Ce este diabetul de tip 2
Diabetul de tip 2 este o boală cronică în care celulele organismului devin insensibile la insulină, hormonul care reglează nivelul zahărului din sânge. Ca urmare, glucoza se acumulează în sânge, mai degrabă decât să fie folosită pentru energia de care are nevoie o persoană.
Dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2 este asociată cu stilul de viață, alimentația și predispoziția genetică, precizează endocrinologii.
De aceea, ei menționează cele 10 obiceiuri care vă pot pune sănătatea în pericol și pot duce la dezvoltarea diabetului de tip 2.
1. Beți băuturi dulci
Sucurile, sucurile și ceaiul dulce conțin cantități mari de zahăr care este rapid absorbit în sânge.
„Dacă le bei des, acest lucru poate duce la o creștere cronică a nivelului de glucoză din sânge și apoi la rezistența la insulină – principalul mecanism de dezvoltare a diabetului de tip 2”, spune un endocrinolog.
„Consumul regulat de băuturi dulci, produse de patiserie, bomboane și alte alimente bogate în zahăr poate duce la creșteri bruște ale nivelului de glucoză din sânge, care în timp supraîncărcă pancreasul și reduce sensibilitatea celulelor la insulină”, mai adaugă acesta.
2. Mâncați orice
Aportul insuficient de fibre poate duce, de asemenea, la diabet de tip 2. Prin urmare, merită să vă reconsiderați dieta.
Alimentele care au conținut scăzut de fibre (de exemplu, pâinea albă, pastele, cartofii) sunt absorbite rapid de organism, provocând creșteri ale zahărului din sânge. Fibrele ajută la încetinirea acestui proces și stabilizează nivelul de glucoză. Prin urmare, creșteți-vă aportul de cereale integrale, legume, fructe, leguminoase și nuci. Sunt bogate în fibre care ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge.
3. Mâncați totul cu sosuri
Problema cu sosurile cumpărate din magazin este că acestea conțin o cantitate destul de mare de zahăr ascuns. Este puțin probabil să știm exact cât, dar un lucru poate fi spus cu siguranță: cei cărora le place să adauge ketchup, maioneză, muștar și orice alte sosuri cumpărate de la raftul magazinului la fel de mâncare își cresc semnificativ riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
Cu toate acestea, sosurile nu sunt singurele vinovate pentru acest lucru. De asemenea, veți găsi o mulțime de zahăr ascuns în iaurturile cu fructe și produsele de patiserie cumpărate din magazin.
4. Nu faceți mișcare
Petrecerea unor perioade lungi de timp la computer, în mașină sau pe canapea fără activitate fizică regulată crește, de asemenea, riscul de diabet de tip 2.
— Activitatea fizică insuficientă duce la scăderea sensibilității țesuturilor la insulină. În timpul activității fizice, mușchii folosesc în mod activ glucoza pentru energie, ajutând astfel la menținerea nivelurilor normale de zahăr din sânge.
Chiar și o simplă plimbare de jumătate de oră după masă ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge, la îmbunătățirea metabolismului glucozei în organism și la întârzierea diabetului.
– Dacă nu puteți merge la plimbare imediat după ce ați mâncat, atunci nu vă faceți griji – doar faceți-o când este convenabil. Este mai bine să o faci cândva decât să nu o faci deloc.
5. Vă faceți griji pentru tot
Stresul cronic și acut este însoțit de eliberarea de hormoni care cresc nu numai nivelul de glucoză din sânge. Stresul cronic crește nivelul de cortizol și adrenalină care pot afecta metabolismul.
De asemenea, perturbă reglarea tensiunii arteriale, procesele digestive, reduc libidoul, provoacă oboseală cronică, afectează calitatea somnului și creează o „fundație” pentru anxietate și depresie. Prin urmare, reducerea stresului este cheia sănătății în general și a metabolismului normal al carbohidraților în special.
6. Stresul alimentar
Mulți oameni caută dulciuri sau junk food atunci când se simt foarte stresați. Stresul cronic plus o astfel de gustare poate duce la apariția de kilograme în plus și crește riscul de diabet.
S-a dovedit științific că obezitatea și excesul de greutate sunt principalii factori de risc pentru diabetul de tip 2.
