A fost publicată Motivarea Curții de Apel București. Ce spun avocații lui Georgescu

A fost publicată Motivarea Curții de Apel București. Ce spun avocații lui Georgescu
📅 2025-01-09

Solicitarea formulată de avocații lui Călin Georgescu privind anularea deciziilor BEC și obligarea Guvernului să reia turul 2 al alegerilor prezidențiale  au fost respinse, după cum știm, de Curtea de Apel. 

Curtea de Apel București a publicat motivarea deciziei prin care a respins această cerere.

Avocaţii lui Georgescu au cerut la momentul respectiv recuzarea judecătoarei Cristina Ardeleanu, ea fiind soţia unui procuror care lucrează la DNA, acuzată că s-ar fi antepronunţat în timpul procesului.

În esență, judecătoarea Cristina Ardeleanu de la Curtea de Apel București susține că Biroul Electoral Central a pus în aplicare decizia Curții Constituționale din 6 decembrie de anulare a alegerilor, iar deciziile CCR sunt definitive și obligatorii, prin urmare nu pot fi analizate în instanță.

De asemenea, judecătoarea spune că, prin anularea alegerilor prezidențiale, BEC nu a încălcat drepturi civile și fundamentale ale cetățenilor prevăzute în Constituție (dreptul de a vota, de a fi ales).

În plus, Guvernul nu mai avea temei legal, după decizia CCR, să stabilească programul și data organizării turului doi al alegerilor.

Călin Georgescu și Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept au dat în judecată Biroul Electoral Central și mai multe instituții, solicitând anularea a două hotărâri ale BEC prin care a fost anulat întregul proces electoral și s-a dispus reluarea alegerilor prezidențiale de la zero, în baza deciziei Curții Constituționale.

‘Procedând la analiza legalității deciziilor emise de Biroul Electoral prin prisma criticilor formulate, Curtea reține următoarele: Cu titlu prealabil, Curtea subliniază că obiectul prezentei cauze îl constituie strict cenzurarea legalității deciziilor emise de Biroul Electoral Central, astfel încât analiza se va realiza în limita criticilor care privesc aceste acte administrative. Din această perspectivă, criticile formulate de contestatori cu privire la modalitatea în care CCR a pronunțat Hotărârea nr. 32/06.12.2024 prin care a dispus anularea procesului electoral cu privire la alegerea președintelui României din anul 2024 și la consecințele pe care pronunțarea acestei decizii le-ar avea asupra drepturilor fundamentale ale cetățenilor excedează prezentei cauze și nu pot fi analizate în acest cadru procesual. Curtea reamintește cu această ocazie că Hotărârea Curții Constituționale a României nr. 32/06.12.2024 este definitiv și general obligatorie, iar analiza în prezenta cauză se va realiza cu luarea în considerare a acestei împrejurări’, se arată în motivare.

Pe de altă parte, instanța susține că nu era necesar ca BEC să publice în Monitorul Oficial deciziile cu privire la anularea alegerilor, fiind de ajuns ca acele decizii să fie postate pe pagina de internet a instituției.

‘Referitor la nepublicarea deciziilor BEC nr. 230D/06.12.2024, nr. 231D/07.12.2024, nr. 232D/07.12.2024 în Monitorul Oficial, Curtea reține că, potrivit art. 17 alin. (2) din Legea nr. 370/2004, în exercitarea atribuțiilor ce îi revin, Biroul Electoral Central adoptă decizii și hotărâri. Potrivit art. 17 alin. (3) din același act normativ, deciziile adoptate de BEC se aduc la cunoștința publică prin afișarea pe pagina proprie de internet, iar potrivit art. 17 alin. (4) hotărârile adoptate de acesta se aduc la cunoștință publică prin afișarea pe propria pagină de internet și prin publicare în Monitorul Oficial al României, Partea I. Făcând aplicarea în cauză a celor mai sus expuse, Curtea reține că, în cauză, publicarea în Monitorul Oficial a actelor administrative contestate nu era necesară, nefiind aplicabile dispozițiile art. 12 alin. (3) din Legea nr. 24/2000, întrucât este vorba despre decizii adoptate de BEC ce se adresează unor destinatari strict determinați, iar nu de hotărâri. Or, în privința deciziilor, legiuitorul a prevăzut ca și modalitate unică de aducere la cunoștința publică, publicarea acestora pe pagina proprie de internet a Biroului Electoral Central, formalitate care a fost îndeplinită în cauză’, se arată în documentul instanței.

De asemenea, susține CAB, eventualele neregularități ale procedurii de publicare a actelor administrative emise de Biroul Electoral Central nu afectează legalitatea acestora.

Referitor la emiterea deciziei BEC nr. 230D/06.12.2024 înainte de publicarea Hotărârii CCR nr. 31/06.12.2024 în Monitorul Oficial, Curtea reține că emiterea acestei decizii s-a realizat de Biroul Electoral Central în baza comunicatului publicat de Curtea Constituțională în care a fost adusă la cunoștința publică soluția pronunțată în ședința din 6 decembrie 2024, soluție care este definitivă și are caracter obligatoriu conform art. 147 din Constituție.

