Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat un nou eveniment din seria Business Breakfast la Palatul CCIB, cu tema: „Noile reglementări fiscale. Adaptarea companiilor la RO e-Factura, RO e-Transport și SAF-T”.
„Mediul de afaceri are nevoie de transparență, de stabilitate și de predictibilitate. În plus, este nevoie ca strategia fiscală națională să aibă în vedere: stimularea fiscală a domeniilor prioritare în dezvoltarea economiei naționale; directionarea veniturilor suplimentare obținute ca urmare a noilor măsuri fiscale către investiții; întărirea disciplinei financiare și recompensarea contribuabilului onest și disciplinat”, a declarat Iuliu Stocklosa, președintele CCIB, în deschiderea evenimentului, la care au participat aproape 100 de antreprenori, manageri, directori financiari, experți și consultanți.
Invitații speciali ai ediției au fost: Ráduly Róbert Kálmán, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, Dan Manolescu, președintele Uniunii Profesiilor Liberale din România și președintele Camerei Consultanților Fiscali, Sia-Nicoleta Jiru, director al Direcției Proceduri și Programare Control Fiscal (ANAF), Nicolae Nițu, inspector șef Direcție, Direcția Antifraudă Fiscală (ANAF), Albert Fruth, șef serviciu, Unitatea de Management al Informației (ANAF) și Adriana Popa, lector CECCAR.
„Ne propunem să nu mai facem lucruri pe repede înainte. România suferă de 10 ani, din 2014, când s-a trecut la o politică de creștere bazată pe consum, susținut prin import, ceea ce a condus la dublu deficit”, a declarat secretarul de stat Ráduly Róbert Kálmán. Înaltul demnitar a subliniat orientarea MFP către stimularea conformării voluntare a contribuabililor, cu scopul de a-i convinge pe cât mai mulți să intre în legalitate.
Despre importanța asigurării de către ANAF a unor baze competitive corecte pentru toți jucătorii din piață a vorbit și Dan Manolescu, în preambulul intervenției sale în care a prezentat pe larg, inclusiv cu studii de caz, modificările aduse regimului microîntreprinderilor și legislației privind impozitul suplimentar pe cifra de afaceri.
Cei trei specialiști ANAF au discutat deschis și constructiv cu participanții despre principalele provocări în ceea ce privește implementarea sistemelor Ro e-Factura, Ro e-transport și Ro e-TVA (inclusiv decontul precompletat), dar și despre generalizarea obligativității depunerii SAF-T (fișierul standard de control fiscal).
Timp de trei ore, au fost abordate aspecte teoretice și practice privind modificările aduse cadrului legal aplicabil, îndeosebi în ceea ce privește: termenele de implementare, obligațiile de raportare, modalitățile concrete în care ANAF încurajează creșterea gradului de conformare voluntară și recompensează comportamentul corect al contribuabilului, diversificarea tratamentului fiscal. De exemplu, potrivit noului sistem de management integrat al riscului, care are termen de implementare 31 decembrie 2025, în urma unei analize complexe, contribuabilii vor fi împărțiți pe trei clase de risc – ridicat, mediu și scăzut, fiecare clasă cu tratament fiscal diferit. În context, s-a subliniat importanța pe care ANAF o acordă notificărilor de conformare, ca instrument util care ajută contribuabilii să intre în legalitate și să corecteze eventualele inadvertențe.
Următoarea ediție a Business Breakfast cu tema „Fonduri nerambursabile pentru IMM-uri: Oportunități și cerințe pentru dezvoltarea afacerilor” va avea loc în Aula Carol I a Palatului CCIB, pe 19 februarie, la ora 9,30.