Ziua Jandarmeriei Române, marcată la Târgu Mureș

Ziua Jandarmeriei Române, marcată la Târgu Mureș
📅 2024-04-19

În fiecare an, în 3 aprilie, este sărbătorită Ziua Jandarmeriei Române. Cu acest prilej, la sfârșitul săptămânii trecute, Inspectoratul de Jandarmi Județean Mureș și Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu Mureș au organizat ,,Cupa Presei la Tir”, ediția 2024. Concursul a avut loc în Poligonul de tragere din Sângeorgiu de Mureș. Au participat 15 jurnaliști din județul Mureș. După desfășurarea celor două probe, pe locul I s-a clasat echipa redacțiilor Antena 1 și Transilvania Business, locul II - echipa M9TV, iar pe locul III - echipa TVR Târgu Mureș.

Seria manifestărilor aniversare a continuat în sâmbătă, 30 martie, în Cetatea Târgu Mureș, cu Ziua Porților Deschise, în cadrul căreia au fost prezentate vizitatorilor autospecialele de intervenție și tehnica folosită în misiuni. Nu au lipsit nici antrenamentele și demonstrațiile de apărare ale jandarmilor mureșeni, care au impresionat cu priceperea și profesionalismul lor. Vedetele zilei au fost, fără îndoială, patrupezii devotați, care au demonstrat, din nou, că sunt parte integrantă din echipă și că merită tot respectul și admirația noastră.

La manifestările organizate la Târgu Mureș pentru a celebra împreună 174 de ani de istorie și tradiție a Jandarmeriei Române a participat un public tânăr și numeros, curios de profesia de jandarm și de provocările meseriei. Întâlnirile ocazionate de Ziua Jandarmeriei Române au creat oportunitatea de a fi mai aproape de membrii comunității și de a forma legături frumoase. Mulțumim din suflet tuturor celor care au fost alături de noi și care au contribuit la succesul acestei zile minunate!, au precizat reprezentanții Jandarmeriei.

În acceași zi, cei interesați au avut ocazia să viziteze expoziția “Jandarmeria Română 1850 - 2020”, găzduită de Secția de Istorie a Muzeului Județean Mureș, Secția de Istorie. Intrarea a fost liberă.

“Actul de naștere oficial al Jandarmeriei românești în Transilvania este Decretul Regal nr. 444 din 29 ianuarie 1919, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 246 din 30.01/12.02.1919 (România trece abia pe 1 aprilie 1919 la calendarul gregorian, așadar, data oficială din România era 30 ianuarie, pentru data publicării și 29 ianuarie pentru data decretului), prin care erau înființate Brigada IV Jandarmi și Regimentele 7, 8 și 9 Jandarmi din subordinea sa, cu aria de responsabilitate în Transilvania. Compania de jandarmi a județului Mureș, cu reședința la Târgu Mureș, va fi subordonată, alături de companiile Târnava Mare, Târnava Mică, Alba și Turda, Batalionului 2 teritorial din cadrul Regimentului 8 Jandarmi, cu comandamentul la Brașov, între 1919-1929. Menționăm că până în anul 1950 existau administrativ-teritorial alte județe, diferite de cele din prezent”, a subliniat Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu.

L.B.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri cuvantul liber

Péter Ferenc: Candidez pentru un nou mandat cu întreaga responsabilitate a celor opt ani în care am condus Consiliul Județean Mureș

Organizația UDMR Mureș a depus astăzi 25.000 de semnături de susținere pentru candidatura lui Péter Ferenc la președinția

Casă, dulce casă

ORIZONTAL: 1) Construcție la țară cu 2 camere. 2) Curentă la bloc (pl.) - Ghimpele din casa soacrei. 3) Casă, dulce casă

Depresia de primăvară: ce este și cum o puteți trata

Venirea primăverii este așteptată cu sufletul la gură de foarte multe persoane, iar soarele călduț și peisajul care înflorește

Bancuri

În Uniunea Sovietică se organizează un concurs de pictură cu tema “Lenin la Praga”.

În Grădinița “Paradisul copilăriei” din Tg. Mureș, Concurs Județean “ANIMALELE LA SFAT”

În Sala festivă a Liceului Tehnologic “Electromureș”, Grădinița “Paradisul Copilăriei”, a avut loc, zilele trecute

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..