Asociația Industriei Fotovoltaice din România (RPIA), reprezentând producători, dezvoltatori, prestatori de servicii și furnizori de echipamente din sectorul energiei regenerabile, cu o putere totală instalată de peste 2,6 GW, subliniază necesitatea sprijinirii investițiilor în capacități de stocare, infrastructura de transport și distribuție, digitalizarea rețelei și electrificare pentru asigurarea echilibrului și a rezilienței Sistemului Energetic Național, în special în perioade cu consum redus.
În ultimii trei ani, pe fondul Pactului Verde European și al strategiilor de reducere a dependenței de importurile de combustibili fosili, sectorul energiei regenerabile din România a cunoscut o dezvoltare semnificativă. Industria fotovoltaică, în mod particular, s-a evidențiat drept segmentul cu cea mai rapidă creștere, ajungând, de la 1,4 GW în 2021 la peste 5 GW în 2025, distribuiți aproximativ egal între instalațiile prosumatorilor și centralele de mari dimensiuni.
În contextul apropierii sărbătorilor pascale, perioadă în care, în mod tradițional, activitatea economică se reduce, iar cererea de energie scade semnificativ, în special în sectorul industrial și comercial, în spațiul public au apărut preocupări cu privire la posibilitatea unor întreruperi în alimentarea cu electricitate cauzate de supraproducția centralelor bazate pe surse regenerabile.
Ministerului Energiei a reacționat proactiv la aceste îngrijorări, prin constituirea unui comandament operativ dedicat supravegherii și menținerii echilibrului în Sistemul Energetic Național pe durata sărbătorilor. În colaborare cu operatorii din sector, au fost stabilite o serie de acțiuni coordonate pentru adaptarea producției la cererea estimată, precum reducerea producției hidroenergetice, scăderea puterii unităților nucleare cu până la 40% și ajustarea funcționării centralelor ELCEN, oferind totodată asigurări că alimentarea cu energie electrică nu va fi afectată. Mai mult decât atât, Transelectrica, în calitate de Operator de Transport și Sistem, dispune de instrumente de monitorizare și intervenție în timp real, iar, împreuna cu Dispeceratul Energetic Național, poate gestiona eficient variațiile, așa cum a demonstrat în weekendul Floriilor din acest an.
RPIA este în asentiment cu poziția Ministerului Energiei privind absența unui risc real de întrerupere a alimentării cu energie electrică în perioada Paștelui. Dimpotrivă, astfel de momente demonstrează că România face progrese importante către un sistem energetic modern, sigur și sustenabil. Ceea ce pare a fi o provocare – prea multă energie produsă în țara noastră din surse regenerabile – este, în realitate, dovadă a succesului tranziției verzi. În mai puțin de trei ani, energia solară a devenit o componentă esențială a mixului național, iar capacitatea sistemului de a integra și producția intermitentă, din surse regenerabile, este în continuă îmbunătățire. Pentru consolidarea acestor progrese rămân prioritare investițiile în tehnologii de stocare, modernizarea infrastructurii de transport și distribuție, flexibilizarea cererii, electrificarea și creșterea gradului de conștientizare cu privire la funcționarea unui sistem energetic din ce în ce mai descentralizat.
RPIA își reiterează deschiderea pentru dialog instituțional și cooperare cu toți factorii de decizie relevanți, precum și angajamentul pentru susținerea soluțiilor sustenabile în tranziția energetică, în vederea consolidării unui cadru durabil și predictibil.