155 de ani de la punerea în funcțiune a primului tramvai, tras de cai 

155 de ani de la punerea în funcțiune a primului tramvai, tras de cai 
📅 2024-10-24

La 8 iulie 1869, Timișoara devenea al 14-lea oraș din Europa care avea ca mijloc de transport în comun și tramvaiul tras de cai. Pentru a putea circula aceste tramvaie, a fost nevoie de invenția francezului Alphonse Loubat, care a brevetat șina cu canal. Până atunci șinele erau ca cele folosite de trenuri.

Însă la noi mai există încă mitul că „La Timișoara s-a inaugurat prima linie de tramvai tras de cai din Europa”, însă nu este așa. Dar aici las pe seama „istoricilor” dezbaterea

Primul tramvai tras de cai construit după sistemul Loubat a fost în New York, în anul 1852. A urmat Parisul, în 1854, apoi Nantes, Lille. La Berlin și Viena au început să circule în 1865, iar la Budapesta în 1866. Timișoara este primul oraș din provincia Ungariei de atunci cu tramvai tras de cai, în 1869, dar au urmat rapid, încă din același an, Arad, apoi Szeged, Debrecen și Kassa (Kosice). Sistemul transportului public cu tramvaiele tractate de cai a continuat să se răspândească, fiind introdus ulterior şi în oraşele Bucureşti, Leipzig, Frankfurt am Main, Dresda şi Hanovra. Prima linie de tramvai tras de cai din Vechiul Regat, a apărut la București, în 1871.

Tramvaiul tras de cai de la Timișoara lega pentru prima dată cele două mari cartiere istorice ale Timişoarei: Fabric şi Iosefin. Traseul tramvaiului tras de cai avea două linii în Timișoara: una pleca de la Gară și ajungea până în Piața Sfântul Gheorghe, cealaltă din Piața Sfântul Gheorghe până în cartierul Fabric. Lungimea traseului era de 6 kilometri la momentul respectiv.

La 30 aprilie 1869 s-au achiziţionat de la Fabrica de Vagoane din Viena primele 5 vagoane de persoane pentru transportul cu cai, fiecare vagon costând 1755 florini. Ca la 8 iulie, când a fost inaugurată prima linie pentru tramvai, parcul să număre 15 perechi de cai, cinci vagoane dintre care trei erau rezerve. La sfârşitul anului 1869, Societatea de Tramvaie cu Cai din Timișoara avea un parc de 24 de vagoane.

Vagonul era fabricat la Viena și era tras de trei cai pe timp de iarnă și de doi cai în celelalte anotimpuri. Cutia si trucul vagoanelor era din lemn, legăturile executate prin corniere de fier, iar suspensia prin arcuri din foi de oțel. Ambele platforme erau deschise, acolo aflându-se câte o frână de mână cu pârghie. Saboții erau din lemn, aplicându-se câte unul la fiecare roată în partea interioară, între osii. Luminația vagoanelor s-a făcut prin lămpi cu petrol, aplicate în tavan, la ambele capete ale vagonului. În depou, pe timpul nopții, lămpile erau scoase din vagoane.

Program de circulaţie al tramvaielor era între orele 6 – 22 și se succedau la  10 minute. Se ajungea destul de repede de la gară până în centru. Puteai să urci și să cobori unde doreai, făceai semn, desigur că mergea destul de încet, nu alergau caii, oprea vizitiu, lumea se urca și cumpăra biletul. La fel, dacă voiau să coboare făceau un semn și vizitiul oprea.

Au urmat cele cu tracțiune electrică

Tramvaiele cu cai au funcţionat până la 26 iulie 1899, când  s-au introdus tramvaiele cu tracțiune electrică. Vagoanele electrice aveau un grad mare de confort; de asemenea durata unui traseu s-a redus de la 1 oră şi 30 de minute la 32 de minute. Depoul număra pe vremea aceea un număr de 43 de vagoane motor, 3 vagoane remorcă, 2 pluguri de zăpadă şi câteva vagoane platformă.

Surse: https://ghidulbanatului.ro/; http://www.memoriatimisoarei.ro/surse-memoriale/monografii.html.

Sursa fotografii adevarul.ro, banatulazi.ro

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri cotidianul

Procesiune cu moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, în București

Procesiunea religioasă "Calea Sfinţilor", cu sfintele moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie [...] The post Procesiune cu moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, în București appeared first on Cotidianul RO.

RO-ALERT în județul Tulcea: Drone rusești depistate pe radar

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a emis, miercuri seara, un nou mesaj RO-ALERT pentru populaţia din [...] The post RO-ALERT în județul Tulcea: Drone rusești depistate pe radar appeared first on Cotidianul RO.

Ciucă și-a lansat programul prezidențial

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la alegerile prezidenţiale, şi-a lansat, miercuri, programul prezidenţial - "România prosperă şi sigură" [...] The post Ciucă și-a lansat programul prezidențial appeared first on Cotidianul RO.

Promisiuni fără acoperire: Secțiunea 5 a Autostrăzii Sibiu-Pitești rămâne blocată în 2024

Oficialii Ministerului Transporturilor au promis o deschidere parțială a Secțiunii 5 a Autostrăzii Sibiu-Pitești în 2024, însă realitatea din teren contrazice [...] The post Promisiuni fără acoperire: Secțiunea 5 a Autostrăzii Sibiu-Pitești rămâne blocată în 2024 appeared first on Cotidianul RO.

Operațiunea Jupiter la certificate de handicap

Sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui şi al unei clinici medicale au fost percheziţionate miercuri de poliţişti, [...] The post Operațiunea Jupiter la certificate de handicap appeared first on Cotidianul RO.

Maia Sandu pierde încet

Nici vorbă! Referendumul a trecut cu greu, la mustață, mai mult de rușine. [...] The post Maia Sandu pierde încet appeared first on Cotidianul RO.

Zaharova strigă „fraudă”, după referendumul din Republica Moldova

Rusia consideră că referendumul privind aderarea la UE desfăşurat duminică în Republica Moldova concomitent cu alegerile prezidenţiale a fost fraudat, [...] The post Zaharova strigă „fraudă”, după referendumul din Republica Moldova appeared first on Cotidianul RO.

Elisabeta Lipă. De la scandalul din sport, la campania politică

Preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANS), Elisabeta Lipă, care candidează pe listele Partidului Social Democrat (PSD) pentru un mandat de deputat în [...] The post Elisabeta Lipă. De la scandalul din sport, la campania politică appeared first on Cotidianul RO.

De ce n-a mai cumpărat BNR aur?

China şi India au cea mai mare cerere pentru bijuteriile de aur. Industria bijuteriilor reprezintă aproximativ... [...] The post De ce n-a mai cumpărat BNR aur? appeared first on Cotidianul RO.

Naivitate plătită scump: A rămas fără 50.000 de lei

Un bărbat a rămas fără 50.000 de lei, bani pe care îi avea într-un cont deschis la o bancă, după ce a oferit datele personale unui necunoscut din mediul online [...] The post Naivitate plătită scump: A rămas fără 50.000 de lei appeared first on Cotidianul RO.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.