Ce am spus (108)

Ce am spus (108)
📅 2025-01-10

În acest spațiu, puteți citi fragmente din opera lui Gheorghe Schwartz „Ce am spus“ apărută la Mirador, Arad, 2019.

(108.) Se vorbeşte despre o „Apocalipsă a librăriilor”, Cine poartă vina?

Nu cred că există o „apocalipsă a librăriilor”, ci doar o „apocalipsă a unor librării”. Doar la acestea mă voi referi, când voi căuta posibile răspunsuri la întrebarea din titlul anchetei. (Celelalte librării, mari sau doar cochete, unde vânzătoarele ştiu să-ţi spună pe ce raft se găseşte cartea solicitată, unde vânzătoarele eventual chiar pot să ducă o conversaţie despre un anumit volum, unde poate că există şi un spaţiu unde se poate bea un ceai şi un altul unde copiii să-şi poată petrece timpul în vreme ce aparţinătorii sunt printre rafturi, unde împătimiţii lecturii se întâlnesc şi discută, celelalte librării, mari sau doar cochete, nu sunt ameninţate de nici o „apocalipsă”.)

Întorcându-ne, acum, la „apocalipsa unor librării”, cred că principala cauză a suferinţei lor este că oamenii care le deservesc nu văd nicio diferenţă dintre magazinul unde lucrează şi cel din stânga, magazinul de stofe ori cel din dreapta, măcelăria. În niciun caz împătimiţi ai cărţilor, aceştia nu sunt nici măcar buni comercianţi, altfel şi-ar întrerupe convorbirea de pe celular, atunci când un client rătăceşte dezorientat printre rafturi. Şi nici n-ar afişa o mină de înmormântare, când ar trebui să răspundă la o întrebare. Şi chiar ar fi în stare să pronunţe corect numele unui autor. „Apocalipsa unor librării” este irevocabilă dacă în locul unde se vând cărţi se află vânzători şi nu librari. Şi dacă patronul nu este nici el un mare iubitor de carte. Şi nu ştie cum să facă incitant pentru vizitatori locul pe care-l păstoreşte, nu promovează oferte, nu ştie să organizeze evenimente (pe care nici nu le înţelege şi care nici nu-l interesează).

Desigur, se poate săpa şi mai adânc: faptul că literatura este diletant, comercial şi făţiş partizan promovată în mass-media, faptul că şcoala este cramponată rigid în „programa şcolară” cu clasici care n-au prea scris aproape nimic şi cu dascăli posaci, sclavii unui limbaj preluat din generaţie în generaţie. Sigur, sunt şi profesori – mulţi! – inimoşi, însă câmpul lor de mişcare este straşnic îngrădit de ierarhii de multe ori la fel de lipsite de competenţă ca şi în celelalte domenii ale vieţii noastre de zi cu zi. Uneori, aceste ierarhii sunt chiar duşmănoase iniţiativelor dascălilor cu har.

Şi aici n-avem cum să nu amintim şi analfabetismul inimaginabil pentru o ţară membră a Uniunii Europene şi vieţuind în veacul al XXI-lea. Precum şi recordurile de absenteism şi abandon şcolar.

Acestea şi nu veşnica motivare prin lipsa banilor şi concurenţa computerului şi a televiziunii sunt adevăratele cauze. Am cunoscut – şi înainte de 1989 şi după – familii nevoiaşe, dar care aveau un raft de cărţi în casă. E adevărat, televiziunea – distracţia săracului (şi lumea de la noi este într-adevăr săracă) – câştigă lupta cu timpul. E adevărat, computerele au intrat profund în viaţa noastră. Dar la fel cum aparatul de fotografiat n-a oprit pictorii să picteze (şi unii dintre ei să câştige sume fabuloase pentru arta lor), la fel cum patefonul n-a închis porţile filarmonicilor, la fel nici computerul nu va desfiinţa bibliotecile. Cu condiţia să nu închidem mai înainte şcolile.

(Ancheta revistei Orizont, martie 2015.)

 

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri cotidianul

Transnistria prelungește starea de urgență în economie

Autoritățile din Transnistria au prelungit vineri, până la 8 februarie, starea de urgență în economie declarată în această regiune separatistă din estul [...] The post Transnistria prelungește starea de urgență în economie appeared first on Cotidianul RO.

Incidente la protestele de la CCR

Jandarmii bucureșteni au identificat, vineri, două persoane implicate în agresiunea unor jurnaliști care transmiteau informații de la protestul organizat [...] The post Incidente la protestele de la CCR appeared first on Cotidianul RO.

Slovacia s-a înțeles cu Putin. România profită

Slovacia și-a asigurat gaze naturale din Rusia pentru a satisface nevoile energetice ale populației sale, iar acest lucru s-ar fi rezolvat [...] The post Slovacia s-a înțeles cu Putin. România profită appeared first on Cotidianul RO.

Operațiune de amploare în Ucraina: Peste 600 de percheziții

Poliția ucraineană a anunțat vineri că efectuează 'peste 600 de percheziții' în cadrul unei 'operațiuni speciale' care vizează blocarea trecerii ilegale a frontierei [...] The post Operațiune de amploare în Ucraina: Peste 600 de percheziții appeared first on Cotidianul RO.

Deviații ale coloanei vertebrale: lordoza, cifoza și scolioza

Coloana vertebrală îndeplinește multiple funcții vitale care contribuie la menținerea sănătății fizice și a mobilității. [...] The post Deviații ale coloanei vertebrale: lordoza, cifoza și scolioza appeared first on Cotidianul RO.

Alec Baldwin, schimbare de rol după tragedia de la filmări

Actorul Alec Baldwin a intentat un proces pentru acuzare abuzivă și încălcarea drepturilor civile împotriva procurorilor implicați în urmărirea penală demarată [...] The post Alec Baldwin, schimbare de rol după tragedia de la filmări appeared first on Cotidianul RO.

AUR organizează duminică un miting

AUR organizează un miting de amploare, punând la dispoziție românilor o platofmă pentru a-și arăta nemulțumirea față de lovitura de stat [...] The post AUR organizează duminică un miting appeared first on Cotidianul RO.

SUA laudă Ucraina pentru că a oprit gazele rusești

Decizia Ucrainei de a opri tranzitul gazelor rusești către Europa va priva Rusia de circa 6,5 miliarde USD/an în venituri din vânzările de gaze naturale. [...] The post SUA laudă Ucraina pentru că a oprit gazele rusești appeared first on Cotidianul RO.

Cu protestatarii la poartă, Curtea Constituțională a înregistrat cererea lui Georgescu

Vineri, alte cereri/solicitări/petiții/documente pot fi depuse la Curtea Constituțională [...] The post Cu protestatarii la poartă, Curtea Constituțională a înregistrat cererea lui Georgescu appeared first on Cotidianul RO.

Statul ar putea bloca preluarea E.ON de către unguri

Burduja a subliniat că România ar putea urma exemplul Spaniei, care a blocat o tranzacție similară (...) [...] The post Statul ar putea bloca preluarea E.ON de către unguri appeared first on Cotidianul RO.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.