Cel mai recent studiu derulat de Reveal Marketing Research și-a propus să afle mai multe detalii despre cum se pregătesc românii în așteptarea sărbătorilor de Paște și în ce măsură comportamentele și nevoile acestora s-au schimbat comparativ cu studiul similar desfășurat anul trecut.
67% dintre români întâmpină Sărbătorile Pascale cu sentimente pozitive, iar proporția celor care se confruntă cu gânduri predominant negative este de 30%
Conform rezultatelor studiului realizat de Reveal Marketing Research, românii au sentimente preponderent pozitive în așteptarea Sărbătorilor Pascale (68%). Cele mai des menționate emoții pe care le trezesc aceste sărbători sunt cele de liniște (17%), fericire și entuziasm (16%) și stare de bine (11%).
Pe de altă parte, gândurile predominant negative nu îi părăsesc pe 30% dintre români, principalele sentimente resimțite fiind cele de melancolie și tristețe (8%), indiferență (5%) sau stare de oboseală (4%).
79% dintre români urmează să își petreacă Paștele acasă, în familie. Paștele este perceput ca fiind o sărbătoare de familie, iar cei mai mulți o vor petrece și anul acesta, alături de partenerul de viață (64%), copii (51%) sau părinți (46%).
Obiceiul de a ține post în perioada Sărbătorilor Pascale este în continuare practicat de 1 din 2 români. Dintre aceștia, 18% țin post doar în Săptămâna Mare, 18% doar miercurea și vinerea, iar 12% tot postul.
Despre însemnătatea Paștelui pentru români: tradiție, modernitate și schimbări de perspectivă
Modul în care românii aleg să sărbătorească Paștele se transformă, 48% dintre respondenți afirmând că au observat modificări în felul în care marchează această sărbătoare în ultimii ani, procent în creștere cu 4% față de 2024. Aceste schimbări sunt resimțite în special de persoanele cu vârste între 35 și 44 de ani (56%).
Principalele schimbări menționate sunt tranziția de la o abordare tradițională la una mai modernă în celebrarea acestei sărbători (35%), dorința de a sărbători Paștele în afara agitației comerciale, într-un mod mai autentic și profund (28%) și adoptarea unor obiceiuri mai simplificate și eco-friendly în celebrarea Paștelui, pentru a evita consumul excesiv (20%). Comparativ cu anul trecut, se poate observa o creștere semnificativă a tranziției de la o abordare tradițională la una mai modernă, de la 22% la 35%.
Referitor la însemnătatea Paștelui pentru români, cei mai mulți dintre aceștia consideră că Paștele înseamnă o combinație echilibrată între tradiții și ritualuri și conexiunea cu cei dragi (32%). Pe de altă parte, 23% pun accentul pe pe tradiții și obiceiuri, iar 22% se concentrează mai mult pe conexiunea și comunicarea cu cei dragi.
Referitor la tradiții, 78% dintre români planifică să participe la slujba de Înviere, procentul fiind asemănător celui de anul trecut.
În ceea ce privește conexiunile interpersonale și importanța lor, 67% dintre respondenți menționează că există persoane dragi în viața lor care locuiesc în afara localității, cu care și-ar dori să petreacă Sărbătorile Pascale.
Astfel că, cei mai mulți vor folosi tehnologia pentru a se simți mai aproape de cei dragi care sunt departe, majoritatea urmând să le transmită urări de Paște prin intermediul apelurilor telefonice sau video (60%).
Scade numărul românilor care intenționează să facă cadouri de Paște, de la 67% (2024) la 58% (2025)
Incertitudinea economică și politică actuală afectează modul în care 8 din 10 români își planifică vacanța de Paște. Astfel că, cele mai frecvente măsuri luate în acest context sunt reprezentate de atenția mai mare acordată cheltuielilor (41%), reducerea bugetului pentru alimente și cadouri (28%) și alegerea unor opțiuni de vacanță mai accesibile (14%).
Anul acesta, Paștele va fi marcat de o abordare mai cumpătată din punct de vedere financiar. Deși 40% dintre români spun că vor aloca un buget mai mare decât în 2024, această creștere reflectă mai degrabă ajustarea la inflație decât o intenție de consum crescut. În același timp, 39% declară că vor cheltui o sumă similară cu cea de anul trecut, iar 21% intenționează să reducă bugetul alocat.
Tendința de economisire se reflectă și în planurile legate de oferirea cadourilor. Procentul celor care spun că vor oferi cadouri de Paște a scăzut de la 67% în 2024 la 58% în acest an. Cei mai frecvenți destinatari ai acestor daruri rămân copiii (67%), partenerul de viață (58%) și părinții (39%).
În ceea ce privește bugetul estimat pentru vacanța de Paște, 44% dintre români se așteaptă să cheltuiască între 500 -1500 de lei, 37% sub 500 de lei, iar 14% vor aloca sume mai mari, cuprinse între 1500 – 3000 de lei.