Din dorința de a avea o siluetă de invidiat multe persoane renunță complet la grasimi. Greșit, ne spun nutriționiștii și medicii. De ce?
Pentru că sunt importante în organism, ele sunt implicate în procese biochimice extrem de importante ce susțin accelerarea metabolismului și implicit, pierderea kilogramelor. Acest articol este ghidul perfect pentru a înțelege de ce grăsimile sănătoase sunt, de fapt, super eroi ai unei vieți armonioase.
Înainte de a descoperi care sunt efectele benefice ale grasimilor ar trebui să știi că există două mari categorii: sănătoase și nesănătoase. Grăsimile sănătoase, (mononesaturate și polinesaturate), se regăsesc în avocado, nuci, semințe, pește gras (somon, sardine) și uleiuri vegetale presate la rece (ulei de măsline, ulei de in). Acestea contribuie la reducerea colesterolului „rău” (LDL) și la protejarea inimii, oferă energie de lungă durată și susțin sănătatea creierului. Grăsimile nesănătoase, ( trans și saturate), se găsesc în alimente procesate, prăjeli și produse de patiserie. Ele cresc riscul de boli cardiovasculare și inflamații în organism. De aceea, este important să alegi cu grijă tipul de grăsimi pe care îl consumi, pentru a-ți menține corpul în formă și sănătos.
Un lucru confirmat prin studii medicale este că grăsimile sănătoase nu doar că nu te îngrașă, ci îți ajută corpul să funcționeze corect, ele au un rol important în procesul de absorbție a vitaminelor esențiale. Fără „grăsimi bune”, corpul ar fi ca o mașinărie ruginită, căreia îi lipsește combustibilul pentru a funcționa corect.
Grăsimile sănătoase intră în componența membranelor celulare, ajută la buna funcționare a creierului și contribuie la reglarea nivelului de colesterol. Pe scurt, sunt cheia către echilibru. A le elimina complet ar fi o greșeală majoră și ar putea duce la carențe nutriționale grave. Poți considera că grăsimile sănătoase sunt produse de slăbit, când sunt incluse inteligent în alimentație.
Te întrebi cum să le integrezi corect în alimentație? Secretul stă în moderație. Grăsimile sănătoase trebuie să facă parte din mesele tale zilnice. Acestea asigură energie organismului, accelerează metabolismul și ajută în procesul de absorbție al micronutrienților.
Când îți pregătești masa nu ezita să completezi preparatele cu o lingură de ulei de măsline, 30-40 g de avocado sau o lingură de semințe. Toate acestea sunt surse minunate de grăsimi sănătoase, care aduc un plus de savoare și textură în farfuria ta. Poți consuma aceste alimente la micul dejun, în salată de la prânz sau să le transformi într-o gustare sănătoasă. Important este să nu faci exces pentru a te bucura de efectele pozitive fără a avea repercursiuni asupra siluetei. Aproximativ 15-20% din totalul nutrienților zilnici ar trebui să fie grăsimile nesaturate provenite din surse sănătoase.
Grăsimile sănătoase se găsesc în: avocado, nuci, semințe de chia, somon, uleiuri nerafinate obținute prin presare la rece, măsline, semințe de dovleac crude, etc. Fiecare dintre acestea aduce beneficii pentru sănătate și gust în farfurie.
Miturile despre grăsimi sunt adânc înrădăcinate, unul dintre cele mai mari neadevăruri este că toate îngrașă. Această concepție greșită a dus la o demonizare nedreaptă a alimentelor care le conțin și la apariția unui val de diete „low-fat”. Totuși, alimentele low-fat nu fac decât să încurajeze consumul de carbohidrați și zaharuri, care de obicei duc la creșterea în greutate. Adevărul este că grăsimile sănătoase sunt prietenii și asigură un echilibru metabolic și hormonal.
Există și percepția greșită că doar persoanele care vor să crească în masă musculară au nevoie de grăsimi în dietă. În realitate, grăsimile sănătoase sunt bune pentru toată lumea, indiferent de obiectivele de fitness.
Grăsimile sănătoase lipsesc cu desăvârșire din multe diete moderne, dar sunt necesare organismului. În loc să te temi de ele, începe să le incluzi cu încredere în meniul zilnic. Vei observa rapid o îmbunătățire a nivelului de energie, a stării de bine și a performanței fizice.