Isărescu, anunț despre tezaurul României de la Moscova

Isărescu, anunț despre tezaurul României de la Moscova
📅 2025-01-15

Banca Națională a României va organiza mai multe evenimente prin care dorește să reafirme că România are un drept de creanță deplin valabil din punct de vedere istoric și juridic asupra depozitului său de aur evacuat la Moscova în 1916-1917, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la un simpozion de specialitate.

În 1916, din cauza dificultăților de pe front, anca Națională a României a luat primele măsuri pentru punerea la adăpost a tezaurului său din aur. ”Anul acesta se împlinesc, în decembrie, 107 ani de la evacuarea la Moscova a tezarului României. Începând din anul 1991, Banca Națională a României a pus consecvent în aplicare o strategie privind prezentarea pentru opinia publică internă și externă a problemei tezaurului trimis la Moscova și apoi sechestrat de Uniunea Sovietică. Un drept de creanță al României mai vechi de un secol. Nu suntem la primele acțiuni pe această linie. Cu ocazia aderării Rusiei la Consiliul Europei în anul 1995, România, alături de alte state foste comuniste, au prezentat propuneri pentru restituirea bunurilor confiscate de Uniunea Sovietică. Atunci, comisia pentru afaceri juridice și drepturile omului a Consiliului aprecia că aceste probleme trebuie rezolvate între statele membre interesate”, a spus guvernatorul.

Rusia nu a acceptat această discuție nici măcar la nivel de experți, sub pretextul că la Moscova se discută proiectul unei legi de restituire de bunuri materiale aparținând altor state, care, în condițiile războiului, au fost depozitate în URSS, a mai spus Isărescu.

Ulterior, proiectul de lege invocat de experții ruși a fost respins de Duma de Stat a Rusiei. Această evoluție a evenimentelor a făcut să devină evidentă necesitatea de a informa corect opinia publică internațională pe bază de documente incontestabile. Iar acest lucru a însemnat informarea istoricilor, oamenilor de știință din domeniul cercetării, oamenilor politici, diplomaților și în ultimul rând a decidenților europeni.

”Ca urmare, principala noastră preocupare, spun, de preocupare a Băncii Naționale, a fost să facem cunoscute documentele pe care le deținem referitoare la această problemă. Mă refer la documentele originale, subliniez originale, reunite în dosarul special care se păstrează se seiful guvernatorului BNR încă din 1922. Dosarul Tezaurului a fost predat din mână în mână de la un guvernator la altul din 1922, inclusiv în perioada comunistă. Așa l-am primit și eu- ca o dovadă a hotărârii Băncii Naționale a României de a recupera bunurile ce îi aparțin.Directorul Sucursalei Iași a BNR primea instrucțiuni să-l aștepte la gară pe directorul Theodor Căpitanovici, „joi, 8 septembrie, orele cinci după-amiază”, să pregătească trăsuri și să rezerve cinci camere la hotel”, a mai afirmat guvernatorul Isărescu.

Banca Națională a României a intrat în urmă cu câțiva ani în posesia unor documente din anul 1941 – cu sprijinul altor instituții ale statului –, în care reprezentanți ai băncii din perioada respectivă au făcut un inventar pentru conducerea statului român din epocă în legătură cu situația Tezaurului pe care BNR l-a trimis la Moscova în anii 1916 – 1917 și a celorlalte documente de arhivă expediate. Documentul este studiat de specialiștii BNR care încearcă să ateste proveniența și autenticitatea documentelor din arhiva BNR și să coreleze informațiile noi cu cele existente.

Documentul are valoare istorică și completează materialele deja existente în arhiva BNR, dar nu și în privința documentelor orginale din anii 1916 -1917 (procesele verbale de predare – primire ale valorilor trimise de statul român și BNR în Rusia), care stau la baza solicitărilor de returnare a Tezaurului.

Documentele noi confirmă cifrele referitoare la Tezaurul de metale prețioase trimise la Moscova. Orice altă interpretare în legătură cu documentele respective nu se susține până la finalizarea cercetărilor și reprezintă simple speculații.

