UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că Statele Unite nu au întrerupt ajutorul militar acordat Ucrainei după ce noul secretar de Stat american Marco Rubio a anunţat suspendarea ajutorului străin timp de 90 de zile, relatează Euronews.
Zelenski nu a precizat însă dacă a fost suspendat ajutorul umanitar.
Ucraina depinde de Statele Unite în satisfacerea a 40% dintre nevoile sale militare.
”Mă concentrez asupra ajutorului militar. El nu a fost întrerupt, mulţumesc lui Dumnezeu”, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă comună cu omoloaga sa moldoveancă Maia Sandu, la Kiev, preşedintele ucrainean.
Noul șef al diplomației americane, Marco Rubio, a înghețat ajutorul extern al SUA, cu excepția celui acordat Egiptului și Israelului, timp pentru o reexaminare completă a tuturor programelor, potrivit unei circulare interne a Departamentului de Stat, citată de AFP.
‘Nu vor fi angajate fonduri noi (…) până când fiecare nouă alocare sau prelungire propusă nu va fi examinată și aprobată’ în conformitate cu programul președintelui Donald Trump, indică această circulară consultată vineri de AFP.
Ajutorul alimentar de urgență este scutit, dar circulara nu menționează Ucraina, care a primit ajutoare de miliarde de dolari sub fosta administrație Biden pentru a se apăra împotriva Rusiei, lăsând să se înțeleagă că și pentru aceasta este blocat.
Circulara decurge din ordinul executiv al președintelui Donald Trump de luni, ziua învestirii sale, prin care se dispune înghețarea pentru 90 de zile a ajutorului extern al Statelor Unite.
Israelul și Egiptul sunt printre cei mai importanți beneficiari ai ajutorului militar al SUA.
În circulară, secretarul de stat notează că este imposibil pentru noua administrație să evalueze dacă angajamentele existente în materie de ajutoare externe ‘nu sunt duplicative, sunt eficiente și sunt în concordanță cu politica externă a președintelui Trump’.
Acesta din urmă asigurase în decretul său de luni că ‘industria și birocrația ajutoarelor externe al Statelor Unite nu sunt aliniate cu interesele americane și, în multe cazuri, sunt contrare valorilor americane’.
Intre timp…
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a acuzat vineri pe Vladimir Putin că încearcă să îl ‘manipuleze’ pe Donald Trump, după ce omul forte de la Kremlin a salutat revenirea miliardarului republican la putere la Casa Albă și s-a declarat pregătit să se întâlnească pentru a negocia asupra Ucrainei, notează AFP.
Kiev avertizase anterior împotriva oricăror negocieri care nu implică Ucraina și pe occidentali.
‘Dorește să manipuleze dorința președintelui Statelor Unite ale Americii de a se ajunge la pace’, a afirmat Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic pe rețelele de socializare.
Potrivit președintelui ucrainean, Vladimir Putin, care a lansat invazia masivă a Ucrainei în februarie 2022, este de fapt dispus să continue războiul și să ‘manipuleze liderii internaționali’.
‘Sunt convins că nicio manipulare rusă nu poate reuși acum’, a ținut el să sublinieze.
Moscova, Kievul și aliații lor urmăresc să vadă ce poziție va adopta imprevizibilul lider la Casa Albă în privința conflictului ucrainean, pe care a pretins în repetate rânduri că vrea să îl încheie fără a explica vreodată intențiile sale.
O conversație mult discutată, dar încă nerealizată, între Donald Trump și Vladimir Putin este văzută ca un pas important. De o săptămână, atât Kremlinul, cât și Casa Albă asigură că doresc acest dialog.
Președintele american ‘a declarat că este pregătit să lucrăm împreună’, și-a exprimat vineri mulțumirea Vladimir Putin într-un interviu la televiziunea de stat.
‘Am spus întotdeauna, și vreau să subliniez din nou acest lucru, că suntem pregătiți pentru aceste negocieri asupra problemelor ucrainene’, a adăugat el.
Anterior, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, declarase că așteaptă ‘semnale’ de la Washington pe această temă. Dar nu a oferit nicio indicație cu privire la calendarul sau natura acelor semnale. Președintele Trump a declarat joi că este gata să se întâlnească cu Vladimir Putin ‘cât mai curând posibil’ sau chiar ‘imediat’.
Denunțând ‘un război ridicol’, el a dat asigurări că președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, este ‘gata să negocieze un acord’.
În ce îl privește, Vladimir Putin a declarat că ‘criza din Ucraina’ din 2022, anul în care a început conflictul, ar fi putut fi evitată dacă Donald Trump ‘ar fi fost președinte, dacă nu i s-ar fi furat victoria în 2020’.
El a preluat astfel afirmațiile nefondate ale președintelui american cu privire la presupusa fraudă electorală în 2020.
La Kiev, șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrii Iermak, a denunțat faptul că președintele rus vrea să ‘negocieze soarta Europei fără Europa’ și ‘să vorbească despre Ucraina fără Ucraina’.
Ucraina se teme că va fi împinsă la masa negocierilor într-o poziție nefavorabilă, deoarece întâmpină dificultăți pe front, și că va fi forțată să-și cedeze teritoriile ocupate de Rusia.
Volodimir Zelenski, mult timp ostil oricăror negocieri cu Moscova, a vorbit recent despre această posibilitate, dar a condiționat-o de garanții solide de securitate din partea Occidentului.
În ceea ce îl privește, Kremlinul cere în esență capitularea Ucrainei, renunțarea la aderarea la NATO și păstrarea teritoriilor ucrainene a căror anexare a revendicat-o. Condițiile sunt considerate inacceptabile de către Kiev.