Austria şi-a arătat vineri disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, ultimul obstacol pentru cele două ţări est-europene după o lungă aşteptare, transmite AFP.
În doi ani, „am consolidat protecţia frontierelor externe”, iar „imigraţia ilegală a ajuns aproape de zero” în Austria, şi-a exprimat satisfacţia ministrul de interne austriac Gerhard Karner, după o reuniune la Budapesta.
„Aşadar, a fost făcut un nou pas important în vederea votării pe 12 decembrie”, a adăugat el cu referire la următoarea reuniune a miniştrilor de interne din UE, care ar putea marca intrarea deplină a celor două ţări la începutul anului 2025.
Miniştrii celor trei ţări în cauză s-au întâlnit în Ungaria, care prezidează Consiliul Uniunii Europene până la sfârşitul anului, pentru a face un bilanţ al progreselor înregistrate pentru ca Viena să dea undă verde.
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, la Budapesta, că era important ca vineri să se ajungă la un acord cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Schengen terestru.
„Eu anticipez că lucrurile merg pe un făgaş foarte bun din moment ce ministrul austriac a convenit acest pachet. Era important să avem astăzi un acord, dacă întâlnirea de astăzi s-ar fi soldat cu un dezacord într-adevăr ar fi fost o problemă cu acest parcurs pentru care s-a muncit foarte mult de către toată lumea. Dar astăzi am realizat acest acord şi e important cred că ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România”, a spus Predoiu.
În ceea ce priveşte votul Ţărilor de Jos, Cătălin Predoiu a arătat că deocamdată nu există niciun semn că ar fi probleme în această procedură.
„Am abordat totdeauna dosarul acesta cu raţiune şi nu cu emoţie, sunt în contact cu ambasadoarea noastră de la Bucureşti, am vorbit despre numărate ori în această vară, în toamnă şi acum două zile înainte să vin încoace, sunt informat cu privire la stadiul acestor proceduri. Iată despre ce este vorba. Olanda anul trecut şi-a precizat poziţia favorabilă intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, noul guvern instalat şi-a precizat, de asemenea, o poziţie favorabilă, potrivit procedurilor constituţionale la nivel de Guvern şi Parlament în Olanda, înainte de fiecare Consiliu JAI, guvernul olandez trimite Parlamentului o informare care să fie luată la cunoştinţă şi eventual discutată de către parlamentari”, a precizat Predoiu.