Vaslui va fi Capitala Tineretului din România în anul 2025

Vaslui va fi Capitala Tineretului din România în anul 2025
📅 2023-12-02

La Gala Tineretului din România, organizată la Târgu Jiu – Capitala Tineretului 2023 în cadrul Summitului Tinerilor 8.0 | cu tema Abilitate/Agilitate, a fost decernat titlul “Capitala Tineretului din România”, ediția 2025, orașului Vaslui, ce urmează să își desfășoare mandatul în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2025.

Conceptul orașului Vaslui – #întinerEȘTI este o mișcare inițiată de către tineri, pe mai mulți ani, şi are ca scop principal sincronizarea şi tratarea, sub aceeași umbrelă, a intereselor mai multor categorii sociale din oraș. Programul de capitală va avea la bază ACCED: o denumire recentă pentru o mișcare recurentă în Vaslui, ce a prins formă din nevoia tot mai accentuată a tinerilor de a face din orașul lor și din județ un loc mai bun și plin de oportunități.

Programul ACCED este compus din cinci linii directoare generale, ce au la bază cinci domenii de activitate de profesionalizare sau re-profesionalizare. Fiecare dintre ele, în mod individual, trebuie privite ca o oportunitate de descoperire vocațională pentru orice tânăr din Vaslui, în anul 2025: A – antreprenorial, C – cultură, C – civico-politic, E – ecologie, D – digitalizare.

”Suntem extraordinar de fericiți că am găsit în noi puterea să candidăm pentru a doua oară și să ajungem în finală pentru a doua oară. Vrem să dăm un exemplu în acest sens, așa cum și Ploieștiul a făcut-o și ne-a inspirat și pe noi să o facem. Dorim contracandidaților noștri să știe că a fost apreciată inițiativa și candidatura lor, iar pe noi ne-au inspirat să fim mai buni în ceea ce vom face în 2025. Mulțumim mult pentru găzduire, Târgu Jiu!” – a declarat Teodora Mihăilă, Co-manager al programului “Vaslui – Capitala Tineretului din România 2025”.

 

”În această seară tinerii vasluieni au reușit o mare performanță: în 2025 Vasluiul va fi Capitala Tineretului. Mă onorează, dar mă și obligă, mă responsabilizează în sensul în care va trebui să alocăm resursele financiare necesare, să dăm o mare atenție programului de activități, într-un cuvânt să sprijinim acești tineri să-și realizeze proiectele. Voi face acest lucru pentru că tineretul din Vaslui merită să îi fie auzită vocea, să participe la activitatea comunității, să vină cu idei, astfel încât să rămână în Vasluiul pe care sunt convins că îl iubesc.” – a declarat Vasile Pavăl, Primarul Municipiului Vaslui

Premiul în valoare de 50.000 euro, câștigat de „Vaslui – Capitala Tineretului din România 2025”, este oferit de Banca Comercială Română, co-inițiator al programului, și reprezintă un punct de pornire pentru finanțarea proiectelor propuse.

”Vaslui ne-a prezentat un program al tinerilor. Conceptul #întinerEȘTI și programul ACCED (Antreprenoriat, Cultură, Civico-politic, Ecologie, Digitalizare) ne-au arătat că Vaslui este într-adevăr dedicat să se dezvolte împreună cu tinerii săi și să creeze contextele care să răspundă cu adevărat nevoilor lor. Avem încredere că titlul de „Capitală a Tineretului din România” în anul 2025 le va fi util pentru consolidarea unei colaborări eficiente între autoritatea locală și sectorul de tineret din oraș. Felicitări și contracandidatului, Slobozia – oraș finalist. Este clar vizibil faptul că și pentru ei tinerii sunt în centrul dezvoltării ecosistemului urban. Eu cred că numai prin colaborarea intergenerațională, cu un focus pe tineri, putem transforma orașele în hub-uri de inovare și oportunități care să sprijine întreaga comunitate.”a declarat András Farkas, Director Strategic – Capitala Tineretului din România, Coordonator al Procesului de Selecție

 

 

Juriul care a evaluat candidaturile orașelor Vaslui și Slobozia a fost format din: Alexia Ardereanu (Coordonator Comunicare, Târgu Jiu – Capitala Tineretului din România 2023), Iulia Botar (Director CSR & Comunicare, GRF+), Julien Chiappone-Lucchesi (Director, Institut Français de Roumanie à Bucarest și Președintele EUNIC Romania), Ovidiu Cîmpean (Secretar de Stat, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene), Andrei Coșuleanu (Fondator și Președinte, Act for Tomorrow), Bogdan Crișan (Președinte, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș), Miruna Croitoru (Președinte, Consiliul Național al Elevilor), Sabina Dimitriu (Președinte, Asociația Profesională a Urbaniștilor din România), Mihai Dragoș (Vicepreședinte, Consiliul Economic și Social), Alexandru Drăghia (Delegat de Tineret al României, Organizația Națiunilor Unite), Tana Foarfă (Director, Europuls), Mihaela Gîrleanu (Director Executiv, Organizația Națională Cercetașii României), Valer Hancaș (Corporate Affairs & Communication Director, Kaufland Romania), Izabella Kacsó-Doboly (Director, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara), Adina Marina Șerban (Membru, Pool of European Youth Researchers, Consiliul Europei și Director de Programe, Fundația pentru Copii Ronald McDonald), Victor Negrescu (Vicepreședinte, Comisia pentru Educație, Cultură, Tineret, Sport și Media din Parlamentul European), Raluca Negulescu-Balaci (Director Executiv, UiPath Foundation), Corina Pintea (Director Executiv, Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat), Dragoș Pîslaru (Președinte, Comisia pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale, Parlamentul European), Andrei Popescu (Facilitator și Consultant în Domeniul Tineretului), Diana Vaida (Sabo) (Lucrător de tineret, Președinte, Asociația DEIS), Andreea Scrioșteanu (Membru al Board-ului, Forumul European de Tineret), Ionuț Sibian (Director Executiv, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile), Oana Țînțar (Președinte, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România), Oana Țoiu (Președinte, Comisia Tineret și Sport, Camera Deputaților).

