În căutarea aurului la Muzeu

În căutarea aurului la Muzeu
📅 2025-04-19

Nu este un orașul mitic al căutătorilor de aur și nici, ca în cazul El Dorado, o presupunere că ar fi pe undeva prin America Latină. Este într-adevăr mitic în partea asta de Europă prin vechime – extracția aurului în zonă este atestată documentar din anul 21 î.e.n. – și cantitate – miile de ani ne fac să credem că mult – de metal prețios extras aici, este municipiul Brad.

Aurul din Carpați a stârnit războaie, a înduplecat zei, a înscăunat regi, a purtat blesteme. Dar dincolo de legende și pasiuni, totuși, aurului românesc își are locul meritat în mersul umanității.Aurul a scris întotdeauna istorie! Și unde găsim istorie de nu la muzeu și cel mai bine „vorbește” despre metalul prețios Muzeul Aurului din Brad.

Când vizităm un oraș pentru prima dată, muzeele se află pe lista „de făcut”, alături de repere majore și gastronomie locală. Mai mult decât examinarea artefactelor, picturilor marilor maeștri și sculpturilor create de artizani ai unei civilizații străvechi, muzeele sunt spații de reflecție, unde trecutul și prezentul sunt separate de un panou de sticlă. Pe măsură ce trecem de la o sală de expoziție la alta, putem acoperi mii de ani de istorie și cultură și, pe măsură ce obiectele se schimbă, la fel și povestea celor care le-au realizat.

Muzeul Aurului din Brad este despre povești și o legendă în special care atrage vizitatori din întreaga lume. În timp ce El Dorado era o legendă în mintea conchistadorilor spanioli, teritoriul muntos al Munților Metaliferi și extracția aurului este aici o realitate.

„Muzeul aurului” oferă o privire unică în trecutul României. Exponatele fiind sugestive nu doar pentru pasionații de istorie sau geologie, ci sunt spre desfătarea vizuală a oricărui om căruia îi plac lucrurile frumoase. Situat în inima orașului, Muzeul Aurului este o vitrină a moștenirii culturale și unul dintre puținele locuri din România unde vizitatorii pot vedea cu adevărat piese autentice,  cele mai multe necreate de om, ci de natură în multe milenii.

Colecțiile impresionante prin exponatele unice pe mapamond.

Aici poate fi văzută una dintre cele mai mari colecții de minereuri de aur și argint din Europa. Iar în ceea ce privește pietrele semiprețioase, este, probabil, cea mai mare colecție din lume. Însă ceea ce este de interes deosebit pentru turiști sunt rocile purtătoare de aur sau împânzite cu aur, mai ales că termenul „Muzeul Aurului” ridică așteptări încă de la început. Acestea – permiteți-mi să confirm acest lucru cu mult timp în avans – sunt 100% îndeplinite aici! Numărul actual de exponate placate cu aur este estimat la 1300, iar cele fără aur la 960. Expoziția prezintă doar o parte din exponate, care includ și echipamente miniere și documentație grafică! Colecția a fost începută în 1896, când geologul german, Friedrich Schumacher, angajat ca geolog minier și inginer minier la Ruda Doisprezece Apostoli din Brad, a pus bazele colecțiilor. Însă nu au fost accesibile turiștilor, pentru prima dată putând fi vizitată în ​​1920.

Printre  formele cele mai spectaculoase sunt steagul dacilor, șopârlele din aur și un cristal pentagonal, unic în lume.

Sunt piese care s-au format prin procese naturale, fiind asociate cu diverse forme plante, obiecte, animale, în funcție de imaginația celor care le-au găsit sau celor care au rânduit colecțiile. Așa că au primit diverse denumiri, precum: Tunul lui Avram Iancu, Pana lui Eminescu, Cățelușul, Rățușca, Mireasa, Crustaceul, Ursul, Ghepardul, Salamandra, Rinocerul, Bărcuța, Vulturul, Cobra, Semnul victoriei, Mireasa, Cloșca, Diadema, Coiful cu Pană. Fiecare piesă din acest muzeu poartă o poveste împletită cu osteneala celor care au coborât în mine și a celor peste 2.000 de ani de extracție continuă a acestor zăcăminte.

Colecția de aur nativ provine din mineralele Munțilori Metaliferi și este una dintre cele mai importante colecții ale lumii. Muzeul reprezintă câteva dintre obiectele arheologice descoperite în zona Brad-Criscior, care dovedesc existența oamenilor pe aceste teritorii cu 5000 de ani mai devreme și a activității de extracție a aurului de 2000 de ani. Sunt expuse utilități și obiecte vechi folosite la extracția și prelucrarea cuarțului.

Geologia aurului

Vitrinele de geologie dezvăluie secretele zăcămintelor de aur și vă va face cunoștință cu roci, cristale și sclipici.

Aurul în mineral apare sub diverse forme: fin dispersat, liber sau împreună cu alte minerale și combinații chimice rare de aur cu telur.

Mineralele expuse au forme variate, unele par a fi plante, iar altele animale, dar există și forme precum pistolul,  unele sunt chiar asemănătoare cu harta României. Această colecție de minerale are peste 800 de piese care provin din toată lumea; o vitrină de sticlă le arată pe acelea care au fost scoase la suprafață din minele românești.

O piesă extrem de rară este şi „Dodecaedrul de aur”, pe care se vede un cristal cu 12 fețe, aflat la capătul altor cristale alungite.

În muzeu se află, de asemenea, o remarcabilă colecție de pietre prețioase şi semiprețioase – diamante, rubinuri, ametiste, turcoaze sau zirconiu care imită foarte bine diamantul.