Banca Națională a României a făcut numeroase demersuri pentru a aduce la cunoștința publicului român și internațional situația Tezaurului românesc trimis la Moscova în anii 1916 – 1917. BNR a publicat de-a lungul timpului numeroase lucrări: „Tezaurul Băncii Naţionale a României la Moscova”, 2 volume (1999, 2011); „Legendele bătrânei doamne” (2009), „Din istoria Băncii Naționale” (2009), ”The Treasury of the National Bank of Romania in Moscow” (2000 şi 2011); „Salvarea aurului polonez” în limbile română, engleză, poloneză (2012) cu un capitol dedicat Tezaurului de la Moscova; „Odiseea aurului BNR. Tismana 1944-1947” (2015), precum și numeroase articole de specialitate.

BNR a pus la dispoziție Ministerului Afacerilor Externe al României și Comisiei româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relațiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial, documente complete și relevante în legăură cu situația Tezaurului. În urma Declarației comune a miniștrilor de externe român și rus din 2003, toate discuțiile se fac pe linie diplomatică, în cazul României prin Ministerul Afacerilor Externe care coordonează partea română a Comisiei mixte, BNR având exclusiv rolul de suport și furnizor de informații bine documentate și autentice. Din acest punct de vedere, analizarea aprofundată a noilor materiale aflate la dispoziție trebuie făcută cu cea mai mare rigoare. Banca Națională a României consideră în continuare că este de datoria sa să întreprindă toate demersurile necesare pentru ca aceste valori să revină acasă.

Foto Arhivă

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri cotidianul

Între ordonanțe

Între ordonanțe, Andografia zilei, In memoriam Octavian Andronic, Între ordonanțe, Andografia zilei, In memoriam, Octavian Andronic [...] The post Între ordonanțe appeared first on Cotidianul RO.

Călin Georgescu, interviu cu Alex Jones. ”Vor să dividă NATO„

Georgescu a arătat că are dovezi cu [...] The post Călin Georgescu, interviu cu Alex Jones. ”Vor să dividă NATO„ appeared first on Cotidianul RO.

Testul de luciditate

Testul de luciditate, Andografia zilei, In memoriam Octavian Andronic, Testul de luciditate, Andografia zilei, In memoriam, Octavian Andronic [...] The post Testul de luciditate appeared first on Cotidianul RO.

Petre Roman a ajuns la Parchetul General pentru audieri

Fostul premier Petre Roman s-a prezentat miercuri dimineață la Parchetul General pentru a fi audiat [...] The post Petre Roman a ajuns la Parchetul General pentru audieri appeared first on Cotidianul RO.

”Particula lui Dumnezeu„ și premonițiile lui Eminescu

Mihai Eminescu a fost nu doar un geniu al poeziei, prozator [...] The post ”Particula lui Dumnezeu„ și premonițiile lui Eminescu appeared first on Cotidianul RO.

Ce am spus (113) – ultima

În acest spațiu, puteți citi fragmente din opera lui Gheorghe Schwartz „Ce am spus“ apărută la Mirador, Arad, 2019. [...] The post Ce am spus (113) – ultima appeared first on Cotidianul RO.

Nu a mai avut timp. La -5 grade, bebelușul nu a reușit să supraviețuiască

Vara trecută, în fața Spitalului Municipal [...] The post Nu a mai avut timp. La -5 grade, bebelușul nu a reușit să supraviețuiască appeared first on Cotidianul RO.

Au plecat cu Ambulanța de la cumpărături din cauza unui cerșetor

Doi tineri care au apărut imediat în zonă [...] The post Au plecat cu Ambulanța de la cumpărături din cauza unui cerșetor appeared first on Cotidianul RO.

PNL pornește prin bălării după postaci

Mă așteptam ca după anvergura prostestului de duminică partidele politice, președintele României și premierul să fi dat semne că au înțeles ceva. [...] The post PNL pornește prin bălării după postaci appeared first on Cotidianul RO.

Ministrul Educației crede că „România Educată” nu e un eșec

Ministrul Educației crede că „România Educată”, [...] The post Ministrul Educației crede că „România Educată” nu e un eșec appeared first on Cotidianul RO.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.