‘Curtea reține, contrar susținerilor contestatorilor, că decizia nr. 230D/06.12.2024 nu a fost emisă la un moment la care hotărârea CCR nu exista, ci a fost emisă anterior redactării considerentelor soluției pronunțate. Or, caracterul obligatoriu al deciziilor Curții Constituționale este atașat soluției cuprinse în dispozitiv, considerentele având doar rolul de a expune motivele avute în vedere de instanța constituțională la pronunțarea soluției. În aceste condiții, Curtea constată că emiterea de către BEC a deciziei nr. 230D/06.12.2024 anterior publicării considerentelor hotărârii Curții Constituționale nu este de natură să afecteze legalitatea actului administrativ’, afirmă CAB.

De asemenea, referitor la necompetența Biroului Electoral Central de a emite cele două decizii de anularea a alegerilor, CAB subliniază că hotărârile pronunțate de Curtea Constituțională sunt general obligatorii, iar asigurarea efectivității dispozițiilor Curții poate reclama acțiuni concrete din parte autorităților cu atribuții în domeniul în care s-a pronunțat instanța constituțională.

‘Având în vedere rolul BEC de autoritate cu activitate temporară, constituită pentru organizarea desfășurării activității specifice perioadei electorale, cu atribuții în ceea ce privește asigurarea aplicării unitare a dispozițiilor acestui act normativ (art. 17 alin. 1 lit.a), i) art. 13 alin. 1 din Legea nr. 370/2004), Curtea constată că acesta era organul statului chemat să adopte măsurile concrete pentru punerea în aplicare a dispozițiilor obligatorii dispuse de CCR prin Hotărârea nr. 32/06.12.2024. În aceste condiții, Curtea reține că Biroul Electoral Central a emis deciziile contestate în acord cu atribuțiile ce îi sunt recunoscute prin Legea nr. 370/2004, în scopul asigurării caracterului obligatoriu al deciziilor Curții Constituționale, în materie electorală, în acord cu exigențele impuse de Legea nr. 24/2000’, se mai arată în motivare.

Curtea de Apel București a respins, ca neîntemeiate, și susținerile lui Călin Georgescu privind încălcarea de către BEC, prin anularea alegerilor prezidențiale, a unor drepturi civile și fundamentale prevăzute în Constituție.

‘Referitor la încălcarea, prin exercitarea unui abuz de putere, de către Biroul Electoral Central, prin adoptarea deciziilor nr. 230D/06.12.2024 și nr. 231D/07.12.2024, a următoarelor drepturi civile: dreptul de a vota; dreptul de a fi ales; dreptul poporului român de a exercita suveranitatea națională prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice și corecte conform art. 2 alin. (l) din Constituție cu respectarea valorilor constituționale prevăzute la art. 1 alin. (3), respectiv a principiului legalității prevăzut la art. l alin. (5) din Constituție, respectiv de a alege președintele României, în condițiile în care mandatul actualului președinte expiră la data de 21 decembrie 2024; dreptul cetățenilor României de a trăi într-un stat de drept și democratic în care principiul securității juridice este respectat, Curtea reține că aceste susțineri ale contestatorilor și ale intervenientei accesorii sunt neîntemeiate și le va respinge. Pentru a ajunge la această concluzie, Curtea a avut în vedere împrejurarea că prin deciziile contestate BEC a asigurat efectivitatea dispozițiilor obligatorii ale CCR dispuse prin Hotărârea nr. 32/06.12.2024. Or, dispunerea de BEC a măsurilor tehnice privind organizarea procesului electoral, în temeiul competențelor recunoscute prin Legea nr. 370/2004, în scopul asigurării punerii în aplicare a Hotărârii nr. 32/06.12.2024 a CCR, nu este de natură să aducă atingere drepturilor fundamentale recunoscute prin Constituție’, mai spune CAB.

Instanța a respins și cererea lui Georgescu de obligare a Guvernului la emiterea unei hotărâri prin care să stabilească programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea președintelui României în al doilea tur de scrutin, inclusiv data organizării turului doi al alegerilor.

‘Pentru a ajunge la această concluzie, Curtea a avut în vedere împrejurarea că, în condițiile în care Curtea Constituțională a României a dispus anularea întregului proces electoral cu privire la alegerea președintelui României, desfășurat în baza HG nr. 756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru președintele României din anul 2024 și a HG nr. 1061/2024 privind aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea președintelui României în anul 2024, intimatul Guvernul României nu avea temei legal pentru a proceda la emiterea unei hotărâri de guvern prin care să stabilească calendarul turului doi de scrutin. Prin urmare, Curtea constată că nu se poate reține existența unui refuz nejustificat în sensul art. 2 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 554/2004 în sarcina intimatului Guvernul României în ceea ce privește stabilirea calendarului aplicabil turului doi de scrutin’, precizează CAB.

