Limitarea sau îngreunarea accesului la vot pentru alegătorii din Bucureşti pentru referendum şi accesul dificil al observatorilor acreditaţi în secţii de votare se numără printre neregulile sesizate prin intermediul aplicaţiei Vote Monitor, a anunţat, duminică, Expert Forum (EFOR).
„Până la ora 15,00, Coaliţia VotCorect a centralizat o serie de nereguli şi incidente semnalate de observatori şi cetăţeni prin intermediul aplicaţiei Vote Monitor, call center 0800 460 002, care a înregistrat aproape 180 de apeluri, şi al platformei online www.votcorect.ro. Cele mai multe sesizări sunt legate de limitarea sau îngreunarea accesului la vot pentru alegătorii din Bucureşti pentru referendum. Au fost identificate şi alte nereguli care ţin de nerespectarea procedurilor electorale, înţelegerea limitată a procedurilor de vot, accesul dificil al observatorilor acreditaţi în secţii de votare, implicarea directă a observatorilor acreditaţi de alte organizaţii în procesul electoral, continuarea campaniei electorale şi publicarea de posibile exit polluri”, precizează Expert Forum într-un comunicat transmis.
Potrivit datelor colectate prin aplicaţia VoteMonitor, deschiderea secţiilor a fost evaluată pozitiv (bună sau foarte bună) în 97% din cele aproape 200 de secţii observate, inclusiv în zilele de vineri şi sâmbătă în străinătate. Cele mai frecvente probleme semnalate de observatori au fost prezenţa persoanelor neautorizate în 5% din cazuri şi deschiderea secţiei cu întârziere în 6% din cazuri, menţionează sursa citată.
Conform comunicatului, până la ora 13,30 desfăşurarea votării a fost evaluată ca bună şi foarte bună în 95% dintre cele peste 300 de secţii de votare vizitate de observatorii Vot Corect.
„Observatorii au semnalat aglomeraţie la 20% din secţiile vizitate şi atmosferă tensionată în 5%. Persoane neautorizate au fost prezente în 7% din secţiile observate, iar în 3% persoane din afara BESV au intervenit în activitatea acestuia. În opt cazuri observatorii au semnalat că alegătorii au primit mai multe buletine de vot decât aveau dreptul, iar în două cazuri că li s-a permis să voteze fără documente de identitate corespunzătoare. În 2,5% din cazuri observatorii au considerat că procesul a fost lipsit de transparenţă. În 12% din secţiile observate a existat cel puţin un caz în care alegătorilor domiciliaţi în alte localităţi nu li s-a permis să voteze la alegerile prezidenţiale. În Bucureşti, nu toate comisiile de votare au aplicat corect procedurile privind desfăşurarea referendumului, iar în 14 cazuri alegători care nu au avut reşedinţa sau domiciliul în localitate au putut vota la referendum. În mod regretabil, 25% dintre secţiile vizitate nu sunt accesibile pentru persoanele cu dizabilităţi”, precizează Expert Forum.
Sursa menţionată arată că printre cele mai frecvente probleme raportate sunt cele de la alegători care au dificultăţi în a vota în Bucureşti cu viza de reşedinţă.
„Au fost cazuri în care alegători care şi-au exercitat dreptul de vot la alegerile prezidenţiale au fost împiedicaţi să voteze la referendum pe motiv că actele lor de identitate nu aveau adresa completă (carte de identitate provizorie), că au viză de reşedinţă sau că aceasta fusese obţinută recent. Printre secţiile unde au fost raportate astfel de probleme se numără 1148, 405, 410, 1080, 397, 112, 71, 564, 203, 83, 463 sau 96. Unele dintre aceste situaţii au fost soluţionate după înaintarea de sesizări sau contactarea birourilor electorale superioare. Am solicitat Biroului Electoral Central să emită instrucţiuni pentru birourile secţiilor de votare din Bucureşti pentru a informa preşedinţii acestora să permită votarea dacă se îndeplinesc condiţiile administrative”, transmite EFOR.
Expert Forum reaminteşte că, potrivit Hotărârii BEC 6/2024, alegătorii pot vota în localitatea unde au domiciliul sau reşedinţa, indiferent de vechimea acesteia.
De asemenea, observatorii au semnalat şi dificultăţi în accesul la secţiile de votare.
„În unele secţii din Bucureşti, Torino şi Viena, accesul acestora a fost îngreunat prin solicitări nejustificate de documente suplimentare, cum ar fi copii după cartea de identitate sau acreditări în format diferit de cel cerut de lege. Printre secţiile unde au fost raportate astfel de probleme se numără şi 321 (B) sau secţia 253 din Rogova (Mehedinţi). În secţia 400 din Bolduţ, Cluj, observatorul a fost intimidat, iar în acest caz a fost sesizat şi Biroul Electoral judeţean”, mai arată sursa citată.
Totodată, au fost transmise mai multe sesizări privind continuarea campaniei electorale în ziua alegerilor, care se regăsesc pe pagina votcorect.ro.