Liviu Lăzărescu. 90 de ani de la naștere

Liviu Lăzărescu. 90 de ani de la naștere
📅 2024-04-19

Trecut au 90 de ani de la acea „Duminică a Floriilor” a anului 1934, zi de sărbătoare în care se năștea portretistul român al Papei Francisc. Pictorul, scriitorul, profesorul universitar Liviu Lăzărescu s-a născut la 1 aprilie 1934, în satul Mărtinești, de lângă Orăștie, într-o familie de agricultori cu stare. Străbunicul «„Moșu Adam” fusese „ajutor de primar” la vremea lui – ceea ce nu era puțin lucru într-o țară aflată sub împărat străin», iar bunicul Ion Lăzărescu „Tata bătrân” fusese fruntaș Țărănist.

După absolvirea școlii în satul natal, a urmat cursurile Liceului „Decebal” din Deva. Încă din timpul studiilor liceale, a fost prigonit de către comuniști, din cauza faptului că tatăl său organizase o celulă de rezistență anticomunistă și era încarcerat la Aiud. Astfel, s-a văzut nevoit să lucreze la Combinatul Siderurgic Hunedoara, până în anul 1956, când era admis la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București, în clasa marelui profesor Corneliu Baba, căruia i-a devenit discipol, asistent și prieten de o viață.

De la absolvirea facultății, începând cu anul 1963 și până în 2007, timp de 44 de ani, a îndrumat tot atâtea generații de tinere talente, la catedra Secției de Pictură a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București, parcurgând toate treptele didactice universitare, de la Preparator și până la „Profesor Honoris Causa”.

A elaborat și introdus în planul de învățământ universitar nu mai puțin de patru cursuri, a avut o prodigioasă activitate științifică, prin publicarea unor cărți din domeniul artei (manuale după care se învață și astăzi), articole, eseuri, recenzii și prefețe în reviste de specialitate, dar și pe lungimile de undă ale „Radio România”. A efectuat călătorii de studii în Germania, Italia, Franța, Israel, Bulgaria și Rusia. Inconfundabilele lucrări picturale ale maestrului Liviu Lăzărescu sunt cunoscute și apreciate, atât în țară, cât și peste hotare, grație multiplelor expoziții.

Ca membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, valoarea și excelența i-au fost recunoscute, prin acordarea unor distincții precum „Ordinul Meritul Cultural”, „Ordinul Meritul pentru Învățământ”, „Profesor Honoris Causa” al Academiei Naționale de Arte București, „Cetățean de Onoare” al Comunei Mărtinești și al Municipiului Deva din județul Hunedoara.

Maestrul Liviu Lăzărescu este dintre puţinii la care arta portretisticii ocupă un loc central în creaţia sa. Pentru că portretul reuşit nu este niciodată doar o simplă reproducere mecanică a trăsăturilor cuiva.

Sensibilitatea artistului la care se adaugă şi inteligenţa creativă interpretează tresăturile modelului, dar şi viaţa spirituală a acestuia, respectând rigoarea reflectării imagistice. Astfel, pictura se înscrie sentimental şi intelectual în memoria noastră. Observarea realităţii fizice şi spirituale a modelului se conjugă astfel cu străduinţa artistului de a-i reda personalitatea.”, scria Dorel Schor în „Revista Logos și Agape”.

Mai mult ca sigur, în timp, florile lui Liviu Lăzărescu vor fi aşezate-lângă cele ale lui Ştefan Luchian, peisajele sale vor fi comparate cu cele ale lui Ion Andreescu, iar portretele cu cele semnate de Nicolae Grigorescu. Toate, raportate însă la noua vibraţie a modernismului.”, scria Prof. Univ. dr. Titus Vîjeu, pe coperta a patra-a din catalogul „Expoziţiei  retrospective Liviu Lăzărescu” ce a avut loc la Palatul Parlamentului României, sala Constantin Brâncusi, la  5 ianuarie 2017.

 Expoziție omagială la 90 de ani de la nașterea maestrului Liviu Lăzărescu

Comunitatea prietenilor maestrului Liviu Lăzărescu organizează, la „Spațiul expozițional – Sinagoga”, în perioada 04 – 09 april 2024, „Expoziție omagială la 90 de ani de la naștere”.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri cotidianul

Vicepremierul Ungariei, la reabilitarea fostului Hotel Melody. ”Noi suntem acasă, aici, la Cluj”

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, [...] The post Vicepremierul Ungariei, la reabilitarea fostului Hotel Melody. ”Noi suntem acasă, aici, la Cluj” appeared first on Cotidianul RO.

Gabriela Ruse s-a oprit în sferturi

Jucătoarea română de tenis Gabriela Ruse a fos [...] The post Gabriela Ruse s-a oprit în sferturi appeared first on Cotidianul RO.

Mult zgomot pentru conferința lui Cîrstoiu

Marea conferință de presă a profesorului Cătălin Cîrstoiu n-a lămurit nimic [...] The post Mult zgomot pentru conferința lui Cîrstoiu appeared first on Cotidianul RO.

Ursula von der Leyen avertizează asupra unui atac hibrid în Europa

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra [...] The post Ursula von der Leyen avertizează asupra unui atac hibrid în Europa appeared first on Cotidianul RO.

Cîrstoiu regretă că nu l-a ascultat pe Băsescu

Candidatul PSD - PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat, vineri, că expunerea publică i-a făcut "mult rău" în viaţa personală, [...] The post Cîrstoiu regretă că nu l-a ascultat pe Băsescu appeared first on Cotidianul RO.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..