In memoriam Aurel Nedel, un mare pictor. Dacă-l întrebai ce-i place în viața aceasta, răspundea scurt: pictura! Şi nu exagera cu nimic. Nu întâmplător, în ultimii ani, l-am avut invitat de mai multe ori, l-ați privit prin ochiul atent, al aparatelor fotografice. Cu ajutorul acestui minunat aparat v-am adus în casele dumneavoastră tablourile și vorbele lui Aurel Nedel.
Succinte date cronologice:
S-a născut 17 ianuarie 1930, într-o familie de țărani din satul Vaidei, comunal Romos (lângă Orăștie), județul Hunedoara. Urmează cursurile școlii primare de pe lângă Școala Normală de Aplicații, apoi pe cele ale Liceului „Decebal” din Deva. Este remarcat de profesorul de desen, care îl îndeamnă să înceapă să deseneze „după antici” și îi transmite primele noțiuni de Istoria Artei.
În anul 1950 este trimis de părinți la București „să se facă doctor”. La căminul pentru studenți unde poposește, îi cunoaște pe viitorii pictori Traian Brădean și Constantin Blendea, care-l conving să participe alături de ei la cursurile pregătitoare pentru admiterea la Institutul de Arte Plastice.
În perioada 1951-1956 urmează Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, mai întâi la clasa profesorului Rudolf Schweitzer-Cumpăna, apoi la cea a lui Alexandru Ciucurencu, al cărui discipol fervent va rămâne.
Debutează împreună cu Traian Brădean și Ion Nicodim, în 1956 (noiembrie-decembrie), prezentând 20 de picturi și 5 desene în expoziția deschisă la Sala „Kalinderu” din București.
Devine membru al Secției de Pictură a Uniunii Artiștilor Plastici, în anul 1958.
Din 1960 participă cu lucrări în 2013, a avut sute de expoziții personale sau de grup în țară și peste hotarele ei. Ultimele expoziții ale domniei sale fiind la Orăștie și anume în Octombrie 2013 când tatăl și fiul Aurel și Vladimir Nedel expun împreună, în sala expozițională din Orăștie și tot în 2013, de astă dată în decembrie maestrul Nedel expune picturi și susține conferința „Despre Frumos” în aceiași sală din Orăștie. Ambele manifestării fiind organizate, diriguite și avându-l ca curator pe Dan Orghici.
În anul 1997, maestrul s-a retras în satul său natal Vaidei, din apropierea Orăștiei, departe de lumea agitată din capitală, unde s-a format ca artist și s-a impus cu vigoare în plastica românească. Si-a construit un atelier în curtea casei părintești în care primea cu multă căldură numerosi oaspeți.
În momentele de răgaz se întreținea afectuos cu nepoata sa, fetița lui Vladimir Neder, fiul său mai mic, pictor deopotrivă, stabilit în Orăstie. Adeseori cei doi artiști lucrau împreună.
A trecut în eternitate în satul său natal, Vaidei, pe 19 ianuarie 2014, la vârsta de 84 de ani.
Surse: Bălan, Ion Dodu – „In memoriam: Pictorul Aurel Nedel” – În „Almanahul oamenilor de la noi”, 2014; Coordonat de Dan Orghici și Petru Romoșan; Editat de Asociația de Presă „Vorba din Ardeal”; Dan Orghici – Adrian Ioan B. Secui, „Oamenii din Ținutul Orăștiei-Călindaru’ Foii Interesante”, vol I, ed. Măiastra, Tg. Jiu, 2023.