui astfel de diagnostic la o vârstă atât de fragedă, dr. Fărcaş a făcut...

Good News

Only good and positive news.