Cercetătorii japonezi ar putea să fi găsit o soluţie pentru coşmarul zâmbetelor fără dinţi, testând un medicament ce ar putea să le permită incisivilor şi molarilor să crească din nou.
Cercetătorii japonezi speră că medicamentul lor să devină o alternativă la protezele dentare şi costisitoarele implanturi dentare.
Spre deosebire de reptile şi peşti, ai căror dinţi sunt înlocuiţi cu regularitate, oamenilor, la fel ca în cazul majorităţii celorlalte mamifere, le cresc doar două serii de dinţi – dinţii de lapte şi cei denumiţi „definitivi”.
Însă, ascunşi sub gingiile noastre, se află mugurii latenţi ai unei a treia generaţii de dinţi, afirmă Katsu Takahashi, directorul secţiei de chirurgie bucală de la Institutul de cercetări medicale din cadrul Spitalului Kitano din Osaka.
În octombrie, Katsu Takahashi şi echipa lui au lansat studii clinice (pe oameni – n.red.) ce vizează un medicament experimental care are potenţialul de a relansa creşterea acelor dinţi ascunşi.
Acea tehnologie „în întregime nouă” este concepută pentru a neutraliza o proteină denumită USAG-1, care inhibă creşterea celei de-a treia serii de dinţi, a explicat cercetătorul nipon.
Tratamentele protetice actuale utilizate pentru dinţii pierduţi din cauza unei carii, unei boli sau unei răni sunt adeseori considerate ca fiind costisitoare şi invazive.
„A face să crească dinţi naturali prezintă fără niciun dubiu avantaje”, a declarat Katsu Takahashi.
Într-un studiu publicat anul trecut, echipa niponă a dezvăluit – cu fotografii drept dovadă – că „tratamentul cu anticorpi la şoareci este eficient pentru regenerarea dinţilor şi poate constitui un progres în tratamentul anomaliilor dentare la oameni”.