Victoria în primul tur al alegerilor prezidențiale din România lui Călin Georgescu, candidat de ”dreapta dură” neafiliat, a alarmat întreaga Europa. Ascensiunea lui contrazice caricaturizarea populiștilor de dreapta ca indivizi care sunt „anti-experți”, scrie Rakib Ehsan, într-un articol publicat de UnHerd.
”Pe lângă faptul că a fost o lovitură dată clasei politice convenționale din România, victoria lui Georgescu în primul tur al alegerilor a devenit o preocupare pentru cei care conduc sistemul European de securitate. Candidatul, catalogat drept apropiat de Kremlin, l-a lăudat pe Vladimir Putin, despre care a spus că este ”un om care își iubește țara”, și a mai susținut că viitorul României depinde de ”înțelepciunea rusă”. Asta înseamnă că pozițioa pro-Ucraina a Romaniei va fi pusă la îndoială, dacă Georgescu va fi ales președinte. Asta ar duce la apariția unei axe pro-Kremlin la granițele Ucrainei, incluzându-I și pe premierii Viktor Orban și Robert Fico, din Ungaria și Slovacia.
Georgescu a mai condamnat și instalarea scutului rachetă al NATO în comuna Deveselu. Este o poziție importantă, pentru că președintele României este comandantul suprem al forțelor armate și prezidează Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Viziunile lui de politică externă sunt cele care au dus la părăsirea partidului AUR, ai cărui lideri au spus că Georgescu dăunează imaginii partidului. Candidatul prezidențial al AUR, George Simion, numit și ”Trump al României”, s-a clasat pe poziția a patra în primul tur al alegerilor, cu 13% din voturi.
Georgescu și-a câștigat popularitatea axându-se pe actuala criză a costului vieții în România, punând un accent mai mare pe reducerea dependenței de importuri și pe creșterea producției interne de energie și susținerea comunităților agrare. Georgescu este interesat de aceste aspect, fiind absolvent al Institutului de Agronomie și având un doctorat în pedologie. A fost director executiv al UN Sustainable Index din Geneva.
Ascensiunea politică a lui Georgescu contrazice caricaturizarea politicii populiste de dreapta de către intelighenția liberală de stânga, care spune că populiștii sunt ”anti-experți”. Georgescu a arătat că profesioniștii – el fiind un expert în dezvoltare durabilă în cadrul ONU – pot avea succese electorale candidând de pe poziții de dreapta anti-sistem. Grație politicilor axate pe autosuficiența națională și campaniei prin intermediul unor platforme precum TikTok (unde s-a arătat dedicat credinței ortodoxe și și-a demonstrate măiestria în judo), Georgescu a combinat tradiționalismul cu îmbrățișarea tehnologiei moderne, totul cu un efect impresionant. A respins liberalismul cultural și a ocolit ”presa tradițională”.
Rămâne de văzut cum se va desfășura ultimul tur al prezidențialelor. Va apărea un pact ”Stop Georgescu” prin care Partidul Social Democrat să-și încurajeze susținătorii sa o sprijine pe Elena Lasconi:? Ce sfat le va da alegătorilor partidul AUR, care l-a îndepărtat pe Călin Georgescui din rândurile sale, din cauza viziunilor sale privind securitatea și apărarea? Candidatul liberal la președinție a câștigat 9% din voturi: cum vor vota acești alegători în turul al doilea?
Un lucru e limpede: dacă o mare parte din Europa nu știa mai nimic despre neașteptatul câștigător al primului tur al alegerilor din România, acum știe.”