Rețele de distribuție a energiei nu se confruntă cu probleme semnificative, în prezent, la nivel național, fiind în jur de 2400 de consumatori nealimentați, în urma avariilor cauzate de copacii căzuți pe liniile electrice aeriene, a anunțat duminică seara ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
‘De astăzi și până joi seara aproape toată țara se află sub cod galben de vreme deosebit de rece, brumă și îngheț la sol, precipitații mixte și intensificări ale vântului. În acest context, am convocat comandamentul energetic pentru a analiza situația în timp real și a pune la punct planurile de intervenție. În acest moment, în rețele de distribuție nu ne confruntăm cu probleme semnificative. La nivel național, sunt în jur de 2400 de consumatori nealimentați, în urma avariilor cauzate de copacii căzuți pe liniile electrice aeriene. Incidentele sunt în județele Botoșani, Suceava, Neamț, Dolj și Ialomița. Peste 100 de echipe ale operatorilor de distribuție sunt în teren și repară avariile, astfel încât în 2-3 ore estimăm că toți consumatorii vor fi realimentați cu energie electrică’, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
El a susținut că, în contextul alertelor de vreme rea primite de la Administrația Națională de Meteorologie, autoritățile se așteaptă la un consum zilnic mai mare de gaze naturale, în jur de 34-35 milioane Nm3 (normal metri cubi, n.r.).
‘Cu un stoc în depozite de 829 milioane Nm3 și o producție internă de 24-25 milioane Nm3, nu există în niciun scenariu vreo situație în care să ne confruntăm cu probleme în asigurarea aprovizionării cu gaze. În aceste zile vom extrage din depozitele de la Ghercești și Sărmășel 3,8-4 milioane Nm3. Mai mult, suntem deja în implementare cu programul de reumplere a depozitelor pentru iarna viitoare. Astăzi am înmagazinat în depozitele de la Urziceni și Bălăceanca 4 milioane Nm3’, a precizat Sebastian Burduja.
Din punct de vedere al consumului de energie electrică, ministrul Energiei a arătat că vor fi înregistrate vârfuri de seară (orele 20, 21) peste normalul perioadei, în jur de 8000MW însă nu există probleme de adecvanță la nivelul sistemului energetic național.
Potrivit sursei citate, în aceste zile producția la Porțile de Fier este la maximum, stocurile de cărbune la CE Oltenia sunt în creștere, iar gradul de umplere a lacurilor este și el în creștere, depășind deja 60%.
‘Din fericire, nu întâmpinăm și nu anticipăm probleme semnificative în acest moment, iar asta este datorită experților din sectorul energetic românesc, de la operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze, producători și până la dispecerul energetic național. Monitorizăm situația în mod constant’, a mai scris Burduja.
Cea mai mare parte a țării se află duminică sub atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, viscol și strat de zăpadă, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.
Astfel, până la ora 23:00, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50…70 km/h. La munte, rafalele vor fi de 75…85 km/h, iar la peste 1700 m de 90…100 km/h și temporar va fi viscol.
Vor fi precipitații mixte în sudul teritoriului, iar în rest vor predomina ninsorile, care local și temporar vor fi viscolite.
Potrivit meteorologilor, se va depune strat de zăpadă în medie de 5…10 cm în sudul și estul Transilvaniei, vestul Moldovei și nordul Munteniei și în general de 15…20 cm la munte, mai ales în Carpații Orientali și Meridionali.
Singurele județe care nu sunt avertizate cu Cod galben sunt Ilfov, Ialomița, Călărași, Constanța, Tulcea și municipiul București.