Ce spune un avocat al lui Georgescu

„Motivarea este, de fapt, pe o pagină. În realitate, ceea ce s-a susținut, adică ce am spus noi, ce excepții au ridicat părâții, după cum observați ceea ce vă tot spuneam, toți cei părâți, serviciile, statul major, ministerul apărării, toți, președintele, au venit și au ridicat doar excepții. Excepția lipsei calității procesuale și tot așa.

Niciunul dintre ei nu a formulat apărări pe fond, veți observa din hotărâre.

Niciunul dintre ei nu a spus că notele respective au în spate probleme sau că ar avea o relevanță pentru anulare. Toți au spus că ei nu au o calitate procesuală, iar judecătorul spune același lucru.

Nu există hotărârea 32 a Curții Constituționale și asta este ghinion.

Mai mult decât atât, împrejurarea că noi am criticat faptul că hotărârea Curții Constituționale nu era publicată în momentul la care s-a adoptat decizia BEC 230, instanța spune, da, dar ce contează că scrie în lege că hotărârile Curții Constituționale produc efectele de la data publicării în manitorul oficial?

Nu prezintă nicio relevanță, că oricum au publicat-o după aceea. Adică nu prezintă relevanță că un act administrativ a fost emis cu încălcarea dispozițiilor constituționale și legale.

Asta este. Și aici am avut ghinion.

Mai mult decât atât, ni se mai spune că deciziile BEC pot fi date când au ceva de pus în aplicare.

Deși legea, spune clar: judecătorul, deși legea nu prevede o atribuție a BEC în acest sens, nu prevede nici pentru Curtea Constituțională o atribuție în acest sens, atunci când vrea Birou Electoral Central să facă ceva, să pună în aplicare ceva, orice, și de aceasta dată iată, a pus în aplicare o hotărâre a Constituționale, poate să facă orice.

Deci, practic, în această hotărâre ni se spune că oricine poate să facă orice în această țară.

Asta este rezumatul unei hotărâri într-adevăr de 26 de pagini în care motivarea este efectiv pe jumătate de pagină”, a spus avocata Ingrid Mocanu, la Realitatea PLUS.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri cotidianul

Elon Musk își bagă nasul și în politica britanică

Miliardarul Elon Musk a purtat discuții private cu aliați despre înlăturarea din funcție a premierului britanic Keir Starmer înaintea următoarelor alegeri generale [...] The post Elon Musk își bagă nasul și în politica britanică appeared first on Cotidianul RO.

Anunț important al șefului Casei de Pensii

Directorul Casei Naționale de Pensii,Daniel Baciu, a anunțat că poștașii au început, joi dimineața, să livreze pensiile pentru luna ianuarie, iar pentru cei care [...] The post Anunț important al șefului Casei de Pensii appeared first on Cotidianul RO.

Poezie, muzică și arte vizuale la Zilele Eminescu

Memorialul Ipotești anunță o ediție cu multe noutăți a Zilelor Eminescu. Pe lângă Gala Premiilor Culturii Naționale, ediția din acest an aduce [...] The post Poezie, muzică și arte vizuale la Zilele Eminescu appeared first on Cotidianul RO.

Anomalia sesizată de o avocată a lui Călin Georgescu

„În dosarul - bombă al ultimilor 35 de ani de când există ”democrație” pe la noi prin țară... [...] The post Anomalia sesizată de o avocată a lui Călin Georgescu appeared first on Cotidianul RO.

Banditismul din Centrul Vechi, la judecată. Îmbătau turiști, apoi îi jefuiau

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul București, 16 persoane... [...] The post Banditismul din Centrul Vechi, la judecată. Îmbătau turiști, apoi îi jefuiau appeared first on Cotidianul RO.

La ce comenzi răspunde CT Popescu?

Într-o vreme în care nu mai citesc și nu mai ascult ce spun și ce scriu CT Popescu și Bogdan Chirieac, m-am trezit (...) [...] The post La ce comenzi răspunde CT Popescu? appeared first on Cotidianul RO.

Monica Niculescu va juca finala

Au încheiat conturile abia la a opta minge de meci pe care au avut. [...] The post Monica Niculescu va juca finala appeared first on Cotidianul RO.

Noul virus care sperie lumea. De ce nu se teme Rafila?

Nu se face un diagnostic etiologic, pentru că marea majoritate a infecțiilor (...) [...] The post Noul virus care sperie lumea. De ce nu se teme Rafila? appeared first on Cotidianul RO.

Undă verde. „Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa”, la Arad

Au finalizat toate procedurile și au emis toate autorizațiile necesare. [...] The post Undă verde. „Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa”, la Arad appeared first on Cotidianul RO.

Un cititor zice: Câtă nesimțire din partea ăstora

Câtă nesimțire din partea ăstora (...) Mă enervează la culme când unii, oricine ar fi ei, nu respectă [...] The post Un cititor zice: Câtă nesimțire din partea ăstora appeared first on Cotidianul RO.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.