Orașul Ploiești a câștigat titlul ”Capitala Tineretului din România” pentru anul 2024, urmând să își desfășoare mandatul în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024, cu programul ”Ploiești, Let’s PLAY” (Partnership. Lifelong-Learning. Advocacy. YOUth), structurat pe patru direcții de acțiune: crearea contextului de stare de bine, acțiunea tinerilor în comunitate, consolidarea ecosistemului de tineret și crearea de perspective pentru tineri.

Programul Capitala Tineretului din România este inițiat și coordonat de Comisia de Guvernanță pentru titlul de Capitala Tineretului din România formată din: Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR).

***

Despre

Capitala Tineretului din România este un program-cadru de tineret, creat la nivel național, ce funcționează pe principii similare cu cele ale Capitalei Europene a Tineretului (European Youth Capital). Programul le permite organizațiilor de și pentru tineret să promoveze temele importante pentru categoria socială pe care o reprezintă și ajută autoritățile locale să-i identifice problemele și să atragă investiții publice și private pentru rezolvarea acestora și dezvoltarea ecosistemelor de sprijin.

Concept

Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de ”Capitala Tineretului din România” și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură.

Cu fiecare oraș care va deține titlul de Capitala Tineretului din România, acest cadru se va transforma într‑unul cu impact național, cu beneficii pe termen lung asupra țării noastre. Astfel, Capitala Tineretului din România poate deveni cel mai eficient instrument de mobilizare a resurselor locale existente pentru o mai bună dezvoltare economică și socială, bazată pe nevoile și obiectivele reale ale tinerilor.

Programul ”Capitala Tineretului din România” este implementat în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Programul ”Capitala Tineretului din România”, aflat la cea de-a VIII-a ediție, oferă fiecărui oraș din România oportunitatea unică de a-și transforma propriile viziuni în proiecte de dezvoltare concrete, timp de un an de zile, cu participarea activă a tinerilor.

 

 

Istoric

Programul ”Capitala Tineretului din România” s-a născut ca o moștenire a programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului. Orașele purtătoare ale titlului ”Capitala Tineretului din România” au fost: Timișoara 2016-2017 (ediție pilot axată în jurul conceptului CHECK-OUT Timișoara / Ce Caut: Timișoara), Bacău 2017-2018 (COLOREAZĂ-ȚI GENERAȚIA), Baia Mare 2018-2019 (#Uturn), Iași 2019-2020 (#rlSeUP!), Constanța 2021-2022 (#ComeToSEAus), Târgu Jiu 2023 (#YouthURL). În anul 2024, Ploiești va fi Capitala Tineretului din România, sub conceptul ”Ploiești, Let’s PLAY”.

Toate informațiile despre Capitala Tineretului din România se găsesc pe: capitalatineretului.ro.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri business adviser

Omini Clinic inaugurează Hub-ul de Chirurgie Estetică

Iași, 29.11.2023: Omini Clinic, o prezență de încredere în domeniul chirurgiei estetice cu o experiență de peste 18 ani în Iași, anunță  lansarea Hub-ului de Medicină și Chirurgie Estetică. Acest hub reprezintă primul centru de acest gen din zona Moldovei  și aduce împreună o echipă de 8 medici c...

Cometex inaugurează cel de-al zecelea parc comercial din rețeaua sa în orașul Râmnicu Vâlcea

  Cometex, companie dezvoltatoare de parcuri comerciale deschide pe 30 noiembrie un nou centru comercial modern. Noua destinație de shopping aduce în atenția cumpărătorilor retaileri renumiți, atât la nivel național, cât și internațional, printre care Altex, Mobexpert, Maxi Pet, Pepco, Jysk,...

Open Minds a adus peste 400 de participanți, din sectorul privat și public, la prima ediție a „Conferinței despre Diversitate și Incluziune”

  300 de participanți s-au alăturat, fizic, primei ediții a conferinței și peste 120 au urmărit online; Asociația Open Minds donează 10.000 de euro centrului educațional „Studiourilor Ferentari”, în urma sponsorizărilor colectate în cadrul conferinței; Companiile și ONG-urile pot îmbunătăți ...

O ADOLESCENTA ISI INJUNGHIE PROFESORUL

Într-un scenariu șocant, un colegiu din Bihor devine epicentrul unei tragedii neașteptate, în care o adolescentă în vârstă de 16 ani a atacat un profesor cu un cuțit de bucătărie obișnuit. Faptele au avut loc în Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea, în dimineața zilei de 27 noiemb...

PAID are o nouă structură executivă: Cosmin Tudor, numit director general adjunct

  Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) anunță numirea lui Cosmin Tudor în funcția de director general adjunct, conform aprobării comunicată public de Autoritatea de Supraveghere Financiară la data de 28 noiembrie 2023. Fost Director de Dezvoltare timp de 4 ani, acesta s...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..