S-a deschis prima ediție a EURO Politehnicus, salonul internațional de invenții și inovații ce se desfășoară până duminică, 24 noiembrie în campusul Universității Politehnice din București. Sunt prezenți expozanți din România și străinătate, iar intrarea este liberă.
Printre atracțiile expoziției:
Metode ce deja schimbă modul în care specialiștii supraveghează și protejează mediul înconjurător și speciile unicat. Spre exemplu, prin survolarea cu o dronă se pot înregistra toate exemplarele dintr-o anumită specie de plante. În aproximativ patru ore se pot strânge informațiile urmărite pe 100 de hectare. Prin comparație, o închiriere a unui avion specializat reprezintă costul total de cumpărare al unei astfel de drone.
Noi specii de legume sau noi feluri de a practica agricultura prin mijloace tehnologice avansate. Spre exemplu, sunt expuse noi soiuri de cartofi și prezentate concepte ale unor ferme verticale cu sistem de irigare integrat, întregul proces fiind automatizat și comandat de un computer.
Noi metode de extragere la rece a uleiurilor esențiale, ceea ce permite o mult mai bună valorificare și păstrare a proprietăților naturale ale plantei.
Noi procedee prin care se obțin betoane termoizolatoare pe bază de cenușă rezultată din arderea cărbunilor în centralele termoelectrice.
Noi procedee prin care se obțin cărămizi de construcții prin utilizarea deșeurilor rezultate din activitatea industrială energetică și extractivă. Se pot folosi, în acest sens, cenușa grea de termocentrală, argila de decopertare din carierele de exploatare a lignitului sau șlamul de foraj.
,,Scopul expoziției EURO Politehnicus este de a prezenta, disemina și promova rezultatele cercetării științifice și dezvoltării tehnologice, de a cunoaște realizările și stadiul de dezvoltare în aproape toate domeniile vieții de zi cu zi, de a crește vizibilitatea contribuției inventatorilor la patrimoniului științific internațional, de a crește nivelul de conștientizare la nivelul societății cu privire la importanța cercetării științifice și a dezvoltării tehnologice, dar mai ales stimularea inovației și creșterea gradului de conștientizare a mediului economic cu privire la importanţa aplicării rezultatelor cercetării ştiinţifice şi dezvoltării tehnologice.″, a declarat Adrian Alexandru Badea, președinte EURO Politehnicus.
Ion-Oroles Manolache