Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a primit joi, în plină conferinţă de presă, instrucţiuni să nu comenteze atacul din cursul dimineţii asupra oraşului ucrainean Dnipro, care – potrivit Kievului – a fost efectuat cu o rachetă intercontinentală (ICBM), relatează AFP.
Maria Zaharova a fost întreruptă de un apel telefonic, conform înregistrării video a briefingului difuzat în direct pe Youtube de către Ministerul rus de Externe.
În înregistrare se aude o voce gravă la celălalt capăt al firului. „În ceea ce priveşte atacul cu rachetă balistică asupra Iujmaş (uzină de rachete şi sateliţi), despre care Occidentul a început să vorbească, nu comentaţi deloc!”, i-a transmis interlocutorul său neidentificat, care nu a menţionat vreo rachetă intercontinentală.
„Da, mulţumesc”, a răspuns Maria Zaharova, înainte de a închide şi de a-şi relua conferinţa de presă.
Uzina Pivdenmaş (Iujmaş, în limba rusă) este situată în apropiere de centrul oraşului Dnipro, în zona central-estică a Ucrainei.
Rus Dışişleri Bakanlığı sözcüsü M. Zaharova bugün açıklama yaparken telefonu çalmış.
Arayan adam Zaharova’dan „Rusya’nın Ukrayna’ya ateşlediği balistik füzeyle” ilgili sorulara yorum yapmamasını istedi. pic.twitter.com/qguNJAfr5u
— Ramin SADIK (@saki552003) November 21, 2024
Potrivit forţelor aeriene ucrainene, Dnipro a fost vizat joi dimineaţă de o lovitură implicând mai multe tipuri de rachete ruseşti, între care o rachetă balistică intercontinentală, pentru prima oară de la începutului conflictului în februarie 2022.
Această rachetă este concepută să transporte ogive nucleare şi să lovească la mii de kilometri distanţă. Moscova nu a comentat pentru moment această acuzaţie. Armata rusă păstrează tăcerea, la fel şi Kremlinul.
Dacă utilizarea respectivei rachete se confirmă, aceasta ar marca o nouă escaladare, în timp ce Rusia a declarat că pregăteşte un răspuns „adecvat” la recurgerea de către Ucraina la rachete occidentale cu rază lungă de acţiune pe teritoriul rus, ceea ce Moscova a calificat drept o linie roşie.
A fost o „repetiţie a unei lovituri nucleare”, susţine expertul Oleg Katkov, redactor-şef al publicaţiei ucrainene specializate pe teme militare Defense Express, la Radio NV, adăugând că ar avea nevoie de mai multe detalii pentru a spune clar ce fel de tip de rachetă a utilizat Rusia în atacul asupra Dnipro.
Unii dintre experţii militari ucraineni înclină să creadă că este vorba de racheta balistică intercontinentală Rubej, care ar putea fi echipată cu ogive nucleare.
Conform media ucrainene, în atacul de joi asupra infrastructurii critice din Dnipro forţele ruse au utilizat racheta RS-26 Rubej de 50 de tone, cu mai multe focoase. Dezvoltată la mijlocul anilor 2000 pe baza modelelor din perioada sovietică şi utilizată în cadrul unui test în 2011, aceasta este capabilă să lovească ţinte situate la o distanţă de până la 6.000 de kilometri. RS-26 Rubej era planificată să fie pusă în funcţiune în 2017, dar apoi a fost exclusă din planurile de apărare ale Moscovei în favoarea rachetelor Iskander, conform antenei ruse a Deutsche Welle.
Canalele ucrainene de Telegram au publicat un videoclip cu presupusa cădere a şase focoase ale rachetei în Dnipro.
În acelaşi timp, un expert de la publicaţia de investigaţii The Insider a pus la îndoială faptul că partea rusă ar fi utilizat o rachetă ICBM, ai cărei parametri şi componente sunt clasificaţi şi care ar putea provoca pagube nu cu mult mai mari decât racheta X-22 sau bomba cu planare FAB-1500.