Trump, Ucraina și... Premiul Nobel

Trump, Ucraina și... Premiul Nobel
📅 2024-11-27

Pe 27 noiembrie 1895,  omul de afaceri suedez și inventatorul dinamitei, Alfred Nobel, a creat Premiile Nobel. Prin testamentul său, a întemeiat o fundație cu scopul ca veniturile considerabilei sale averi să fie oferite în fiecare an „sub formă de premii celor care, în anul precedent, au adus cele mai mari servicii umanității”.

Academia Regală de Știință din Suedia acordă Premiul Nobel pentru Fizică, Chimie și Economie. Institutul Karolinska din Stockholm acordă Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină. Academia Suedeză acordă Premiul Nobel pentru Literatură. Un comitet de 5 persoane alese de Parlamentul Norvegiei acordă Premiul Nobel Pentru Pace. Premiile Nobel au început să fie acordate anual, începând cu 10 decembrie 1901, la 5 ani după moartea creatorului lor.

Președintele ales al SUA, Donald Trump, tocmai a fost propus pentru a fi nominalizat a cincea oară la Premiul Nobel pentru Pace 2025, de Oleksandr Merejko, un deputat ucrainean din partidul Slujitorul Poporului, din care face parte și președintele Volodimir Zelenski.

,,Consider că Trump a adus contribuții considerabile la pacea mondială și că poate aduce mai multe în viitor″, a spus deputatul, actualmente și președinte al comisiei pentru afaceri externe din parlamentul ucrainean, în scrisoarea transmisă Comitetului Nobel.

Printre argumentele pe care Merejko le-a menționat în susținerea nominalizării lui Donald Trump, se numără acordurile dintre Israel și țările musulmane ca Bahrain, Emiratele Arabe Unite și Sudan, mediate de Trump, dar și decizia sa de a furniza Ucrainei rachete antitanc Javelin  în timpul primului său mandat la Casa Albă.

Întrebat despre motivația care i-a determinat nominalizarea președintelui american, deputatul a răspuns că gestul său reprezintă ,,o oportunitate de a atrage atenția lui Trump pentru ca el să poată ajuta Ucraina să supraviețuiască″.

Înainte de inițiativa deputatului ucrainean, Donald Trump a mai fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace de patru ori, ultima dată la începutul acestui an pentru rolul instrumental pe care l-a jucat în semnarea Acordurilor Avraam din septembrie 2020. Scopul acestor acorduri a fost normalizarea relațiilor dintre Israel, Bahrain și Emiratele Arabe Unite, cu acorduri ulterioare care au implicat Sudan și Maroc. Anterior, Trump a fost nominalizat în 2018, 2020 și 2021.

Patru președinți americani au fost onorați până acum cu această faimoasă distincție: Theodore Roosevelt în 1906, Woodrow Wilson în 1919, Jimmy Carter în 2002 și Barack Obama în 2009.

Ion-Oroles Manolache

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri cotidianul

Sindicatul Polițiștilor Dolj îl promovează pe Cătălin Georgescu

Sindicatul Polițiștilor Dolj a distribuit un mesaj [...] The post Sindicatul Polițiștilor Dolj îl promovează pe Cătălin Georgescu appeared first on Cotidianul RO.

Crima de la Padina, un proces anevoios

Tribunalul Dâmboviţa a decis, miercuri, începerea judecăţii cauzei în cazul omorului de la Padina [...] The post Crima de la Padina, un proces anevoios appeared first on Cotidianul RO.

Reacții după decizia privind extinderea Schengen terestru cu România şi Bulgaria

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu [...] The post Reacții după decizia privind extinderea Schengen terestru cu România şi Bulgaria appeared first on Cotidianul RO.

Vicepreședintele ANCOM cere suspendarea TikTok în România

Pavel Popescu, vicepreședinte al [...] The post Vicepreședintele ANCOM cere suspendarea TikTok în România appeared first on Cotidianul RO.

Băsescu. ”Anularea la care visează PSD și PNL nu e posibilă„

Întrebat cum vede situația în contextul [...] The post Băsescu. ”Anularea la care visează PSD și PNL nu e posibilă„ appeared first on Cotidianul RO.

Judecătoarea din dosarul 2 Mai, o nouă sancțiune disciplinară

Secţia pentru judecători în materie disciplinară din cadrul CSM a decis, miercuri, suspendarea din funcţie pentru o perioadă de [...] The post Judecătoarea din dosarul 2 Mai, o nouă sancțiune disciplinară appeared first on Cotidianul RO.

România, în Schengen de la 1 ianuarie. Fără vize în SUA, tot de anul viitor

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, [...] The post România, în Schengen de la 1 ianuarie. Fără vize în SUA, tot de anul viitor appeared first on Cotidianul RO.

Dan Negru. ”Nu faceți greșeala asta!„

Eu am făcut greșeala asta cândva”, spune jurnalistul [...] The post Dan Negru. ”Nu faceți greșeala asta!„ appeared first on Cotidianul RO.

Un româno-Trump sau o Kamala Harris de paie?

Cei mai cumpliți profitori ai Securității comuniste, sorosiști, progresiști și lgbt-iști se întrec între ei în a acuza SRI-ul.. [...] The post Un româno-Trump sau o Kamala Harris de paie? appeared first on Cotidianul RO.

Putin, în vizită la ”adevăratul său aliat”

Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit miercuri [...] The post Putin, în vizită la ”adevăratul său aliat” appeared first on Cotidianul RO.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.