SNPPC informează că vineri, 12 aprilie, a avut loc proba scrisă din cadrul actualei sesiuni de admitere în Şcolile de formare iniţială ale MAI, care a debutat în data de 24 februarie a.c.
Din păcate, după primele trei probe derulate – examinarea psihologică, proba sportivă şi evaluarea scrisă a cunoştinţelor -, numărul candidaţilor rămaşi în cursă, pentru a susţine ultima probă, respectiv evaluarea medicală, a scăzut sub nivelul aşteptărilor, astfel încât, în acest moment, putem spune cu certitudine că, la două dintre cele trei Şcoli ale MAI, respectiv la Câmpina şi Oradea, se va consemna un alt rezultat negativ, după cel din 2023, când au fost ocupate, per total şcoli/sesiune, aprox. 60% dintre locurile scoase la concurs.
Înainte de proba finală / evaluarea medicală, care va decide numărul candidaţilor admişi la actuale sesiune, rezultatele se prezintă astfel:
– Şcoala de agenţi de poliţie Câmpina – număr total locuri scoase la concurs, 1.340; număr total candidaţi promovaţi, 1.094 (dintre care 8 rromi/alte minorităţi); procent ocupare locuri – 81,7%;
– Şcoala de agenţi de poliţie Cluj – număr total locuri scoase la concurs, 300; număr total candidaţi promovaţi, 353 (dintre care 4 rromi/alte minorităţi); procent pozitiv, în prezent;
– Şcoala de pregătire a agenţilor PF Oradea – număr total locuri scoase la concurs, 240; număr total candidaţi promovaţi, 117; procent ocupare – 47,85%.
Cifrele actuale indică faptul că, la Şcoala Cluj, este posibil să se ocupe toate cele 300 de locuri, în funcţie, evident, de rezultatele evaluării medicale. Însă, la Şcoala Câmpina vor rămâne multe locuri neocupate – posibil în procent de chiar 25%, iar la Şcoala de la Oradea, procentajul locurilor neocupate, la final de sesiune, posibil să urce dramatic, la 60%.
În total, ar putea rămâne neocupate peste 400 dintre cele 1.880 de locuri scoase la concurs, în cadrul acestor trei şcoli poliţieneşti, respectiv un procent de circa 22%.
O astfel de situaţie indică faptul că deficitul de personal în MAI se va menţine, iar evoluţia acestui indicator poate fi chiar mai dramatică, în lipsa unor măsuri urgente, ferme şi consistente de remediere a situaţiei.
SNPPC a atras atenţia, în ultimii ani, prin scrisori oficiale şi mesaje publice adresate Preşedintelui României, Parlamentului, Guvernului, MAI, CSAT, prin nenumărate proteste de stradă, prin declaraţii şi interviuri în mass-media, prin intermediul reţelelor de socializare etc., asupra necesităţii diminuării deficitului de personal poliţienesc, în general, şi a unor demersuri care trebuie iniţiate cât mai urgent cu putinţă, pentru a creşte atractivitatea tinerilor faţă de profesia de poliţist/poliţist de frontieră; însă, din nefericire, semnalele noastre de alarmă – deşi suntem cea mai mare organizaţie sindicală de profil din MAI şi partener responsabil de dialog social – nu au fost receptate în parametri de eficienţă acţională de către aceste instituţii!