Continuand sa navigati acest site sunteti de acord cu folosirea cookies si acceptati termenii si conditiile sitului
Conditii de utilizare
ACTUALITATE.ORG este un sit de stiri al carui unic scop este de a acumula si afisa ultimele stiri romanesti, asa cum sunt publicate de catre cele mai mari situri de stiri din Romania, fara a fi stocate in vreo baza de date. In acest sens va informam ca:
- nu suntem autorii stirilor afisate si nu putem verifica veridicitatea acestora
- stirile publicate vor inceta sa existe dupa ce sunt sterse de pe situl de origine
- pentru mai multe informatii referitoare la stirile publicate ori la autorii acestora, va invitam sa vizitati paginile stirilor originale (veti gasi legaturile in partea de jos a articolelor)
Îndemnul Bisericii Ortodoxe Române pentru alegeri
Biroul de Presă al Patriarhiei Române a anunțat recomandările BOR pentru cetățeni privind alegerile parlamentare și prezidențiale desfășurate în țara noastră. La alegerile parlamentare de pe 1 decembrie există un singur partid major care nu susține crima avorturilor și căsătoriile homosexuale, respectiv AUR. Iar la alegerile prezidențiale de pe 8 decembrie se confruntă o susținătoare declarată a căsătoriilor homosexuale și a adopțiiilor de copii de către cuplurile homosexuale cât și a înscrierii „dreptului la avort” în Constituție, USR-ista Elena Lasconi, cu independentul Călin Georgescu, candidat anti-sistem credincios, nepot de preoți și câștigător-surpriză al primului tur al alegerilor prezidențiale.
Astfel, în contextul alegerilor parlamentare și prezidențiale din 2024, „Sfântul Sinod al BOR, pornind de la pozițiile exprimate succesiv prin hotărârile sinodale din 13-14 februarie 1996, 23-25 februarie 2000, 12-13 februarie 2004, 5-7 martie 2008, 25 februarie 2016 și 21 iulie 2020, din dorința de a face cât mai clară atitudinea Bisericii Ortodoxe Române față de viața politică și campaniile electorale, hotărăște:
1. În calitatea sa de cetățean al Patriei și de părinte duhovnicesc al tuturor enoriașilor săi, indiferent de orientarea lor politică, preotul are libertatea, binecuvântarea și îndatorirea ca, de pe poziția și prin mijloacele duhovnicești care-i sunt specifice, să participe la viața cetății, sprijinind activitățile menite să promoveze binele obștesc și împotrivindu-se oricăror măsuri sau activități care se dovedesc a fi în contradicție cu învățătura și morala creștină ortodoxă. În vederea respectării opțiunilor politice ale credincioșilor săi, preotul are obligația de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declarațiile publice, cât și în activitatea practică, față de problemele cu caracter politic. Opțiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret.
2. Menține hotărârea sinodală nr. 1676 din 6 martie 2008, prin care, în conformitate cu Sfintele Canoane (6 Apostolic, 7 Sinodul IV Ecumenic, 10 Sinodul VII Ecumenic, 11 Sinodul local Cartagina), se stipulează că printre îndeletnicirile incompatibile cu slujirea și demnitatea clericală se numără și aceea de „a primi asupra sa dregătorii sau îndeletniciri lumești”, iar arhiereului, preotului, diaconului, monahului și monahiei din Biserica Ortodoxă Română, le este interzis:
a) să facă politică partinică;
b) să fie membru(ă) al unui partid politic sau al unei organizații care poate fi asimilată unui partid politic;
c) să candideze la alegerile parlamentare;
d) să participe la campanii electorale în calitate de susținător (oare);
e) să ocupe funcții de demnitar/înalt funcționar public la nivel central sau local, în Statul român sau în alte state.
3. Clericul sau monahul, care se implică în politica vreunui partid în calitate de membru sau de candidat, dar și prin susținerea unui candidat, încalcă legământul depus la hirotonie („nu mă voi îndeletnici cu activități potrivnice chemării preoțești și nu mă voi face părtaș la lucrări și adunări care dăunează Bisericii”, hotărârea sinodală nr. 4670/2008), prevederile Regulamentului autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române (2015) și ale Regulamentului pentru organizarea vieții monahale și funcționarea administrativă și disciplinară a mănăstirilor (2003) și va trebui să aleagă între cariera politică și misiunea clericală/viața monahală. Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale.
4. Sfântul Sinod reamintește apelul său către liderii partidelor politice din România de a nu permite recrutarea de membri din rândurile clerului și nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spațiilor, slujbelor și însemnelor bisericești.
5. Sfântul Sinod reiterează faptul că Biserica Ortodoxă Română nu recomandă susținerea vreunui partid politic sau vreunei ideologii politice, ci îndeamnă pe toți cetățenii să facă alegeri după criterii care vizează realizarea binelui țării și promovarea valorilor creștine în societate” – transmite Biroul de Presă al Patriarhiei Române.
De asemenea, Sfântul Sinod recomandă credincioșilor Bisericii noastre următoarele 10 criterii orientative:
I. manifestarea credinței în Dumnezeu și a responsabilității față de comunitate;
II. apărarea libertății religioase și susținerea activităților spirituale și sociale ale Bisericii;
III. respectul pentru persoana umană și promovarea culturii vieții: promovarea familiei tradiționale, firești, formată din bărbat și femeie, menită să conceapă alte vieți; implementarea de politici împotriva avortului, eutanasiei, cercetărilor pe embrioni umani, clonării;
IV. promovarea unei educații naționale integrale, care îmbină cunoașterea intelectuală cu formarea morală și spirituală;
V. apărarea și promovarea sănătății fizice, psihice și morale/spirituale a poporului român;
VI. diminuarea sărăciei, dezvoltarea economică și creșterea demografică a României;
VII. apărarea și promovarea patrimoniului cultural și spiritual național;
VIII. apărarea resurselor naturale, ocrotirea mediului și dezvoltarea agriculturii, ca baze ale responsabilității pentru generațiile prezente și viitoare;
IX. sprijinirea comunităților de români din jurul granițelor și a diasporei române, precum și promovarea de proiecte de încurajare a românilor să revină în România;
X. apărarea și promovarea cu demnitate a intereselor poporului român, pe plan extern și intern.
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
Deputatul PSD Radu Cristescu scrie, într-o postare pe Facebook [...]
The post Radu Cristescu. Călin Georgescu trebuie învins la vot, nu în piețe appeared first on Cotidianul RO.
Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a reacționat [...]
The post Kathleen Kavalec. „Este clar că mulți români au votat pentru schimbare” appeared first on Cotidianul RO.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat miercuri Occidentul [...]
The post Răbdarea Rusiei ”se apropie de sfârşit„ appeared first on Cotidianul RO.
Cei mai cumpliți profitori ai Securității comuniste, sorosiști, progresiști și lgbt-iști se întrec între ei în a acuza SRI-ul.. [...]
The post Un româno-Trump sau o Kamala Harris de paie? appeared first on Cotidianul RO.
Ucraina trebuie să ia în considerare scăderea la 18 ani [...]
The post Ucraina trebuie să scadă vârsta de mobilizare la 18 ani appeared first on Cotidianul RO.
Călin Georgescu a făcut apel la pace, miercuri seara [...]
The post Călin Georgescu, la Realitatea PLUS. ”Să avem alegeri în pace, nu în război„ appeared first on Cotidianul RO.
Biroul de Presă al Patriarhiei Române a anunțat recomandările [...]
The post Îndemnul Bisericii Ortodoxe Române pentru alegeri appeared first on Cotidianul RO.