Pe pământ și pe apă: locuitorii Deltei Dunării acum 6500 de ani

Pe pământ și pe apă: locuitorii Deltei Dunării acum 6500 de ani
📅 2025-01-07

Pe pământ și pe apă: locuitorii Deltei Dunării acum 6500 de ani. Acesta este titlul expoziției organizate la Palatul Suțu și care se poate vedea în perioada 11 decembrie 2024 – 30 martie 2025.

Delta Dunării ocupă un loc special în imaginația oamenilor, fiind asociată cu natura și sălbăticia. Dar este Delta neschimbătoare? A fost întotdeauna acolo? Cercetările arheologice și geografice efectuate de o echipă franco-română arată că, în urmă cu 6500 de ani, zona era intens locuită de comunități agro-pastorale. Săpăturile arheologice de la situl Taraschina (com. Maliuc, jud. Tulcea) arată că un peisaj vechi de 6500 de ani este în prezent scufundat de apele și sedimentele transportate de fluviu.

În timp ce populațiile calcolitice „Gumelnița” exploatau ecosistemele de-a lungul unui braț al Dunării, crescând animale, făcând agricultură și pescuind, creșterea lentă a nivelului Mării Negre a alterat ecosistemele, ducând la o criză ecologică majoră. Confruntate cu creșterea numărului de inundații, cu scufundarea zonelor joase și cu formarea de lacuri și zone umede, populațiile epocii cuprului s-au adaptat și și-au schimbat lent modul de viață. Dar, confruntate cu o criză ecologică majoră, care a dus la formarea primelor peisaje din Delta Dunării, populațiile au fost forțate să își părăsească habitatul și să se mute pe marginea continentală a Dunării, abandonându-și pentru totdeauna teritoriile dispărute.

Scopul acestei expoziții este de a reconstitui modul de viață al oamenilor din prima epocă a cuprului și de a evidenția legăturile strânse și fragile dintre societăți și mediul lor. Cercetarea societăților din trecut ridică întrebări cu privire la crizele de mediu și la modul în care societățile au fost capabile sau nu să răspundă constrângerilor externe. Ocupând un spațiu sensibil, alcătuit din pământ și apă, comunitățile epocii cuprului au trecut printr-o criză majoră, s-au adaptat temporar, dar au fost forțate să își părăsească satele și să se mute pentru a răspunde avansuluial Deltei Dunării.

Dar este Delta atât de naturală pe cât ne imaginăm? Arheologia și istoria mediului arată că zonele umede și Delta Dunării au fost întotdeauna zone atractive care au atras societățile umane. Așadar, traiectoriile naturale sunt modificate de activitatea umană. Societățile modifică, modelează și transformă medii considerate „marginale”, creând noi peisaje. Delta Dunării nu face excepție de la această istorie globalizată, care a atins probabil apogeul în perioada comunistă prin artificializarea unei părți foarte mari a Deltei Dunării, creând un mozaic de ecosisteme mai mult sau mai puțin naturale. Încă din neolitic, oamenii care trăiesc de-a lungul Dunării au păstrat legături strânse cu râul care îi hrănește. Fluviul, aparent îmblânzit, este totuși readus la cursul său natural.

Demersul propus ne invită să reflectăm asupra legăturilor reale și simbolice pe care le întreținem cu spațiile modelate de pământ și apă și asupra capacității oamenilor de a se adapta la schimbările ecologice profunde.

Acest proiect, susținut de Ambasada Franței la București, se desfășoară în cadrul centenarului Institutului Francez din București.

Expoziție organizată sub egida Ambasadei Franței în România și a Institutului Francez din București, realizată de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale « Gavrilă Simion » Tulcea, Muzeul Municipiului București și Mission « Archéologie du Delta du Danube ».

Albane Burens, Laurent Carroza, Laboratoire GEODE UMR 5602 Géographie de l’Environnement, Centre National de la Recherche Scientifique, Franța.

Cristian Micu, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea

Vasile Opriș, Muzeul Municipiului București

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri cotidianul

O ofertă care le întrece pe toate. De ce nu ar trebui Ronaldo să mai stea pe gânduri?

O ofertă care le întrece pe [...] The post O ofertă care le întrece pe toate. De ce nu ar trebui Ronaldo să mai stea pe gânduri? appeared first on Cotidianul RO.

Radu Mazăre pleacă definitiv, se întoarce la marea dragoste

Eliberat condiționat anul trecut, după 5 ani de închisoare [...] The post Radu Mazăre pleacă definitiv, se întoarce la marea dragoste appeared first on Cotidianul RO.

Trump nu exclude folosirea forței pentru Canalul Panama și Groenlanda

Viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, a declarat că va „taxa Danemarca la un nivel foarte ridicat”, dacă această țară nu renunţă la controlul asupra [...] The post Trump nu exclude folosirea forței pentru Canalul Panama și Groenlanda appeared first on Cotidianul RO.

Doi americani, experiențe ”ciudate„ în magazinele românești

Ce a putut să-i impresioneze în  așa măsuri [...] The post Doi americani, experiențe ”ciudate„ în magazinele românești appeared first on Cotidianul RO.

O făcătură academică – Daniel David

Noul guvern Ciolacu se mai poate lăuda cu o lovitură și recorduri [...] The post O făcătură academică – Daniel David appeared first on Cotidianul RO.

Turist străin, mort după un accident cu snowmobilul

Un turist străin, care a fost grav rănit, marţi, după ce a sărit cu snowmobilul în albia pârâului Azuga [...] The post Turist străin, mort după un accident cu snowmobilul appeared first on Cotidianul RO.

Transformare majoră pe Facebook și Instagram

Gigantul social media Meta a anunțat marți o serie de modificări ale politicilor sale de moderare a conținutului, inclusiv eliminarea programului său de [...] The post Transformare majoră pe Facebook și Instagram appeared first on Cotidianul RO.

Negrescu. „Vom mânca în 2025 mai mulți covrigi ca niciodată”

Cu toate măsurile anunțate până acum, [...] The post Negrescu. „Vom mânca în 2025 mai mulți covrigi ca niciodată” appeared first on Cotidianul RO.

Ministru ungar, pe lista de sancțiuni a SUA

Washingtonul a decis să îl includă pe Antal Rogán, oficial al guvernului ungar, pe lista sa de sancțiuni din cauza presupusei sale implicări în acte de corupție, [...] The post Ministru ungar, pe lista de sancțiuni a SUA appeared first on Cotidianul RO.

Doctorii, apel public. Câți copii să mai ajungă la spital din cauza petardelor

Medicii de la Spitalul pentru copii "Sfânta Maria" [...] The post Doctorii, apel public. Câți copii să mai ajungă la spital din cauza petardelor appeared first on Cotidianul RO.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.