Gazul din Marea Neagră se duce în Germania

Gazul din Marea Neagră se duce în Germania
📅 2025-01-09

Austriecii de la OMV au încheiat un contract cu gigantul energetic Uniper pentru livrarea a 1,4 miliarde de metri cubi anual, timp de cinci ani, din gazul pe care consorțiul Petrom – Romgaz îl vor extrage din Marea Neagră, începând cu 2027, a anunțat Reuters care citează trei surse oficiale.

Această știre este una suprinzătoare pentru că, din ce știm acum, statul român are prin lege drept de preempțiune la achiziția acestui gaz și, doar dacă nu dorește anumite cantități, consorțiul Petrom-Romgaz le poate vinde. Nu cunoaștem așadar, la acest moment, dacă OMV, ca patron al Petrom și operator de proiect Neptun Deep, a avut discuții cu statul român, pentru a vedea ce cantități ar fi disponibile pentru vânzare la export, sau, pur și simplu a trecut peste orice și a încheiat contractul cu nemții. Ministru Energiei Sebastian Burduja nu s-a pronunțat încă pe acest subiect.

Vedem acum ce a însemnat cedarea de către Romgaz către Petrom a statutlui de operator de proiect. Când Romgaz a cumpărat, acum doi ani, partea Exxon din proiectul Neptun Deep, nu a preluat și statutul de operator, pe care îl dețineau americanii. Pe motiv că nu are experiență în forajul deepwater, conducerea Romgaz numită de Ministerul Energiei, ca for tutelar, a cedat operarea proiectului. OMV Petrom are însă tot atâta experiență la forajul deepwater ca și Romgaz, adică 0. În realitate, sunt doar câteva companii în lume care pot face așa ceva iar unele au fost chiar angajate de Petrom pentru Marea Neagră, așa cum sunt SAIPEM sau Transocean. Însă, ce e cert e că Romgaz, și prin Romgaz, statul român, nu deține operarea de proiect. Operatorul este cel mai important în așa ceva, pentru că el rulează banii și încheie contractele și are prima decizie și la vânzarea gazului.

Extragerea gazului din Neptun Deep este prevăzută pentru 2027, în Marea Neagră fiind o resursă estimată la 100 miliarde de metri cubi, adică 10 ani de consum al României. În primii doi ani, producția anuală ar urma să fie de 4 și 5 miliarde metri cubi, urmând să ajungă la plafon la circa 7 miliarde de metri cubi. În aceste condiții, contractul OMV cu Uniper ar viza între 15 și 20% din tot gazului Mării Negre.

Este de precizat că încheierea unui contract pentru vânzarea de gaz sau petrol înainte de începerea exploatării este o practică obligatorie în domeniul sectorului de hidrocarburi. Existența acestui contract este o condiție esențială pentru a obținere finanțare de la bănci necesară pentru a acoperi costurile premergătoare exploatării(prospectare, montaj platformă, construcție țevi și altele). O altă companie care scoate deja gaze din Marea Neagră, americanii de la BSOG, a făcut același lucru. Cu trei ani înainte de începerea exploatării – 2022, BSOG deja încheiase cu distribuitorul ENGIE un contract pentru vânzarea, timp de 10 ani, a jumătate din cantitatea de gaze ce urma extrasă. La un zăcâmânt de 10 miliarde de metri cubi, francezii și-au asigurat deja 5 miliarde de metri cubi.
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri cotidianul

Veste despre pensii

Vor fi mobilizaţi în acest proces, dintre care peste 10.000 sunt curieri [...] The post Veste despre pensii appeared first on Cotidianul RO.

(VIDEO) Centrul Hollywood-ului, evacuat

Numărul morţilor ar putea creşte în continuare, a declarat şeriful comitatului Los Angeles... [...] The post (VIDEO) Centrul Hollywood-ului, evacuat appeared first on Cotidianul RO.

Presa străină: România riscă acelaşi rezultat la prezidențiale

POLITICO.eu a dedicat un articol situației din România, plasat în deschiderea site-ului său. [...] The post Presa străină: România riscă acelaşi rezultat la prezidențiale appeared first on Cotidianul RO.

Secretul anulării alegerilor nu e deloc secret

O vedetă a propagandei televizioniste, dispusă să-și dea cu părerea oricând despre orice, a fost întrebată la o emisiune dacă știe care a fost, în definitiv, motivarea hotărârii CCR (...) [...] The post Secretul anulării alegerilor nu e deloc secret appeared first on Cotidianul RO.

La ce comenzi răspunde CT Popescu?

Într-o vreme în care nu mai citesc și nu mai ascult ce spun și ce scriu CT Popescu și Bogdan Chirieac, m-am trezit (...) [...] The post La ce comenzi răspunde CT Popescu? appeared first on Cotidianul RO.

S-a decis data prezidențialelor. Antonescu „reconfirmat” deocamdată

Prima ședință liderilor coaliției [...] The post S-a decis data prezidențialelor. Antonescu „reconfirmat” deocamdată appeared first on Cotidianul RO.

Pippidi. ”E frumos din partea lui Crin Antonescu„

Sunt niște avantaje să stabilizezi situația [...] The post Pippidi. ”E frumos din partea lui Crin Antonescu„ appeared first on Cotidianul RO.

Alegerile ”chestiune externă”. ”Băieți! Ați sfeclit-o!”

Avocata Maria Vasii a spus, într-o intervenție la [...] The post Alegerile ”chestiune externă”. ”Băieți! Ați sfeclit-o!” appeared first on Cotidianul RO.

Elon Musk, reacție jignitoare la postarea lui Trudeau

Elon Musk a venit cu o replică jignitoare [...] The post Elon Musk, reacție jignitoare la postarea lui Trudeau appeared first on Cotidianul RO.

A fost publicată Motivarea Curții de Apel București. Ce spun avocații lui Georgescu

Solicitarea formulată de avocații lui [...] The post A fost publicată Motivarea Curții de Apel București. Ce spun avocații lui Georgescu appeared first on Cotidianul RO.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.