Câştigătoarea Booker Prize 2024

Câştigătoarea Booker Prize 2024
📅 2024-11-18

Romanul ”Orbital” i-a adus prestigiosul premiu. Scriitoarea britanică Samantha Harvey a fost desemnată marţi câştigătoarea Booker Prize 2024, prestigioasă distincţie literară care recompensează opere de ficţiune în limba engleză, graţie celui de-al cincilea roman al său, ”Orbital”.

”Orbital”, care spune povestea a şase astronauţi la bordul unei staţii spaţiale, a fost desemnat câştigătorul trofeului şi premiului în valoare de 50.000 de lire sterline (63.700 de dolari) în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Old Billingsgate, Londra.

Samantha Harvey este prima femeie care câştigă Booker Prize din 2019, când recompensa a fost atribuită ex-aequo scriitoarei britanice Bernardine Evaristo, autoarea romanului ”Girl, Woman, Other”, şi romancierei canadiene Margaret Atwood, pentru ”The Testaments”, continuarea romanului ”The Handmaid’s Tale”.

Samantha Harvey, care a mai fost nominalizată la Booker Prize în 2009 pentru romanul de debut ”The Wilderness”, este cea de-a 19-a femeie desemnată câştigătoare din 1969, anul înfiinţării acestui premiu. Distincţia a fost acordată până acum unui număr de 36 de autori bărbaţi, potrivit DPA.

Câştigătoarea a dedicat premiului ”tuturor celor care vorbesc în favoarea şi nu împotriva Pământului, în favoarea şi nu împotriva demnităţii altor oameni, altor vieţi şi tuturor celor care vorbesc pentru pace, îndeamnă la pace şi muncesc pentru pace”.

”Cred că se poate spune că niciun discurs în cadrul Booker nu a fost făcut într-o lume perfectă”, a mai spus Harvey.

”Este dificil să nu recunoaştem imperfecţiunile lumii în care trăim azi”, a adăugat scriitoarea.

Romanciera, care aproape a renunţat la scrierea cărţii, a mărturisit că iniţial s-a gândit ”de ce ar vrea cineva să afle ce are de spus o femeie care scrie la biroul ei din Wiltshire despre spaţiu, imaginându-şi cum este să fii în spaţiu, când există oamenii care au fost cu adevărat în spaţiu, aşa că mi-am pierdut răbdarea”.

”’Orbital’ câştigă premiul într-un an de crize geopolitice şi care probabil va fi cel mai călduros an din istoria înregistrărilor”, a declarat Gaby Wood, directoarea executivă a Fundaţiei Booker Prize.

”O carte despre o planetă ‘modelată de forţa uimitoare a dorinţei umane’, despre un ‘loc nemărginit’, fără ziduri sau vreo barieră vizibilă din spaţiu, unde toată politica este ‘un asalt asupra delicateţii sale’, este optimistă, oportună şi atemporală”, a mai spus ea.

”Orbital”, care are 136 de pagini, este a doua cea mai scurtă carte câştigătoare a premiului Booker, după ”Offshore”, de Penelope Fitzgerald, care a fost premiată în 1979.

Acţiunea romanului câştigător are loc într-un interval de 24 de ore, pe parcursul a 16 orbitări în jurul Terrei şi vorbeşte despre moartea unei persoane dragi, un taifun care se apropie şi despre fragilitatea vieţii umane.

”Samantha Harvey a scris un roman stimulat de frumuseţea a 16 răsărituri şi 16 apusuri. Subiectul este toată lumea şi nimeni, în timp ce şase astronauţi de pe Staţia Spaţială Internaţională orbitează Terra şi observă schimbarea vremii de-a lungul fragilităţii graniţelor şi fusurilor orare. Prin limbajul ei plin de lirism şi acuitate, Harvey transformă lumea pe care o ştim în ceva straniu şi nou”, a spus Edmund de Waal, preşedintele juriului.

