Pesticide în legume şi fructe. Care-i înşelătoria

Pesticide în legume şi fructe. Care-i înşelătoria
📅 2025-04-19

Ministerul Agriculturii atenţionează că nu există niciun fel de teste rapide care să ofere determinări corecte cu privire la reziduurile de pesticide în legume şi fructe, iar prezentarea în spaţiul public a unor aşa-zise rezultate obţinute cu instrumente neomologate nu face altceva decât să inducă dezinformarea populaţiei.

Precizarea ministerului a venit după ce în spaţiul public au apărut o serie de informaţii legate de modul în care se efectuează controalele pentru determinarea reziduurilor de pesticide în legume şi fructe.

Ministerul Agriculturii precizează, într-un comunicat, că, în cadrul laboratoarelor pentru controlul reziduurilor de pesticide, o analiză efectuată pentru determinarea reziduurilor de pesticide include identificarea şi cuantificarea a sute de substanţe active, analiză care poate fi efectuată doar într-un laborator echipat corespunzător.

„Într-un control oficial este obligatorie identificarea clară a substanţelor active din produsele de protecţie a plantelor şi valoarea exactă a acestora pentru a putea compara rezultatul obţinut cu valoarea limitei maxime admise (LMA) menţionată în anexele Regulamentului nr. 396/2005/CE privind conţinuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare şi hrană de origine vegetală pentru animale, cu modificările şi completările ulterioare. Buletinul de analiză emis de unul dintre laboratoarele Autorităţii confirmă oficial conformitatea/neconformitatea, după caz, reprezentând astfel documentul oficial în baza căruia sunt aplicate măsurile prevăzute în legislaţia specifică”, explică reprezentanţii ministerului.

În ceea ce priveşte utilizarea testelor rapide în vederea determinării reziduurilor de pesticide, acestea nu sunt selective şi specifice pe fiecare pesticid şi nu permit identificarea cu acurateţe a reziduurilor şi a cantităţilor acestora. Cantităţile de reziduuri de pesticide în legume şi fructe sunt la nivel de urme (ľg/kg), valori imposibil de determinat prin teste rapide.

„Precizăm că până în prezent nicio companie internaţională nu a fabricat şi omologat vreun test rapid pentru detectarea reziduurilor de pesticide, respectiv nu s-a putut demonstra că aceste teste rapide asigură selectivitatea şi specificitatea în determinarea substanţelor active. În prezent, acest lucru este posibil doar prin tehnicile cromatografice de laborator, tehnici laborioase şi sigure, prin care dintr-o probă pot fi separate, identificate şi cuantificate substanţele active la nivel de urme. Aceste tehnici sunt recunoscute şi folosite în toată lumea, inclusiv în România şi în Uniunea Europeană, pentru determinarea reziduurilor de pesticide. Doar rezultatele obţinute prin aceste tehnici pot fi folosite în luarea/impunerea unor măsuri legale. În concluzie, MADR, prin ANF, informează că nu există niciun fel de teste rapide care să ofere determinări corecte, prezentarea în spaţiul public a unor aşa zise rezultate obţinute cu instrumente neomologate nu face altceva decât să inducă dezinformarea populaţiei”, se spune în comunicat.

Potrivit art. 100 din Regulamentul (UE) 2017/625 privind controalele oficiale şi alte activităţi oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislaţiei privind alimentele şi furajele, a normelor privind sănătatea şi bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor şi produsele de protecţie a plantelor, România, în calitate de stat membru al UE, are obligaţia să desemneze unul sau mai multe laboratoare naţionale de referinţă. Prin urmare, Autoritatea Naţională Fitosanitară a desemnat ca laborator de referinţă Laboratorul Naţional Fitosanitar în domeniul sănătăţii plantelor pentru detecţia şi identificarea organismelor dăunătoare plantelor şi produselor vegetale şi determinarea reziduurilor de pesticide în legume, fructe şi cereale.

Astfel, laboratoarele ANF sunt responsabile cu efectuarea analizelor oficiale pe cele trei domenii de activitate: diagnoza organismelor dăunătoare plantelor şi produselor vegetale, controlul calităţii produselor de protecţie a plantelor şi controlul reziduurilor de pesticide în plante şi produse vegetale.

