”Ajunsă pe mâini greșite, inteligența artificială poate deveni cea mai puternică armă a cenzurii, a tiraniei și dezumanizării”, a spus CEO-ul companiei digitale Palantir, Louis Mosley, la conferința Alliance of Responsible Citizenship, o organizație internațională conservatoare. ”Am văzut deja că IA poate fi aliniată la corectitudinea politică, indiferent ca ea poartă numele Partidul Comunist Chinez sau Diversitate, Echitate, Incluziune”. Șeful Palantir a spus că cenzura actuală este descentralizată, însă foarte eficientă. Nu este aplicată de o singură autoritate, ci operează printr-o mulțime de fact-checkeri, de ONG-uri, de organizații de presă, de instituții academice. Mosley a spus că acest model de cenzură este mai periculos decât modelul autoritar. Celor care se opun discursului aprobat în ce privește originile covid-19 sau politica migrației nu doar că li se închide gura., ci sunt discreditați, sunt excluși de pe platformele sociale, denunțați ca periculoși și retrograzi, le sunt amenințate locurile de muncă și reputația. CEO-ul Palantir a avertizat că IA ar putea accelera acest proces, făcând ca cenzura să nu mai poată fi detectată
Avertismentele acestea au venit după ce unul dintre fondatorii Palantir, Alex Karp, a declarat că Partidul Democrat din SUA ”se sinucide politic” pentru că nu vrea să asculte îngrijorările venite din lumea reală și pentru s-a obișnuit să controleze informația prin cenzura aplicată în presa tradițională, în vreme ce platformele digitale devin mult mai importante.
Amintitul Louis Mosley are o soluție. ”Dacă Departamentul pentru Eficiența Guvernului – DOGE – își va face treaba, atunci finanțarea de care se bucură cenzorii și puterea politică se va reduce – cel puțin în Statele Unite”. Palantir a fost înființată de antreprenorul Peter Thiel. Acesta din urma l-a ”adoptat” pe tânărul James David Vance, absolvent de drept la Yale, i-a oferit un loc de muncă bine plătit, apoi a pus mână de la mână cu alți miliardari Tech și i-au oferit un mărunțiș 100 de milioane dolari pentru o firmă creată în 2019. După patru ani, tânărul antreprenor este ales senator, iar apoi vicepreședintele SUA, JD Vance. Astfel, la conferința Alliance for Responsible Citizenship, la Londra, CEO-ul Palantir îl laudă pe confratele oligarh tech Elon Musk (care conduce DOGE) și laudă administrația condusă de Vance, pupilul șefului său Peter Thiel. O adevărată reuniune de familie plină de complimente și zâmbete satisfăcute care ar trebui să conducă la întrebarea dacă nu cumva se schimbă o echipă de cenzori cu alta. Înainte de discursurile sale de la Conferința de Securitate de la Munchen și apoi de la Conferința Acțiunii Politice Conservatoare, în care a criticat anularea alegerilor prezidențiale din România, vicepreședintele JD Vance a făcut următoarea declarație în SUA: ”Judecătorii nu au voie să controleze puterea executivă legitimă”. Chiar presa conservatoare l-a criticat pe vicepreședinte pentru această declarație contrară principiilor constituției SUA. Președintele este legea, a spus JD Vance.
Mai profund a fost mesajul cântărețului country Oliver Anthony, adresat la același eveniment de la Londra.
”Părerea mea de nespecialist este că plasticitatea neuronală ne-a făcut tot mai buni în materie digitală, însă cu prețul dependenței de lumea digitala. Dacă a fi șofer de taxi în Londra îți schimbă imaginea creierului la un RMN, oare ce schimbări ireversibile produc în mintea oamenilor 30.000 de ore privit un display, hipnotizați de un algoritm?
Trăim un stadiu a existenței umane în care nu s-a mai aflat nimeni în istorie. Avem acces instantaneu la conectivitate globală, la informație infinită avem acces la inteligență artificială, însă suntem ultimii oameni din istoria lumii care ne vom mai aminti cum era viața înainte. Suntem ultimii oameni din istorie care au trăit înainte de era digitală.
Mă tem că pentru tinerele generații va fi imposibil să facă diferența între lumea digitală și lumea reală. Nu e nimic în neregulă cu tehnologia. Nu e nimic în neregulă cu conexiunile instantanee și nimic în neregulă cu accesul la informații nelimitate, însă este rău ca lipsește controlul nostru asupra acestor sisteme, fără să ne dăm seama că sunt programați, că cultura noastră devine o marfă de vânzare, că cu cât petrecem mai mult timp în aceste sisteme digitale, cu atât ne transformăm cultura într-o marfa, cu atât comportamentul nostru devine mai tribal, iar noi devenim mai vulnerabili”.