7. Mâncați prea multe gustări
Obiceiul de a lua o gustare „pe fugă” supraîncărcă pancreasul care este forțat să producă mai multă insulină și perturbă echilibrul zahărului din sânge.
Mâncărurile constante între mesele principale, în special alimentele cu indice glicemic ridicat (dulciuri, fast-food), duc la creșteri constante ale nivelului de glucoză din sânge și măresc încărcătura asupra pancreasului.
În plus, dacă mâncați în timp ce sunteți pe fugă, cortizolul domină momentul și împiedică digerarea completă a alimentelor. Astfel, calitatea digestiei alimentelor se deteriorează. Pur și simplu, o parte din alimentele pe care le-ați consumat nu va fi absorbită de corpul dumneavoastră și va trece prin tranzit. Acest lucru poate duce la diverse deficite și probleme în viitor.
8. Nu mâncați micul dejun
Mulți oameni cred că foamea de dimineață este bună pentru siluetă, dar săritul peste micul dejun provoacă creșteri puternice ale zahărului din sânge pe parcursul zilei. Acest lucru, la rândul său, poate duce la rezistența la insulină.
O persoană care preferă să nu ia micul dejun va lua cu siguranță o gustare înainte de prânz, ceea ce îi va ucide pofta de mâncare și nu va mai dori să ia prânzul. Ca urmare, va veni acasă flămând și va începe să mănânce totul la rând și în cantități mari. Și mâncatul excesiv de seară nu a făcut niciodată bine nimănui.
9. Dormiți puțin
Dacă noaptea doriți să vizionați un serial TV, să discutați pe rețelele de socializare sau să citiți o carte, dar nu trebuie să vă treziți până în zori, este mai bine să anulați orice divertisment și să dormiți bine (dacă este posibil). Nu există nimic mai rău decât o persoană lipsită de somn. Aceasta nu va avea o dispoziție bună, va avea pungi sub ochi și procesele metabolice din organism perturbate. Plus că nivelul de cortizol crește și el, iar acesta este un hormon de stres.
— Lipsa somnului sau somnul neregulat pot duce la tulburări metabolice și pot crește riscul de a dezvolta diabet. Acest lucru este cauzat de modificările nivelurilor hormonale, inclusiv de creșterea nivelului hormonului grelină care stimulează apetitul, subliniază endocrinologul citat.
În acest context, sinteza melatoninei și a hormonului somatotrop, care sunt responsabile pentru recuperarea nocturnă a organismului, se deteriorează. În timpul zilei, „erorile” se acumulează în organism, iar noaptea trebuie restaurate. Dacă acest lucru nu se întâmplă, mai ales pe termen lung, aceasta duce la apariția diferitelor boli, inclusiv diabet.
10. Mâncați porții mari
Se crede că dimensiunea optimă a unei porții de mâncare este de 250 de grame. Și este mai bine să mănânci mai des, dar puțin la un moment dat, mai degrabă decât de câteva ori.
O cantitate mare de alimente, chiar dacă sunt sănătoase, poate duce la exces de calorii și, ca urmare, la creșterea în greutate – unul dintre principalii factori de risc pentru diabetul de tip 2.
Cum să vă reduceți riscul de a dezvolta diabet de tip 2
Vestea bună este că diabetul de tip 2 este controlabil. Trebuie să vă schimbați puțin stilul de viață: adăugați o alimentație adecvată, activitate fizică și, dacă este necesar, medicamente. Acest lucru vă va ajuta să vă mențineți nivelul normal de zahăr din sânge. Iată 8 recomandări pentru obiceiuri sănătoase:
- includeți mai multe legume, proteine și carbohidrați complecși în dietă;
- încercați să vă planificați mesele și mărimea porțiilor;
- faceți diferite exerciții fizice minim 30 de minute pe zi;
- controlați stresul și încercați să dormiți suficient;
- citiți ingredientele produselor și evitați zahărul ascuns;
- faceți analize medicale regulat;
- renunțați la fumat și reduceți la minimum consumul de alcool;
- dacă sunteți diagnosticați cu diabet, urmați recomandările medicului;
Aceste reguli simple vor ajuta nu numai la reducerea riscului de diabet, ci și la îmbunătățirea stării de bine, la creșterea vitalității generale și la menținerea tinereții și a sănătății.