Comisia von der Leyen 2 are un portofoliu pentru ”Suveranitate Tech, Securitate și Democrație”, al cărui deținător este si vicepreședinte al Comisiei Europene. Este finlandeza Henne Virkkunen, membră a partidului de centru-dreapta Coaliția Națională din Finlanda, membru PPE.
Virkkunen va fi gardianul aplicării Legii Serviciilor Digitale din UE, o lege intrată pe deplin în vigoare în 2024 și despre care criticii spun că instituie o ”poliție digitală” în Europa. Criticii mai moderați, mulți dintre ei jurnaliști și formatori de opinie pro-europeni, ba chiar federaliști, spun doar că Digital Services Act va menține UE într-o stare de înapoiere tehnologica față de SUA și China. Virkkunen este însărcinată la Bruxelles și cu ”suveranitatea tech”.
Pe 20 ianuarie, noua vicepreședintă a Comisiei Europene a anunțat că Legea Serviciilor Digitale va include și un nou cod de conduită care să le permită ”raportorilor care monitorizează” să supravegheze și să evalueze modul în care marile platforme sociale semnatare ale codului de conduită gestionează conținutul care incită la ură.
Printre platformele sociale semnatare se numără și Facebook, TikTok și X. Aceste companii vor trebui să revizuiască în termen de 24 de ore cel puțin două treimi din notificările privind incitarea la ura pe care le primesc de la raportori. Cine sunt cei din urmă, cei care monitorizează? Sunt fie ONG-uri, fie entități publice care ar avea expertiza în ce privește incitarea la ura. Printre ele se numără Amnesty International Italia, portalul pentru infracțiuni cibernetice Pharos, al Ministerului francez de Interne sau organizația HateAid din Germania.
”Nu suntem în Vestul Sălbatic, unde totul este permis. Nu suntem nici statul chinez care monitorizează totul. Aplicăm libertatea de exprimare. Însă asta nu înseamnă dreptul unui patron de rețea socială de a face tot ce vrea”, a spus Andreas Schwab, eurodeputat PPE. Cel mai probabil, a făcut referire la Elon Musk, pentru că noul cod de conduită al platformelor sociale din UE intră în vigoare la scurt timp după interviul realizat de Musk cu lidera Alternativei pentru Germania, Alice Weidel, foarte criticat la Bruxelles. Grupul PPE din Parlamentul European a emis un comunicat în care arată că ”cei care vor să câștige bani în Europa trebuie să respecte legile UE”.
Pe de altă parte, criticii de la Bruxelles, precum ONG-ul MCC, finanțat de guvernul Ungariei, arată că UE dă legi împotriva urii și a dezinformării, însă sunt legi care reprezintă ”un atac fundamental la adresa liberei exprimări și a democrației din Europa”. ”Este un sistem care instituționalizează lipsa de răspundere. Platformele spun că trebuie să respecte aceste legi, pentru că altfel nu pot opera în Europa. Cei care le monitorizează nu răspund în fața nimănui. În cele din urmă, Comisia poate spune că nu ea cenzurează, ci platformele sociale. Însă UE este ce care creează acest mediu al cenzurii”.
Anunțul făcut de comisarul Virkkunen a venit cu o zi înaintea unei dezbateri UE despre aplicarea Legii Serviciilor Digitale pentru ”a combate conținutul ilegal și dezinformarea online”, și despre impactul geopolitic al instalării administrației Trump. La anunțul făcut de Virkkunen se adaugă o declarație a comisarului European pentru Democrație, Justiție și Statul de Drept, Michael McGrath. ”Ura și polarizarea sunt amenințări la adresa valorilor UE și a drepturilor fundamentale și subminează stabilitatea democrațiilor noastre”.
În contextul acestor declarații despre ”poliția digitală”, un articol publicat pe siteul francez agoravox.fr atrage atenția cititorilor asupra ordonanței de urgență a guvernului României care reglementează organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din 2025. Noile reguli pentru publicitatea electorală sunt formulate astfel încât să poată fi lesne extinse dincolo de mass media, și amenzile sunt foarte mari, arata articolul amintit.
”Această lege a fost dată cu binecuvântarea Bruxellesului, care nu comentează nimic în legătură cu interzicerea liberei exprimări a cetățenilor, în legătură cu interzicerea drepturilor democratice și a activității politice”. ”Bruxellesul va testa în România, la alegerile care vor avea loc în luna mai, o variantă de candidat unic, candidat care va fi absolut de partea stăpânilor de la Bruxelles”. ”Legea care va fi experimentată în România va distruge libertatea de exprimare, dreptul de a protesta, dreptul la adunare, de a spune ceea ce credem. Sunt lucruri la care președintele Macron a visat, iar UE le experimentează acum în România, Apoi, adio veste galbene și manifestări împotriva legii pensiilor în Franța. Ceea ce UE va experimenta în România nu are de-a face cu propaganda rusă, ci este un test de amploare, care ar putea fi generalizat în toate țările uniunii. Își justifică atacurile împotriva democrației spunând că vor să protejeze procesul electoral. Interzicem democrația pentru a proteja democrația. Nici Orwell nu a întrevăzut asta – marșul spre dictatura europeană”.