Vasile Ioan Frandeș și Gabriel Pilcă, doi localnici ai comunei Ideciu de Jos au descoperit un tezaur din bronz, în seara de luni, 14 aprilie.
„Inițial am descoperit două vârfuri de suliță, atunci l-am chemat și pe prietenul meu Gabriel Pilcă, pentru că datorită lui am prins drag de această pasiune de a căuta comori. Împreună cu el am scos și restul, 63 de bucăți, practic, sunt mai multe, dar unele erau lipite și le-am lăsat așa, pentru a nu le distruge. Sunt brățări, toporașe din bronz, broșe și alte obiecte care nu știu ce semnifică, nu știu vechimea lor, dar Epoca Bronzului a fost la începutul mileniul al III-lea – sfârșitul mileniului II a.Chr”, a menționat Vasile Frandeș.
Vasile Frandeș a săpat la ieșirea din Ideciu de Jos spre Ideciu de Sus, sub coama unui deal, spre răsărit. Epoca bronzului este o perioadă cultural-istorică caracterizată prin apariția și răspândirea pieselor din bronz – primul metal creat artificial. În zona carpato-nistreană primele obiecte de bronz apar la începutul mileniului al III-lea a. Chr. Cea mai largă răspândire ele au avut în etapele finale ale epocii. De rând cu piesele din bronz cultura materială mai este reprezentată prin vase ceramice de diferite forme, cu sau fără decor, dar și unelte de piatră, os și corn. Un element distinctiv pentru această epocă sunt complexele funerare în formă de tumuli.
Obiectele descoperite de Vasile Frandeș și Gabriel Pilcă au fost predate autorităților, Primăriei comnei Ideciu de Jos, iar la ora aceasta probabil sunt deja în mâinile specialiștilor Muzeului Județean Mureș.
„Suntem mândri de ceea ce au descoperit localnicii noștri, așteptăm cu nerăbdare să aflăm mai multe detalii de la cei în măsură să evalueze aceste obiecte”, a menționat Feier Lucian Lăurean, primarul comunei Ideciu de Jos.
În urmă cu câteva zile, un tezaur din argint de 550 de grame a fost descoperit de două persoane, în comuna Breaza, de lângă Reghin. Arheologii amatori Dionisie-Aurel Moldovan și Sebastian-Adrian Zăhan nu s-au așteptat niciodată să dezgroape o comoară de bijuterii din argint care ar putea rescrie cărțile de istorie.Obiectele, șase podoabe de port, constând într-o brățară de argint, trei fibule, un lanț pentru gât și o centură de brâu, cu o greutate totală de aproximativ 550 de grame, vorbesc despre un personaj important al epocii dacice. Deşi nu se poate stabili cu certitudine dacă podoabele au aparţinut unui bărbat sau unei femei, caracterul lor ceremonial şi calitatea execuţiei indică fără îndoială statutul înalt al purtătorului, potrivit specialiştilor de la Muzeul Judeţean Mureș, Proprietarul tezaurului l-ar fi putut ascunde sub pământ ca ofrandă adusă unei divinități sau pentru a ascunde bunurile într-un moment de răscruce. Cert este că, niciodată nu și l-a mai revendicat.
Această descoperire reprezintă prima dovadă a existenţei unei locuiri dacice în zona Breaza și deschide o nouă perspectivă asupra istoriei locale.