Daniel Funeriu, care și-a anunțat dorința de a candida la alegerile prezidențiale, este omul serviciilor de informații, consideră politologul Alina Mungiu-Pippidi.
Serviciile au ajuns cei mai mari angajatori de forță intelectuală. Candidați pe față lansați de ei, de la dr. Cârstoiu la Daniel Funeriu, sunt promovați pe canalele lor, scrie Alina Mungiu-Pippidi într-o analiză publicată de romaniacurata.ro.
”Sub demagogia populistă că boborul e bun și clasa politică rea, de parcă nu ar fi aleasă de popor (și realeasă, vezi pe Becali, EBA, Piedone sau chiar pe Iohannis, Băsescu), s-a format un sistem de conexiuni prin care serviciile secrete patronează întregi părți din stat, inclusiv întreprinderi, contracte, universități, spitale, reviste literare, pe lângă Parlament și Guvern). În acest sistem care serviciile secrete derulează scheme verticale de patronaj, recrutând politicieni, ziariști, universitari, lideri tineri, procente enorme din universități ca SNSPA sau facultăți de științe politice sau drept. Întrucât au bugete mari (mai ales SRI, dar și ceilalți) și nu sunt controlați de Curtea de Conturi, au ajuns cei mai mari angajatori de forță intelectuală. Candidați pe față lansați de ei, de la dr. Cârstoiu la Daniel Funeriu, sunt promovați pe canalele lor, iar ciocnirile dintre sferele lor de influență au ajuns să țină loc de pluralism adevărat.
A fi recrutat să lucrezi la strategia de dezvoltare a României e un fleac. Mai grav e că oamenii chiar cred că nu mai poți face carieră în nimic, nu mai poți fi ministru sau rector, dacă nu ești parte din cercul de patronaj. STS, organizatorul votului și al vaccinării, face proiecte de cercetare cu universitățile, SRI controlează toate fondurile europene, din care firme ca ale lui Ghiță sau alții ca el iau tranșe gigantice.
Ceva bani ajung în televiziuni care pompează în populiști, că de, avem nevoie ocazional ca boborul să ridice mâna ca să ne țină la putere, de unde luăm bani și contracte”, afirmă Mungiu.