Atunci când vine vorba de valoarea lor, lucrurile sunt cât se poate de clare, iar răspunsul vine firesc: sunt inestimabile. Practic valoarea acestor piese nu este dată de cantitatea aurului, ci de forma în care ele au fost găsite în subteranul minelor din zona Brad.

Muzeul Aurului din Brad aparține Companiei Națională a Cuprului Aurului și Fierului „MINVEST” S.A., am făcut această clarificare deoarece voi trece la puncte tari și puncte slabe.

Nota bene

După părerea mai multor geologi care au lucrat în galeriile din Munţii Metaliferi, „Muzeul Aurului” de la Brad adăposteşte cea mai valoroasă colecţie de eşantioane din întreaga lume, exemplare din cel mai frumos aur, aşa cum a fost scos din adâncuri,  în ultimele două secole. Pe lângă obiecte arheologice descoperite în zona Brad-Crişcior, unele vechi de 5000 de ani, altele care atestă extragerea aurului în zonă în urmă cu două milenii sau în evul mediu, printre care o copie a unui vagonet de lemn din secolul al XVI-lea, sunt expuse unelte din secolele XIX-XX cu ajutorul cărora se extrăgea şi se prelucra minereul aurifer şi fotografii sugestive despre minerit, îndeletnicire milenară în zonă.

Aurul în minereu apare sub diverse forme, din cele mai inedite: fin dispersat, sub formă de filamente, lamele sau granule, liber sau în rare combinaţii chimice naturale,  care au fost identificate pentru prima oară în lume în această zonă. Nici un exponat nu a fost prelucrat de vreun meşter aurar sau bijutier, particularitate care conferă unicitate muzeului. Aproape toate piesele, formate prin procese naturale, în care aurul se găseşte în formă pură, sunt unice în lume şi au o formă spectaculoasă, putând fi asemuite cu diferite animale, flori sau alte obiecte. Ceea ce este un punct tare!

Însă mai este mult de muncă

Degeaba ai un Muzeu al Aurului, unic in Europa, dacă nu-l și promovezi.

Cu toate că pe site-ul https://minvestdeva.ro/muzeul-aurului/ scrie: „Accesul în muzeu se face în grupuri organizate de maxim 10 persoane”, nu găsești o aplicație disponibilă ca descărcare pentru Android și iOS pentru a facilita celor care așteptă accesul, cu un telefon mobil sau o tabletă, spre familiarizarea cu istoria locului și a sălilor pe care urmează a le vizita.

Dar cine știe poate…, speranța moare ultima.

Muzeul Aurului este situat în centrul municipiului Brad (Str. Independenței, nr. 3) și poate fi vizitat zilnic (inclusiv la sfârșit de săptămână) între orele 9.00 și 17.00.

Îi puteți contacta direct sunând la telefon: 0254 612 300. Pentru mai multe informații accesați site-ul https://minvestdeva.ro/muzeul-aurului/#expozitii.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri cotidianul

De ce nu-l cred pe Antonescu?

Nu din cauza minciunilor sale politice rostite frumos, ca florile în buchetele de florar visător. Nu! [...] The post De ce nu-l cred pe Antonescu? appeared first on Cotidianul RO.

Trump, despre un final nedorit al negocierilor: „Sunteți niște proști”

Președintele Donald Trump a rămas vag cu privire la un termen limită al SUA pentru un potențial acord de pace în Ucraina, în [...] The post Trump, despre un final nedorit al negocierilor: „Sunteți niște proști” appeared first on Cotidianul RO.

„Adevăratele origini ale Covid-19”, pe site-ul Casei Albe

Pagina, care seamănă cu un poster de film de Hollywood, afișează titlul 'Lab Leak' cu litere mari. Între cele două cuvinte se află un Donald Trump cu un aer [...] The post „Adevăratele origini ale Covid-19”, pe site-ul Casei Albe appeared first on Cotidianul RO.

Fotbalist ucis de cancer la 36 de ani

Această formă de cancer al sângelui ajunsese la plămâni după ce depășise boala de două ori în timpul carierei. Jucătorul născut la [...] The post Fotbalist ucis de cancer la 36 de ani appeared first on Cotidianul RO.

Gabriela Ruse, față în față cu Svitolina

Jucătoarea română de tenis Gabriela Ruse s-a calificat în semifinalele turneului WTA 250 de la Rouen (Franța), dotat cu premii totale de 239.212 euro [...] The post Gabriela Ruse, față în față cu Svitolina appeared first on Cotidianul RO.

Hristos nu a părăsit lumea

Învierea Domnului poate fi regăsită oriunde Sfânta Treime se deschide revelației [...] The post Hristos nu a părăsit lumea appeared first on Cotidianul RO.

Fenomen extrem pe TikTok. A fost sesizată Comisia Europeană

Ministrul francez pentru afaceri digitale, Clara Chappaz, a anunțat vineri că a sesizat Comisia Europeană și autoritatea națională de reglementare a mass-media [...] The post Fenomen extrem pe TikTok. A fost sesizată Comisia Europeană appeared first on Cotidianul RO.

Ce a programat Discovery. Unul va fi difuzat chiar de Paşte

Documentare la Discovery. Televiziunea [...] The post Ce a programat Discovery. Unul va fi difuzat chiar de Paşte appeared first on Cotidianul RO.

Tragedie în Vinerea Mare (video)

O tragedie peste capul acestei familii [...] The post Tragedie în Vinerea Mare (video) appeared first on Cotidianul RO.

Pompier dispărut în apă

Dintre cele trei persoane aflate pe ambarcaţiune [...] The post Pompier dispărut în apă appeared first on Cotidianul RO.

Good News

Only good and positive news.