Germania, în alertă maximă. Viitorul cancelar federal german, Friedrich Merz, a făcut apel luni la o acțiune rapidă pentru a asigura competitivitatea Germaniei, ca răspuns la căderile de pe bursă după anunțul președintelui american Donald Trump privind impunerea de tarife vamale, transmite Reuters.
”Situația de pe piețele internaționale de acțiuni și obligațiuni este dramatică și amenință să se deterioreze în continuare. Prin urmare, este mai urgent ca oricând ca Germania să-și restabilească în cel mai scurt timp posibil competitivitatea”, a afirmat Merz, într-un comunicat remis Reuters prin e-mail.
”Această problemă trebuie să fie acum în centrul negocierilor de coaliție”, a adăugat el, referindu-se la negocierile pentru formarea unui guvern dintre blocul său conservator CDU/CSU (Uniunea Creștin-Democrată și filiala sa bavareză Uniunea Creștină-Socială) și Partidul Social-Democrat.
El a reiterat apelurile CDU în favoarea reducerilor de taxe, diminuării birocrației și a unor prețuri mai mici la energie. Acțiunile europene înregistrau luni cel mai scăzut nivel din ultimele șase luni, investitorii fiind îngrijorați de posibilitatea unei recesiuni, pe fondul incertitudinilor geopolitice și după ce președintele Donald Trump nu a arătat niciun semn că ar renunța la războiul comercial agresiv.
Alături de alte țări din Uniunea Europeană, Germania se confruntă cu tarife de import de 25% pentru oțel, aluminiu și autoturisme și tarife ”reciproce” de 20%, începând de miercuri, pentru aproape toate celelalte bunuri.
Aceste tarife vin să se adauge problemelor economice cu care se luptă deja Germania, punând sub semnul întrebării încercările viitorului guvern de coaliție de a scoate cea mai mare economie a Europei dintr-o recesiune de doi ani, menționează Reuters.
Comisarul european pentru Economie și Productivitate, letonul Valdis Dombrovskis, a declarat luni, într-un interviu pentru televiziunea publică din Letonia, că taxele impuse de Donald Trump vor avea un impact negativ ceva mai mare în Statele Unite decât în Uniunea Europeană.
”Am realizat o modelare macroeconomică a impactului potențial al acestor taxe asupra economiei. În principiu, se poate vedea că aceste taxe ar putea avea un impact negativ în economia Uniunii Europene. Deoarece Statele Unite impun aceste taxe în formă foarte generalizată pentru o serie de țări, impactul economic negativ asupra SUA va fi ușor mai mare”, a spus Dombrovskis.
Potrivit calculelor referitoare la PIB, citate de comisar, impactul negativ pentru cele 27 de state membre va fi de 0,2 % sau de 0,3 % în economia UE, în timp ce în Statele Unite, ținând cont de taxele mai ample, este vorba despre un impact negativ de 0,5% – 0,6%.
Dacă UE sau alte țări vor veni cu contramăsuri, impactul negativ va fi mai mare, a subliniat Dombrovskis, care a semnalat că taxele lui Trump vor avea un impact mai mare asupra inflației din SUA decât asupra celei din economiilor europene.
”Statele Unite au impus taxe în formă generalizată pentru un mare număr de țări din lume. În consecință, aceste mărfuri importate vor fi mai scumpe și asta, bineînțeles, va afecta inflația din Statele Unite”, a spus el.
În ceea ce privește măsurile UE, comisarul a afirmat că ”din partea UE, desigur, prima opțiune va fi continuarea negocierilor și încercarea de a se ajunge la o soluție mutual acceptabilă, dar, dacă nu va fi o astfel de soluție, atunci, din partea Uniunii Europene, suntem dispuși să venim cu contramăsuri într-o manieră proporțională”.
UE ”negociază direct cu alți parteneri comerciali ca, în principiu, acest sistem comercial internațional bazat pe reguli să fie păstrat în măsura posibilului”, a adăugat comisarul european.
”Prin urmare, nu se poate vorbi de un impact semnificativ asupra inflației aici, de exemplu, în Uniunea Europeană”, susține Dombrovskis.