Fondatorul Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde, Alex Găvan, precizează că proiectul noului Cod silvic ar urma să intre luni în dezbaterea Comisiei de Mediu din Camera Deputaţilor.
Totodată, urmează să intre în dezbatere amendamentele elaborate la iniţiativa platformei civice cu sprijinul Ministerului Mediului şi asumate de către lideri politici din mai multe grupuri parlamentare. Senatul a adoptat deja proiectul Codului Silvic, inclusiv prevederile menite să instituie Centura Verde Bucureşti-Ilfov.
„Centura Verde Bucureşti-Ilfov şi centurile verzi din jurul oraşelor din toată ţara sunt de fapt un proiect de sănătate publică, care în actualul context de schimbări climatice şi de poluare şi-au dovedit deja eficienţa la nivel internaţional. S-au făcut foarte multe lucruri concrete de anul trecut, de când am început oficial demersul şi până acum. Pe de o parte, suntem la un pas de a trece în Codul silvic protejarea acestor păduri din jurul Bucureştiului. (…) Luni se întâmplă un lucru extrem de important: în sfârşit intră Codul silvic în Comisia de mediu de la Camera Deputaţilor. (…) Mai mulţi candidaţi la preşedinţie şi-au asumat centurile verzi ca proiect de ţară”, a spus Alex Găvan, prezent joi la acţiunea de plantare a primilor copaci pentru Centura Verde Bucureşti.
Amendamentele care prevăd crearea de centuri verzi pentru oraşele din România sunt asumate de către 20 de parlamentari, printre care se numără toţi liderii politici care au semnat memorandumul (de la PSD, PNL, USR şi UDMR), dar şi cinci miniştri, inclusiv ministrul Mediului, precum şi parlamentari neafiliaţi.
Alex Găvan şi-a exprimat speranţa ca prevederile noului Codului Silvic să fie adoptate până în luna decembrie, deoarece reprezintă jalon în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.