Călin Georgescu cere demisia miniștrilor Culturii și Afacerilor Externe, Natalia Intotero și Emil Hurezeanu, după furtul din tezaurul dacic al României. Georgescu spune că adevăratul furt este cel al identității noastre.
”Dragii mei, s-au furat brățările dacice și coiful de aur de la Coțofenești dintr-un muzeu din Țările de Jos. Nu doar atât!
Astăzi (sâmbătă – nr.) s-a văzut din nou incapabilul stat român de a-și proteja tezaurul cultural, puținul rămas, la fel cum nu-și protejează nici tezaurul uman, poporul român!
Acuz direct Ministerul de Externe şi pe cel al Culturii pentru delăsarea și incompetența culturală și istorică de care dau dovadă. Intenționată sau nu – este tot incompetență!
Cum este posibil ca parte din istoria noastră să nu fie protejată ferm?
Unde era paza? Unde era statul român implicat în protecția istoriei și patrimoniului nostru?
Aici nu este un simplu furt! Există un mesaj în spatele acestui act penal!
Din miile de piese expuse în acel muzeu, doar acestea au fost furate, astfel putem înțelege mesajul din spatele gestului: vă vom fura identitatea oricând vom dori, pentru că nu știți să vă apărați valorile!
Acesta a fost adevăratul furt, cel al identității, din nou!
Acel muzeu avea prestigiul necesar unei astfel de expoziții? Ce căuta acolo puținul nostru tezaur rămas, într-un muzeu ce nu avea capacitatea de a-și proteja nici patrimoniul intern?
Până și cel mai mic muzeu din România are pază constant, deci cui am pus noi la dispoziție patrimoniul nostru de neprețuit în Țările de Jos? Următoarea lor expoziție (de la Drents Museum) este una de păpuși și una de camere tip labirint! Întrebare în acest context: ce căuta o parte din tezaurul României acolo?
Demisia ministrului de externe și a ministrului culturii este acum absolut necesară! Prin indiferența lor profesională au fost complici!”, a scris Georgescu pe pagina sa de Facebook.
Liderul Partidului Oamenilor Tineri (POT), Anamaria Gavrilă, afirmă că România este zguduită de vestea furtului Coifului de la Coțofenești și al altor trei brățări dacice, valori inestimabile ale patrimoniului nostru național, care au fost expuse în Olanda, și a susținut că turismul românesc ar trebui încurajat și prin păstrarea patrimoniului cultural în muzeele românești.
”Acest eveniment nu este doar un atac asupra valorilor noastre culturale, ci și un simbol al unei gestionări deficitare a resurselor naționale de către autoritățile statului român. Într-o perioadă în care turismul nostru moare, este un paradox că alegem să ne expunem moștenirea culturală în alte state, în loc să investim în muzeele românești și în loc să gândim proiecte care să-i aducă pe străini să viziteze România, nu Olanda. În timp ce noi românii ne confruntăm cu dezrădăcinarea, valorile naționale iată că ne sunt furate și la propriu și la figurat. Asistăm cu neputință la un fenomen devastator: obiecte de patrimoniu românesc sunt furate în alte țări, lemnul românesc pleacă spre Austria, rămânem fără specialiști pentru că forța noastră de muncă ajunge pe piețele externe, fără a obține în schimb valoarea pe care o merităm. Patrimoniul cultural românesc trebuie expus în România și valorificat cultural, turistic și financiar de români’”, a transmis Anamaria Gavrilă, potrivit unui comunicat de presă.
Conform comunicatului, POT critică ”ineficiența și lipsa de responsabilitate a Ministerului Culturii”, care nu reușește să apere integritatea patrimoniului național și care ar fi trebuit să se asigure de securitatea acestor bunuri.
Coiful de aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.Hr., precum și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, au fost furate în urma unui ‘incident deosebit de grav’ care a avut loc la sediul Muzeului Drents din Assen, Olanda, a anunțat Ministerul Culturii.