Transnistria, în "criză energetică și umanitară"

Transnistria, în "criză energetică și umanitară"
📅 2025-01-09

Transnistria se află într-o situație de ”criză energetică” și ”umanitară”, a declarat miercuri un responsabil local, după ce Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc și compania rusă Gazprom a refuzat să furnizeze Republicii Moldova gaz pe o rută alternativă din cauza unei dispute cu Chișinăul asupra unei datorii, relatează AFP.

Ucraina a refuzat să mai prelungească după 31 decembrie 2024 contractul cu Gazprom privind tranzitul gazului rusesc către Europa, prin urmare aprovizionarea centralei de la Cuciurgan a încetat. În același timp, Gazprom refuză să livreze Republicii Moldova gaz printr-o rută alternativă din cauza unei dispute financiare cu Chișinăul asupra unei datorii revendicate de compania rusă pentru suma de 709 milioane de dolari, din care guvernul moldovean recunoaște numai o datorie de 8,6 milioane de dolari.

În afara Transnistriei, Republica Moldova nu mai primea direct gaze rusești de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în 2022, dar depinde pentru o mare parte din necesarul de energie electrică de centrala electrică de la Cuciurgan, situată în Transnistria. Această centrală producea energie electrică pe bază de gaz rusesc și pe care o livra guvernului Republicii Moldova la un preț fix și scăzut.

După oprirea furnizării gazului rusesc de la 1 ianuarie în teritoriul Republicii Moldova controlat de guvernul de la Chișinău nu s-au înregistrat întreruperi în furnizarea energiei electrice, datorită ajutorului din partea României și impunerii unor măsuri drastice de reducere a consumului. Însă autoritățile din Transnistria au fost nevoite să recurgă la întreruperi zilnice în furnizarea energiei către populație și la închiderea a numeroase fabrici.

Responsabilul local transnistrean însărcinat cu chestiunile economice, Serghei Obolonik, a avertizat miercuri la o reuniune că Transnistria traversează o ”criză energetică, dar și una umanitară”. El a menționat că un volum de 13 milioane de metri cubi de gaz se aflau în rezervele transnistrene în momentul opririi furnizării gazului rusesc, volum care permite deocamdată alimentarea unor infrastructuri și a consumatorilor casnici, dar această rezervă se va epuiza în 24 de zile.

Criza este însoțită și de o creștere a consumului de energie electrică, întrucât localnicii care nu mai au încălzire în locuințe folosesc în acest scop aparate electrice. Autoritățile separatiste au propus miercuri ca unele companii oprite să-și reia activitatea, însă doar pe timpul nopții, când consumul de energie al populației este mai redus, idee în curs de examinare. Centrala de Cuciurgan a trecut pe combustibil alternativ, respectiv cărbune, pentru care dispune de rezerve suficiente până la sfârșitul lunii ianuarie sau către mijlocul lunii februarie.

În acest timp, la Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept o ”bătaie de joc” la adresa localnicilor blocarea furnizării energiei electrice dinspre Republica Moldova către Transnistria, scrie agenția TASS. Aceasta ”se întâmplă pe modelul promovat de Occident în întreaga lume, sub falsele sloganuri de libertate și democrație, ceea ce implică abordarea chestiunilor politice și geopolitice cu toate instrumentele disponibile, inclusiv, la propriu, neonazismul”, a susținut Zaharova.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri cotidianul

Trump și-a găsit nașul

Trump și-a găsit nașul. Președinta mexicană Claudia Sheinbaum nu a plecat capul precum ghiocelul după ce Donald Trump [...] The post Trump și-a găsit nașul appeared first on Cotidianul RO.

Anomalia sesizată de o avocată a lui Călin Georgescu

„În dosarul - bombă al ultimilor 35 de ani de când există ”democrație” pe la noi prin țară... [...] The post Anomalia sesizată de o avocată a lui Călin Georgescu appeared first on Cotidianul RO.

Două oferte pentru licitația SRI

Licitația organizată de Unitatea Militară 0929 București, parte a Centrului Național Cyberint din cadrul SRI (...) [...] The post Două oferte pentru licitația SRI appeared first on Cotidianul RO.

S&P accelerează evaluarea României: Semne de îngrijorare

Agenția de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a anunțat un calendar neobișnuit (...) [...] The post S&P accelerează evaluarea României: Semne de îngrijorare appeared first on Cotidianul RO.

Anca Todoni și Gabriela Ruse, pe tabloul principal al Australian Open!

România va avea cinci reprezentante pe tabloul principal de la Australian Open 2025. [...] The post Anca Todoni și Gabriela Ruse, pe tabloul principal al Australian Open! appeared first on Cotidianul RO.

Ce am spus (107)

În acest spațiu, puteți citi fragmente din opera lui Gheorghe Schwartz „Ce am spus“ apărută la Mirador, Arad, 2019. [...] The post Ce am spus (107) appeared first on Cotidianul RO.

Strategie economică

Strategie economică, Andografia zilei, In memoriam Octavian Andronic, Strategie economică, Andografia zilei, In memoriam, Octavian Andronic [...] The post Strategie economică appeared first on Cotidianul RO.

Ponta: Marcel Ciolacu sper să nu candideze

Combinația de valori conservatoare ale lui Donald Trump și Partidului Republican. Donald Trump este... [...] The post Ponta: Marcel Ciolacu sper să nu candideze appeared first on Cotidianul RO.

Lecție de supraviețuire

A ratat o întâlnire cu prietenii pe 26 decembrie pe un traseu solicitant din... [...] The post Lecție de supraviețuire appeared first on Cotidianul RO.

Narcisa Iorga: Nici Iliescu nu și-a permis să facă așa ceva

Prin aceste răzgândiri, PSD și PNL nu fac decât să confirme că-și bat joc... [...] The post Narcisa Iorga: Nici Iliescu nu și-a permis să facă așa ceva appeared first on Cotidianul RO.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.