Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă ”CulturMedia” spune că furtul tezaurului dacic din Olanda este un semnal de alarmă ignorat timp de decenii. Federația își exprimă ”profunda îngrijorare și indignare” față de evenimentele recente legate de furtul tezaurului dacic, aflat la muzeul din Olanda.
Potrivit unui comunicat al Federației, acest incident tragic este o nouă confirmare a vulnerabilității în care se află patrimoniul cultural național, rezultat al deceniilor de subfinanțare și neglijare a sectorului muzeal din România.
”Atragem atenția că Federația noastră a semnalat în repetate rânduri, pe toate canalele oficiale și prin acțiuni publice, starea critică a muzeelor și a instituțiilor de protecție a patrimoniului cultural. De mai bine de un an, am tras semnale de alarmă cu privire la precaritatea acestui sector, iar în lipsa unor măsuri urgente și concrete, astfel de tragedii vor continua să afecteze ireversibil valorile culturale ale României.
Pe lângă întâlniri cu responsabili, până la cel mai înalt nivel, documente și solicitări repetate, cel mai recent demers al nostru, organizat de Ziua Culturii Naționale, când majoritatea muzeelor din România s-au aflat în grevă japoneză, a fost un nou apel disperat pentru responsabilizare.
Scrisoarea noastră adresată autorităților în decembrie 2024 a evidențiat clar necesitățile stringente ale acestui domeniu. Mai mult, în luna mai a anului trecut, protestul istoric organizat în Piața Victoriei, sub deviza ‘Noapte în Muzeele din România’, a fost cel mai amplu apel public din partea lucrătorilor din muzee pentru soluționarea problemelor sistemice.
Reiterăm că acest incident nu trebuie sub nicio formă să fie valorificat politic sau să fie folosit ca instrument de manipulare. Protejarea patrimoniului cultural nu este o miză electorală, ci un imperativ național, care cere colaborare, expertiză și acțiuni ferme. Ne delimităm de ingerințele politice și facem apel la autorități să trateze acest subiect cu responsabilitate, să consulte specialiștii din domeniu și să adopte soluții reale pentru securizarea și protecția patrimoniului cultural”, se arată în comunicat.
Federația reamintește public că problemele de fond rămân aceleași:
”- Subfinanțarea cronică a muzeelor;
– Lipsa unui cadru legislativ adaptat realităților domeniului;
– Lipsa planurilor de urgență pentru protecția patrimoniului cultural;
– Lipsa numărului adecvat de specialiști, pe fundalul înghețării angajărilor. În muzeele României se află 33, 8 milioane de obiecte, de care au grijă 7500 oameni”.
”Așa cum arătam și anul trecut, conform Institutului Național de Statistică, numărul vizitatorilor la muzee și colecții publice a atins 19,1 milioane de persoane în anul 2023, în creștere cu 3,1 milioane față de anul 2022. De asemenea, rețeaua muzeelor și colecțiilor publice era atunci de 464 de unități, care au pus la dispoziția publicului 33,5 milioane de bunuri culturale și naturale, marcând o creștere de 713.000 bunuri culturale față de anul precedent.
Facem, de asemenea, un apel către colegii din presă să se bazeze pe opiniile și expertiza specialiștilor din muzee în tratarea acestui subiect. Este nevoie de o înțelegere corectă a cauzelor și de evitare a căutării unui ‘Acar Păun’. Numai printr-un efort comun putem aduce în prim-plan adevărata problemă: nevoia urgentă de a rezolva vulnerabilitățile sistemice care amenință patrimoniul cultural al României”, mai spun sindicaliștii.
Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă ”CulturMedia” este reprezentativă la nivel de sector de activitate 36 – Cultură și reunește peste 40 de sindicate din muzeele României și din presă.