„Laboratorul oficial este acreditat în conformitate cu standardul EN ISO/IEC 17025. Acreditarea metodelor utilizate în laboratoarele oficiale garantează competenţa şi capabilitatea acestora de a genera rezultate valide. Analizele efectuate de inspectorii ANF asigură obţinerea unor rezultate de încredere prin utilizarea de metode adecvate scopului, cu personal calificat corespunzător şi echipamente corespunzătoare, care pot determina parametrii ceruţi de metodele prevăzute în protocoalele ştiinţifice acceptate pe plan internaţional (protocoalele de diagnostic ale Organizaţiei Europene şi Mediteraneene pentru Protecţia Plantelor, Standardele Internaţionale pentru Măsuri Fitosanitare şi metodele furnizate de Laboratoarele de Referinţă ale Uniunii Europene)”, subliniază MADR, în comunicat.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri cotidianul

Hristos a înviat!

Cu făcliile aprinse în mâini, preoții strigă „Veniţi de luaţi Lumină!” [...] The post Hristos a înviat! appeared first on Cotidianul RO.

(Fotoreportaj) Patriarhul României a întâmpinat Lumina pascală

Sfânta Lumină, coborâtă astăzi la Ierusalim, a fost primită la Catedrala Patriarhală de [...] The post (Fotoreportaj) Patriarhul României a întâmpinat Lumina pascală appeared first on Cotidianul RO.

De ce nu-l cred pe Antonescu?

Nu din cauza minciunilor sale politice rostite frumos, ca florile în buchetele de florar visător. Nu! [...] The post De ce nu-l cred pe Antonescu? appeared first on Cotidianul RO.

Gabriela Ruse, al treilea duel ratat cu Svitolina

Jucătoarea română de tenis Gabriela Ruse a fost învinsă de ucraineanca Elina Svitolina cu 6-0, 6-2, sâmbătă, în semifinalele turneului WTA 250 de la Rouen [...] The post Gabriela Ruse, al treilea duel ratat cu Svitolina appeared first on Cotidianul RO.

Lumina Sfântă, adusă cu avionul de la Ierusalim

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit [...] The post Lumina Sfântă, adusă cu avionul de la Ierusalim appeared first on Cotidianul RO.

Ciolacu, mesaj de Paște: Să ne gândim la viitor cu speranță

Premierul Marcel Ciolacu a transmis sâmbătă un mesaj de Paște, în care menționează că, în acest an, toți creștinii din România, indiferent de confesiune, [...] The post Ciolacu, mesaj de Paște: Să ne gândim la viitor cu speranță appeared first on Cotidianul RO.

Premieră în războiul din Ucraina. Concesia făcută de Putin

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat o scurtă încetare unilaterală a focului în conflictul cu Ucraina cu ocazia sărbătorilor de Paște, începând de [...] The post Premieră în războiul din Ucraina. Concesia făcută de Putin appeared first on Cotidianul RO.

Cosmin Olăroiu, selecționer al echipei Emiratelor Arabe Unite

Tehnicianul de 55 de ani, care a calificat recent formația Sharjah FC în finala Ligii Campionilor Asiei 2, îl va înlocui pe portughezul Paulo Bento, demis luna [...] The post Cosmin Olăroiu, selecționer al echipei Emiratelor Arabe Unite appeared first on Cotidianul RO.

Ponta și-a pus cenușă în cap în Săptămâna Mare

Când am vorbit de inundațiile din 2014 de pe Dunăre, am păcătuit grav prin trufie şi laudă de sine în faţa lui Dumnezeu și a românilor. [...] The post Ponta și-a pus cenușă în cap în Săptămâna Mare appeared first on Cotidianul RO.

UE are de ales între război și pace și între SUA și China (1)

Distincția între puterile „hard” (războinice) și puterile „soft” (pacifiste) a fost făcută de ceva vreme. UE era cândva mândră de a fi o putere soft și nu pierdea nici [...] The post UE are de ales între război și pace și între SUA și China (1) appeared first on Cotidianul RO.

Good News

Only good and positive news.