Alături de Brașov, Târgu Mureșul a găzduit unul dintre cele mai importante cursuri de salvare cu participare internațională

Alături de Brașov, Târgu Mureșul a găzduit unul dintre cele mai importante cursuri de salvare cu participare internațion
📅 2023-12-02

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, alături de o serie de experți francezi și reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a participat, sâmbătă, la Târgu Mureș, la încheierea unuia dintre cele mai importante cursuri de tip “COS-DSM” (Comandant Operațiuni Salvare - Director Salvări Medicale), cu accidente multiple și cu victime multiple, la care au luat parte în jur de 200 de pompieri și personal UPU/CPU-SMURD. “Acum s-a terminat unul dintre cursurile cele mai importante, care a avut opt serii de câte trei săptămâni pe comanda intervențiilor cu accidente multiple, cu victime multiple. (...) Un astfel de curs, care durează trei săptămâni, care a fost repetat de opt ori cu eforturi extraordinare și eroice, chiar din partea tuturor, din partea colegilor din Franța, din partea colegilor de la IGSU, din partea celor două inspectorate care au organizat cursurile alternativ la Brașov și la Târgu Mureș. De ce acest curs trebuie să continue în acest format? Nu a fost niciun interes pecuniar să se ia bani de la cursanți, să se plătească taxe, să se facă ceva care să transforme cursul într-o formă de mini-afacere. Și acesta e motivul pentru care cursul trebuie să continue în acest format în viitor, cu implicarea Departamentului pentru Situații de Urgență, care prin lege are un rol în formarea continuă”, a declarat Raed Arafat, în timpul ceremoniei de închidere a cursului.

El a subliniat că România are nevoie de acest curs, care să fie realizat ca o formă de cooperare între partea medicală, pompieri și alte structuri implicate și a subliniat că exercițiul COS-DSM este unul de formare practică.

“Cursul trebuie să continue sub această formă. Când aud, și în ultima perioadă am auzit mai mult, că toată formarea continuă medicală, cel puțin, va trebui să fie derulată numai prin universități, consider că acest lucru este un lucru foarte periculos. Și o zic deschis, o zic oricând cineva mă întreabă. Formarea continuă este o chestiune practică și este formare, nu este învățământ. Exact asta discutam cu colegii noștri. E diferență între formare și învățământ. Formarea continuă este o pregătire practică, tehnică, care include formatori care știu partea practică, partea tehnică, și asta e valoarea acestor pregătiri și acestor cursuri care se țin. Ăsta e motivul pentru care acest curs a fost de succes și știu că impactul lui va fi unul foarte important pe plan național. Nu este un curs pentru a obține o diplomă în plus, este un curs care schimbă mersul lucrurilor în instituțiile noastre. Ce s-a învățat aici trebuie implementat pe teren, ce s-a învățat aici trebuie transmis mai departe. Ce s-a învățat aici poate fi un mod de salvare de vieți dacă facem treaba corect la fața locului și lucrăm cu toții împreună”, a accentuat Raed Arafat.

Șeful DSU a susținut că scopul final al cursului este ca intervenția să fie cât mai reușită și cât mai bună.

Pregătirea cursanților s-a realizat de către medici experți și pompieri din Franța, în cooperare cu medici și pompieri din România și s-a derulat în județele Mureș și Brașov.

Raed Arafat a subliniat colaborarea deosebită cu pompierii francezi, care au participat la acest curs cu 17 experți, între care și președintele Societății Franceze de Medicină de Catastrofă, Henri Julien.

Cursul a prevăzut opt serii de pregătire, iar la acesta au luat parte 130 de pompieri din cadrul IGSU și unitățile subordonate, cu atribuții de conducere și coordonare a intervențiilor, precum și 70 de medici UPU/UPU SMURD/CPU care au beneficiat de informațiile și practica necesare gestionării în cele mai bune condiții a cazuisticii reale, din dinamica operativă.

În timpul stagiilor de pregătire, cadre din comenzile inspectoratelor pentru situații de urgență, precum și medici din cadrul unităților de primiri urgențe din întreaga țară au luat parte la sesiuni teoretice de formare și exerciții practice, cu scopul de a dezvolta competențele personalului cu rol în conducerea acțiunilor de intervenție în cazul producerii evenimentelor cu victime multiple, pentru îmbunătățirea cooperării COS-DSM la locul intervenției.

Scenariile exercițiilor parcurse de cursanți au vizat misiuni complexe de stingere a incendiilor - simulate la unități medicale și tuneluri - accidente aviatice, incidente la operatori de tip SEVESO și alte situații de amploare și intensitate deosebite.

Stagiile de pregătire au fost organizate prin proiectul “Multirisc Modul III” - Activitatea 4 - Coordonarea Integrată a Acțiunilor Operative, finanțat prin POCU 2014 - 2020.

Totodată, cu acest prilej, dr. Raed Arafat a acordat Emblema de Onoare a Departamentului pentru Situații de Urgență celor care au deținut un rol important în implementarea și desfășurarea activităților acestui proiect, precum și diplome de apreciere tuturor operatorilor și instituțiilor partenere implicate de-a lungul acestuia.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri cuvantul liber

DECESE - CONDOLEANȚE 

Cu adanca durere anuntam trecerea la cele vesnice a scumpei noastre mama, soacra si bunica, Profesoara Marinca Lucia Maria la data de 1 decembrie 2023, la varsta de 88 de ani. Inmormantarea a avut loc in cimitirul de langa Biserica de lemn. Dumnezeu sa o odihneasca.in ceata dreptilor sai si va ra...

La mulți ani, ROMÂNIA! La mulți ani, românilor de pretutindeni!

ISU Mureș - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Horea" al jud. Mureş

LA MULTI ANI ROMANIA! LA MULTI ANI ROMANI!

Intreaga suflare romaneasca de pretutindeni traieste de 1 Decembrie clipe de multa mandrie si bucuria de a fi ROMAN.

Dublu Eveniment Cultural

Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş, aflat în subordinea Consiliului Județean Mureș

Ziua Națională a României 1 decembrie 2023

Haideți să o cinstim cum se cuvine! Vă invităm la: Expoziția de tehnică militară și echipamente MAPN și MAI

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..