Continuand sa navigati acest site sunteti de acord cu folosirea cookies si acceptati termenii si conditiile sitului
Conditii de utilizare
ACTUALITATE.ORG este un sit de stiri al carui unic scop este de a acumula si afisa ultimele stiri romanesti, asa cum sunt publicate de catre cele mai mari situri de stiri din Romania, fara a fi stocate in vreo baza de date. In acest sens va informam ca:
- nu suntem autorii stirilor afisate si nu putem verifica veridicitatea acestora
- stirile publicate vor inceta sa existe dupa ce sunt sterse de pe situl de origine
- pentru mai multe informatii referitoare la stirile publicate ori la autorii acestora, va invitam sa vizitati paginile stirilor originale (veti gasi legaturile in partea de jos a articolelor)
România, la limita crizei economice: Pericolele deficitelor gemene
Deficitele gemene sunt un semnal de alarmă economică pe care România nu și-l poate ignora mult timp, atrage atenția Victor Iancu, Partener și lider al departamentului de Strategie la EY România. Acestea se referă la simultaneitatea unui deficit bugetar și al unui deficit al balanței comerciale, două fenomene care pot fragiliza economia unei țări și care, din păcate, sunt tot mai vizibile în cazul României.
În termeni economici, deficitul bugetar apare atunci când cheltuielile guvernamentale depășesc veniturile, iar deficitul comercial apare atunci când importurile depășesc exporturile. Această dublă vulnerabilitate are implicații dezastruoase pentru stabilitatea economiei, având potențialul de a duce la o inflație mai mare, dobânzi ridicate, deprecierea monedei și chiar instabilitate socială și politică.
În ciuda riscurilor evidente, autoritățile nu par să perceapă pe deplin urgența acestor pericole, iar reacțiile sunt mult prea lente. Iancu subliniază că percepțiile eronate asupra datoriilor publice și apartenenței la Uniunea Europeană generează o stare de complacere. Datoria publică a României este relativ mică în comparație cu alte țări afectate de crize economice, iar apartenența la Uniunea Europeană creează iluzia unui „colac de salvare”. Însă această dependență de fonduri externe, inclusiv cele din PNRR, nu poate compensa vulnerabilitățile interne și întârzie implementarea unor reforme esențiale.
Un alt factor care contribuie la încetinirea reacțiilor este gândirea politico-economică pe termen scurt, orientată adesea spre câștiguri imediate, de obicei dictate de ciclurile electorale. Măsurile populiste, cum ar fi reducerile de impozite și creșterile salariale nesustenabile, pot stimula consumul pe termen scurt, dar agravează dezechilibrele structurale. Aceasta este o capcană care face ca deficitele gemene să persiste, iar economia să rămână vulnerabilă la șocuri externe.
De asemenea, creșterea economică din ultimul deceniu, alimentată în mare parte de consum, a mascat dezechilibrele structurale ale economiei. În ciuda unui trend pozitiv pe termen scurt, lipsa de investiții în sectoare esențiale și productivitatea scăzută continuă să reprezinte puncte slabe care pot afecta stabilitatea pe termen lung.
În fața acestor realități, România nu a trecut încă printr-o criză economică dramatică, ceea ce face ca pericolele asociate deficitelor gemene să fie percepute ca fiind îndepărtate. Cu toate acestea, riscul este ca întârzierea intervențiilor corective să crească doar costurile ulterioare ale ajustărilor economice.
Iancu subliniază importanța implementării unor reforme structurale urgente, care să reducă dependența de consum, să îmbunătățească productivitatea și să susțină dezvoltarea exporturilor. România trebuie să adopte o strategie pe termen lung, similară cu planurile naționale de dezvoltare din alte țări din regiune, precum Polonia și Ungaria, pentru a se asigura că nu va ajunge într-o criză economică majoră.
În concluzie, riscurile „deficitelor gemene” sunt mult mai mult decât o problemă tehnică sau pe termen lung, iar întârzierile în implementarea reformelor vor duce doar la o deteriorare a situației economice, iar costurile ajustărilor vor crește semnificativ. România trebuie să acționeze acum, înainte ca vulnerabilitățile economice să se transforme într-o criză iminentă.
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
Revolta, stupoare si tone de ironii dupa ce Marcel Ciolacu s-a postat pe TikTok cu „sarmalele-n cap”. [...]
The post Nu pot să cred câtă nesimţire poate avea covrigarul! appeared first on Cotidianul RO.
Mă așteptam ca după anvergura prostestului de duminică partidele politice, președintele României și premierul să fi dat semne că au înțeles ceva. [...]
The post PNL pornește prin bălării după postaci appeared first on Cotidianul RO.
”Astăzi, 15 ianuarie 2024, ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie... [...]
The post Escrocherie cu decizii de pensionare appeared first on Cotidianul RO.
Noi susţinem că poporul românesc nu se va putea dezvolta ca popor românesc decît păstrînd, drept baze pentru dezvoltarea sa, tradiţiile... [...]
The post Propagandiştii globalismului ar fi strigat azi după Eminescu: E „antioccidental, extremist”! appeared first on Cotidianul RO.
Omul de afaceri Ioan Niculae, fost cel mai bogat român ca proprietar a șase [...]
The post Ioan Niculae, plângere penală împotriva fostei soții și a celui care i-a preluat trei fabrici appeared first on Cotidianul RO.
În acest dosar sunt urmăriți penal fostul președinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, fostul... [...]
The post Ceaușescu a urlat la Petre Roman: Criminalilor! appeared first on Cotidianul RO.
Faptul că poate vorbi în numele Parlamentului Ungariei [...]
The post Cu ce discurs a venit preşedintele parlamentului ungar la Turda appeared first on Cotidianul RO.
Urmare a faptului că ambii fundași titulari ai lui Tottenham [...]
The post Drăgușin, aproape de primul bonus la Tottenham! appeared first on Cotidianul RO.