Din juriul ediţiei de anul acesta au mai făcut parte: scriitoarea Sara Collins, editoarea The Guardian Justine Jordan, profesorul şi scriitorul Yiyun Li şi muzicianul, compozitorul şi producătorul Nitin Sawhney.

În prima parte a zilei de marţi, scriitorii nominalizaţi pe lista scurtă – Yael van der Wouden, Rachel Kushner, Anne Michaels, Charlotte Wood, Percival Everett şi Samantha Harvey – au luat parte la o recepţie la care a participat şi regina Camilla, cu prilejul primului ei angajament public după ce o infecţie pulmonară a forţat-o să-şi anuleze programul săptămâna trecută.

În 2023, câştigătorul Booker Prize a fost autorul irlandez Paul Lynch, graţie romanului distopic ”Prophet Song”.

Printre câştigătorii Booker Prize, acordat pentru prima dată în 1969, s-au numărat de-a lungul timpului scriitori celebri, precum Margaret Atwood, Salman Rushdie şi Yann Martel.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri cotidianul

Se cere demisia premierului: ”A călătorit pe banii obținuți din țepele date românilor”, ”instituțiile statului să se autosesizeze”

”Statul român nu poate fi condus de un om fără onoare și fără responsabilitatea necesară la cel mai înalt nivel. [...] The post Se cere demisia premierului: ”A călătorit pe banii obținuți din țepele date românilor”, ”instituțiile statului să se autosesizeze” appeared first on Cotidianul RO.

Două țări europene își pregătesc populația de război

Suedia a început luni să le trimită locuitorilor săi aproximativ cinci milioane de broşuri, îndemnându-i să se [...] The post Două țări europene își pregătesc populația de război appeared first on Cotidianul RO.

Târgul de Crăciun de la Braşov, ”un nou concept, unic în țară”

Târgul din acest an de la Braşov a fost gândit pe 5 sectoare.. [...] The post Târgul de Crăciun de la Braşov, ”un nou concept, unic în țară” appeared first on Cotidianul RO.

Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Secretarul General al NATO (video)

România face investițiile masive în infrastructura rutieră, feroviară și portuară ce au un impact pozitiv asupra economiei, facilitează interconectarea României cu partenerii din NATO [...] The post Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Secretarul General al NATO (video) appeared first on Cotidianul RO.

A apărut dovada că Ciolacu a zburat cu jetul închiriat de Nordis

Cu toții figurează împreună cu copiii lor în așa numita”declarația generală” (gendec) a zborului... [...] The post A apărut dovada că Ciolacu a zburat cu jetul închiriat de Nordis appeared first on Cotidianul RO.

Concedieri colective la două companii din Arad

Una dintre cele două companii fabrică piese şi accesorii pentru industria de automobile, iar cea de-a doua fabrică produse din plastic. [...] The post Concedieri colective la două companii din Arad appeared first on Cotidianul RO.

„Acapararea și înstrăinarea terenurilor agricole”, subiect interzis

dr. Aurelian Buliga-Ștefănescu: Nicio instituție publică din România nu deține informații clare referitoare la suprafețele de teren agricol care au intrat în posesia entităților străine. [...] The post „Acapararea și înstrăinarea terenurilor agricole”, subiect interzis appeared first on Cotidianu...

Mircea Geoană contra Oana Stancu și PSD

La dezbaterea  cu Mircea  Geoană de la  Antena  3 TV, pe  lîngă [...] The post Mircea Geoană contra Oana Stancu și PSD appeared first on Cotidianul RO.

Nordis sfidează ANPC? „Nicio informație și niciun document din cele solicitate”

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) transmite că a solicitat Grupului Nordis... [...] The post Nordis sfidează ANPC? „Nicio informație și niciun document din cele solicitate” appeared first on Cotidianul RO.

Cum să evitați să luați kilograme în plus iarna – 12 sfaturi

Aproape că nu există persoană care să nu iasă din iarnă cu mai multe kilograme decât a intrat. Ca să nu te numeri printre ei, urmează sfaturile [...] The post Cum să evitați să luați kilograme în plus iarna – 12 sfaturi appeared first on Cotidianul RO.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.