Bacalaureat. Încep probele de evaluare a competențelor

Bacalaureat. Încep probele de evaluare a competențelor
📅 2025-01-27

Probele de evaluare a competențelor din cadrul primei sesiuni a examenului de Bacalaureat încep luni.

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației, în intervalul 27 – 29 ianuarie are loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A; între 29 și 31 ianuarie vor fi evaluate competențele lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B, care va fi susținută de elevii din partea minorităților naționale.

De asemenea, în intervalul 3 – 5 februarie, vor fi evaluate competențele lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C, iar între 5 și 7 februarie vor fi evaluate competențele digitale – proba D.

Elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate, care nu pot participa la probele A, B, C și D din cadrul examenului național de Bacalaureat – 2025, în perioada 27 ianuarie – 7 februarie, le pot susține în perioada 30 mai – 4 iunie.

Conform calendarului aprobat de Ministerul Educației, în perioada 2 – 6 iunie va avea loc înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen.

Cursurile claselor terminale de liceu se vor încheia pe 6 iunie.

Prima probă scrisă – cea la Limba și literatura română – se va desfășura pe 10 iunie, iar pe 11 iunie va avea loc proba obligatorie a profilului.

Pe 13 iunie, candidații vor susține proba la alegere a profilului și specializării.

Elevii din partea minorităților naționale vor susține pe 16 iunie proba scrisă la Limba și literatura maternă.

În data de 20 iunie se vor afișa rezultatele la probele scrise (până la ora 12,00). Cei care vor dori să depună contestații pot să vizualizeze lucrările în intervalul orar 14,00 – 18,00, dar și în zilele de 23 și 24 iunie.

Rezultatele finale vor fi afișate pe 30 iunie.

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a transmis un mesaj elevilor înainte de începerea probelor de evaluare a competențelor.

‘În zilele următoare veți participa la probele de evaluare a competențelor (probele A, B, C, D) din cadrul examenului național de Bacalaureat 2025 – prima sesiune. Metodologia este una elaborată în anul 2024, pe care, din respect pentru voi și pentru procesul început, nu am modificat-o. Dar am monitorizat mereu lucrurile, mai ales că metodologia este una nouă, iar pe baza feedback-urilor din școli, fără să schimb metodologia, am încercat să facilitez implementarea acesteia prin diverse decizii administrative care să eficientizeze lucrurile. Și o voi mai face când este cazul de dragul de a crea contextul cel mai bun pe care îl putem avea în condițiile sistemului nostru educațional pentru a vă putea exprima cât mai bine competențele dobândite’, a scris Daniel David joia trecută pe Facebook.

În calitate de psiholog, el le-a transmit elevilor care vor participa la Bacalaureat că hipermotivarea/stresul negativ intens (distresul) nu îi ajută, dar o motivare adecvată, în condiții de echilibru psihologic, și chiar de o doză rezonabilă de stres (eustres) îi poate mobiliza la examinări.

Daniel David i-a sfătuit pe participanții la examen să nu se teamă de propriile emoții, dar nici să nu se îngrijoreze mai mult decât este cazul, deoarece asta nu ajută.

‘Doar fiți curajoși și încrezători și dați toți ce aveți mai bun la momentul examinărilor! Celor care veți obține performanța așteptată vă spun de pe acum felicitări! Celor care nu veți atinge performanta așteptată vă reamintesc că, deși este o evaluare importantă, aceasta nu vă definește valoarea personală, ci doar performanța punctuală; să învățăm din rezultat și să încercăm să-l folosim cât mai înțelept! Așadar, doriți-vă să reușiți și dați tot ce puteți, acceptând însă că, dacă nu se întâmplă să obțineți performanța dorită, poate exista totuși un câștig personal, în spiritul vorbelor înțelepte ale lui Nelson Mandela: ‘Eu nu pierd niciodată. Fie câștig, fie învăț!’ ‘, a mai spus Daniel David.

El le-a mulțumit cadrelor didactice și personalului administrativ pentru eforturile în pregătirea în bune condiții a acestei etape a Bacalaureatului, conform noii metodologii.

‘Nu este ușor să-ți schimbi rutinele, dar trebuie să o facem de dragul elevilor! Nu în ultimul rând, părinților le spun să nu pună presiune pe elevi, doar să-i responsabilizeze și să-i susțină empatic înainte și după examen (indiferent de rezultat), învățând din proces (inclusiv prin discuții cu elevii și profesorii) și încercând să-l utilizeze cât mai bine în educația copiilor lor’, a arătat ministrul Educației.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri cotidianul

Laura Vicol a povestit ce i-a făcut soțul Olguței Vasilescu

În momentul în care domnul Claudiu Manda m-a sunat și mi-a spus că... [...] The post Laura Vicol a povestit ce i-a făcut soțul Olguței Vasilescu appeared first on Cotidianul RO.

Putin, comparat cu Hitler: „Atacarea Ucrainei îi va fi fatală”

Ambasadorul Ucrainei în Regatul Unit, Valeri Zalujnîi, fost comandant șef al forțelor armate ucrainene, a comparat acțiunile liderului autoritar de la Kremlin [...] The post Putin, comparat cu Hitler: „Atacarea Ucrainei îi va fi fatală” appeared first on Cotidianul RO.

Politrucilor, la loc comanda!

Se termină cu tot falsul pe care l-ați instrumentat și la care ați fost folosiți ca niște papagali cuminți. [...] The post Politrucilor, la loc comanda! appeared first on Cotidianul RO.

George Simion: Dați-vă DEMISIA!

Liderul AUR, George Simion, a reacționat la raportul publicat luni de către Comisia de la Veneţia... [...] The post George Simion: Dați-vă DEMISIA! appeared first on Cotidianul RO.

Turcan se spală pe mâini. Cum justifică lipsa HG

”Noile reglementări, introduse chiar la propunerea mea, în 2023, se referă la... [...] The post Turcan se spală pe mâini. Cum justifică lipsa HG appeared first on Cotidianul RO.

A vorbit Hurezeanu cu omologul din Olanda. Rezultatul?

Ministerul Afacerilor Externe anunţă, luni, că ministrul Emil Hurezeanu a discutat cu omologul său olandez,  Caspar Veldkamp, pe... [...] The post A vorbit Hurezeanu cu omologul din Olanda. Rezultatul? appeared first on Cotidianul RO.

Calendarul ortodox de la Patriarhie intră în era digitală

Patriarhia Română anunţă lansarea oficială a aplicaţiei "Calendarul Ortodox" pentru dispozitive mobile cu sisteme [...] The post Calendarul ortodox de la Patriarhie intră în era digitală appeared first on Cotidianul RO.

Instanța Supremă schimbă regulile pentru consumul de droguri la volan

Consumul de substanţe psihoactive la volan este infracţiune doar dacă se demonstrează că aceste substanţe au afectat capacitatea [...] The post Instanța Supremă schimbă regulile pentru consumul de droguri la volan appeared first on Cotidianul RO.

Mircea Lucescu a fost operat

Selecţionerul a mai fost operat Kiev pentru coxartroză în mai 2023. [...] The post Mircea Lucescu a fost operat appeared first on Cotidianul RO.

Care sunt avantajele factoringului pentru firmele mici

Cash flow-ul sau mai bine zis, lipsa acestuia, pune în dificultate nenumărate businessuri, dar în special pe cele mici care sunt mereu presate de încasări [...] The post Care sunt avantajele factoringului pentru firmele mici appeared first on Cotidianul RO.

Good News

Only good and positive news.