Robert Kennedy jr. și Tucker Carlson nu mai vin. Prietenul care se oferise să îmi procure invitații nu mai răspunde la telefon. Nici Alexander Dughin nu este autorul postării cu ”România parte a lumii ruse”. Sau a „Imperiului rus” sau a „Păcii ruse”, cum precizează dicționarul. Important este că MAE a reacționat. A luat poziție cînd i s-a părut că din tufișuri se aude ceva. Antena 3 și Digi 24 continuă să umfle valurile de pericole. „Efectul Georgescu destabilizează economia”, cîrîie pe croll Antena 3. Scade valoarea Pilonului II de pensii. Cam 250 de lei de căciulă, zic analiștii postului. Marcel Ciolacu iese în direct și mai dă niște bani la cultură, la educație, la start-up-uri!
”Gravidele vor primi 100 de lei la salariu”, zicea Nicolae Ceaușescu!
Antena 3, cea mai rentabilă, dar și mai speriată afacere de pe granița de Est a Europei, ne avertizează că la ora 11,00 ne anunță că va publica ”Soluția ca România să nu cadă pe mîna rușilor. Ce forțe se reunesc?”.
Sigur vor participa și Antena 1, și Antena 3, și PPUSL, iar la publicitate și Star TV, și ziarul Jurnalul!
Revoltată, B1 Tv condamnă programul economic al prezidențiabilului:
„-Cotă unica de 10%
-Impozit diferențiat în funcție de naționalitate
-Impozit pe profit pentru firmele străine”.
Doar că Bobby Păunescu a uitat de impozitul pe sex!
Oricum, președintele României nu are în atribuții un program economic. Dar merge și așa, la derută, ca înjurătură și ca amenințare!
Părăsirea Uniunii Europene și ieșirea din NATO sunt la ordinea zilei, de parcă Georgescu ar putea semna într-o noapte un bilețel! Și dimineața, încă unul, după Ro-exit.
„-Facem alianță cu Rusia!”.
Pe unde te duci, plouă cu acuzații la adresa așa-zișilor extremiști. Babele și fătucile au sărit de la rujuri și de la cratițe direct în poziții de noi experte în politici economice, în Externe, în alianțe militare și tratate de pace.
-Mie-mi spui? Am văzut pe Tiktok!
Cu delicatele lor voci sunt gata să lupte la baionetă cu pericolul extern, să apere țara cu pieptul și să-și scoată pantofii ca să atace și cu tocurile cui.
Cîțiva studenți strigă ”Jos extremiștii!” și „Afară cu extremiștii!”.
„Extremiști” sunt o categorie consacrată. Apar la pericole reale sau inventate. De fiecare dată cînd unii de-ai noștri au criticat Comisia Europeană, frații Muraru și G4media și USR au sărit ca arși și au pus ștampila. ”Partidul extremist……..”,„Site-ul extremist…”, combătuți cu mînie de site-ul european G4Media sau de site-urile SRI… (lista e lungă).
-Păzea! Poa’ să vină un „lider extremist” etc.
Cînd Călin Georgescu a afirmat că NATO este „cea mai slabă de pe fața pămîntului”, el n-a fost acuzat că ar vrea să o întărească, ci că vrea să scoată România din blocul militar. Scutul de la Deveselu este „o rușine a diplomației”, a zis el, nu pentru că ar fi fost negociat prost, în dezavantajul nostru și nici n-a pledat pentru demontarea lui. Este pur și simplu „o rușine a diplomației” pentru că nu ne apără de marțieni. Cu alte cuvinte, este o mare rușine a negocierilor nenegociate de la București.
Din păcate, nimeni nu chițăie pe seama Acordului de securitate semnat de Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski, în vara lui 2024, cu ocazia Summit-ului NATO de la Washington. Acesta, chiar dacă este o rușine a diplomației și a negocierilor încă ascunse României, este trecut, alături de un Patriot, la contribuții importante pentru Ucraina. Cu ce obligații pentru Ucraina? Poate, nici una. Sau se obligă să aprindă becurile de pe fîșia de graniță cu Maramureșul istoric. Noi nu le cunoaștem pe cele mai multe ale noastre. Costă! Cînd a spus că Ucraina este o țară „inventată” n-a spus nici așa, nici invers, nici că scade, nici că pleacă, ci a sintetizat apariția acestei țări în diverse momente ale istoriei.
Că nu se cădea este cu totul altceva.
Adevărul este că, atunci cînd vorbește despre Uniunea Europeană și despre NATO, chiar și despre istorie, Călin Georgescu se aruncă în metafore și parabole, unele șchioape, altele strîmbe și unele corecte. La fel procedează și George Simion. Amîndoi zic și uită. Ca Gigi Becali. Troznesc limbajul și sperie. Lipsa de experiență, de cultură politică își spun cuvîntul.
Din păcate, ce aud pe la prieteni, pe la o bere sau pe la meciuri, nu prea se potrivește în politică și, mai ales, în diplomație.
Pînă duminică, invit să gustați din castana zilei:
„-Toate partidele pro-europene se reunesc la negocieri!”.