Raport PwC: Trei sferturi dintre consumatorii români se așteaptă să cheltuiască mai mult pentru alimente, îmbrăcăminte, produse de bricolaj și călătorii

Raport PwC: Trei sferturi dintre consumatorii români se așteaptă să cheltuiască mai mult pentru alimente, îmbrăcăminte,
📅 2024-07-20

 

 

București, 1 iulie 2024 Trei sferturi dintre români estimează că în următoarele șase luni vor cheltui mai mult pentru alimente, îmbrăcăminte, produse de bricolaj (DIY) și călătorii, reiese din sondajul PwC Voice of Consumer 2024 pentru România. Unul dintre principalele motive pentru care se așteaptă să cheltuiască mai mult este inflația ridicată, pe care 74% dintre consumatorii din România o percep ca principala amenințare în următoarele 12 luni.

”În contextul inflaționist din ultimii ani, prețul rămâne în continuare cel mai important factor în decizia de cumpărare a consumatorilor români, urmat de impactul asupra sănătății și de cât de sustenabil este produsul respectiv. Mai mult, românii sunt mai deschiși la utilizarea tehnologiilor în comparație cu omologii lor din Europa Centrală și de Est și sunt tot mai atenți la protejarea datelor personale. Abordând aceste aspecte – de accesibilitate, personalizare, sustenabilitate și tehnologie -, companiile de retail pot crește gradul de fidelizare în rândul clienților lor, atât de necesar pe o piață extrem de competitivă”, a declarat Ruxandra Târlescu, Partener și Lider Consumer Markets PwC România.

Un raport calitate-preț mai bun și ofertele promoționale sunt caracteristicile cele mai apreciate de către consumatorii români atunci când aleg un produs, dar și de cei de la nivel global. Astfel, 46%, respectiv 39% din consumatori spun că reducerile, urmate de  ofertele promoționale sunt principalele motive pentru care aleg să schimbe brandul cumpărat.

Totuși, în pofida presiunii prețurilor, aproximativ 5 din 10 consumatori își exprimă intenția de a cumpăra mai mult produse sustenabile.

Decizia de cumpărare este influențată în special de reclamele de pe rețelele sociale, arată peste 7 din 10 consumatori români, similar omologilor lor la nivel mondial. Cea mai populară aplicație de social media din România rămâne Facebook, în timp ce utilizatorii mai tineri preferă Instagram și TikTok.

În ceea ce privește canalele de vânzare, magazinul fizic rămâne popular, dar și cele online câștigă teren. Lunar, 36% dintre consumatorii români cumpără din magazinele fizice, dar procente apropiate, însemnând de 29% și, respectiv, 31%, fac cumpărături online pe PC sau smartphone. Varianta online este aleasă în special pentru achiziția de tehnologie, mobilier și produse de lux/designer.

Plata contactless este preferată de 44% dintre consumatorii români, peste nivelul înregistrat în ECE și la nivel global. Însă doar 28% dintre consumatorii români preferă tehnologia de self checkout, comparativ cu 34% în ECE și 38% la nivel global. Circa un sfert dintre consumatorii din România și de la nivel global ar prefera o experiență de magazin complet automatizată.

În cadrul sondajului Voice of Consumer 2024, PwC a chestionat 20.662 de consumatori din 31 de țări și teritorii, printre care și România.

Raportul pentru România poate fi accesat aici.

Despre PwC

 

Misiunea PwC este de a construi încredere în cadrul societății și de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din rețeaua PwC ajută oamenii și organizațiile să creeze valoarea adăugată de care au nevoie. Suntem o rețea de firme prezentă în 151 de țări cu mai mult de 360.000 de profesioniști ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanței fiscale și consultanței pentru afaceri. Spuneți-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastră și descoperiți mai multe informații despre noi vizitând site-ul www.pwc.ro.

PwC se referă la rețeaua de firme PwC și/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridică.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri business adviser

COMUNICAT CNIPMMR

Comunicat de presa   SMEunited este asociația IMM-urilor din Europa cu aproximativ 70 de organizații membre din peste 30 de țări europene. SMEunited este o organizație de angajatori recunoscută și partener social european și acționează în numele întreprinderilor mici si mijlocii în cadrul Dialogu...

PENNY România derulează campania „Vino cu mărunțiș și te recompensăm”

  PENNY România derulează campania „Vino cu mărunțiș și te recompensăm”, pentru a sprijini clienții în gestionarea mărunțișului strâns acasă, prin oferirea de beneficii suplimentare la cumpărături. Promoția, desfășurată între 1 iunie 2024 și 31 ianuarie 2025, oferă tuturor celor interesați p...

Ethos Românesc în Grădinile Palatului Versailles (spectacol dedicat comunității de români din Franța)

  Proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni       Ethos Românesc în Inima Versailles-ului cu Opera Națională București   Pe 22 iulie,  vă invităm la un concert simfonic și coral de excepție, care va avea loc în “Potager du Roi”, Jardin Le Nôtre, Gră...

Creditul COMPETITIVENESS, o nouă soluție de finanțare pentru persoane juridice

    Creditul COMPETITIVENESS, o nouă soluție de finanțare pentru persoane juridice, este disponibil în portofoliul Patria Bank începând cu această lună. Clienții pot beneficia de garanție gratuită din partea Fondului European de Investiții   București, 15 iulie 2024. Patria Bank SA, în ...

Ciclul menstrual – de la dureri lunare, mituri, dezechilibre hormonale la stare de bine. Recomandări de la Claudia Buneci, expert în medicină feminină funcțională

  Ciclul menstrual este o parte esențială a vieții unei femei, însă adesea vine cu dureri și disconfort si cu multe întrebări fără răspuns. Ciclul menstrual trebuie înțeles ca un întreg, viața unei femei este, la propriu, ciclică. Claudia Buneci, nutriționist și expert în medicină feminină f...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..