România a semnat azi oficial Scrisoarea de Ofertă și Acceptare (LOA) pentru achiziționarea a 32 de aeronave F-35 Lightning II de la Lockheed Martin, în cadrul unui acord finanțat prin Programul de Finanțare Militară Externă (FMF), susținut de Guvernul Statelor Unite ale Americii.
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec, a declarat, joi, că decizia României de a achiziţiona avioanele de luptă avansate F-35 reprezintă „un pas important” în modernizarea continuă a Forţelor Armatei române şi va contribui „semnificativ” la apărarea pe termen lung a NATO şi la securitatea colectivă.
„Este onoare să mă alătur dumneavoastră astăzi pentru moment semnificativ în Parteneriatul strategic de apărare dintre Statele Unite şi România: semnarea contractului pentru achiziţionarea de către România a avioanelor de luptă F-35. Decizia României de a achiziţiona aceste avioane de luptă avansate reprezintă un pas important în modernizarea continuă a forţelor Armatei române şi va contribui semnificativ la apărarea pe termen lung a Alianţei NATO şi la securitatea noastră colectivă. Poziţia României de lider pe Flancul estic al Alianţei continuă să joace un rol esenţial în promovarea securităţii euroatlantice”, a afirmat Kavalec, după ce a semnat, alături de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, Protocolul privind lansarea programului de tranziţie a Forţelor Aeriene Române către aeronave de generaţia a V-a, F-35.
La ceremonie a fost prezent şi premierul Marcel Ciolacu.
Potrivit lui Kathleen Kavalec, SUA felicită România pentru angajamentul de a aloca până la 2,5% din PIB pentru cheltuielile pentru apărare, iar „acest lucru va avea un impact durabil asupra capacităţilor de apărare ale ţării şi asupra contribuţiei sale la apărarea colectivă a NATO”.
Ambasadorul SUA a amintit că Forţele Aeriene Române au decis înlocuirea avioanelor MIG de generaţie veche cu avioane de luptă F-16, care au îmbunătăţit „semnificativ” capacităţile de apărare aeriană ale României, permiţând ţării să joace un rol mai important în misiunile de poliţie aeriană ale NATO.
„Construirea acestei flote de F-16 pune bazele critice pentru tranziţia României către avioanele de luptă F-35 în anii 2030. Această tranziţie nu numai că va spori interoperabilitatea Alianţei, dar va oferi şi capabilitatea necesară pentru a face faţă unui mediu caracterizat prin ameninţări de ultimă generaţie în viitor”, a explicat Kavalec.
Ea a arătat că senzorii de ultimă generaţie, caracteristicile şi arhitectura de luptă centrată pe reţea a F-35 vor permite României să opereze mai eficient într-un mediu de securitate în rapidă schimbare.
Kavalec a menţionat şi sprijinul acordat prezenţei pe teritoriul României a mii de militari americani.