Vremea extremă loveşte din nou Europa. Ninsorile abundente şi neobişnuite, dar şi inundaţiile fac prăpăd în mai multe ţări de pe continent. Din păcate, urmează şi în România un episod de iarnă încă de la mijlocul săptămânii viitoare.
De curând, Spania a fost dur încercată de vreme, inundaţiile care au devastat sud-estul Peninsulei Iberice soldându-se cu moartea a 219 persoane. Dintre acestea, cel puţin 26 de oameni erau de naţionalitate străină. Din păcate, cei mai mulţi sunt români, nouă.
Citeşte şi Când vin ninsorile în România? Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni aduce veşti bune
După episoadele severe de ploi şi inundaţii în Spania şi Portugalia, vremea extremă loveşte din nou Europa. Cea mai afectată ţară de ninsorile abundente şi neobişnuite este Grecia, unde mai multe localităţi au fost acoperite de zăpadă. Acum, autorităţile elene au emis un cod roşu de inundaţii, cele mai afectare zone fiind Tesalia, Sporadele de Nord, Evia și Fthiotida.
Pentru a minimiza efectele şi pierderile a fost organizată o reuniune de urgenţă cu reprezentanți ai serviciilor de pompieri, ai poliției, ai forțelor armate și ai autorităților locale. De asemenea, locuitorii din regiunile afectate sunt îndemnaţi să se pregătească pentru posibile evacuări şi să fie atenţi la avertismentele emise de autorităţi.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Furtunile puternice ajung şi în estul Mării Egee și în Dodecanez până seara, avertizează meteorologii. O altă ţară afectată de vremea extremă este şi Croaţia, aceasta fiind sub cod roşu de ploi şi de vijelii.
După ninsorile abundente din Grecia, vremea extremă loveşte şi România. Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă că începând de miercuri ploile se transformă în lapoviţă şi ninsori în vest, centru şi nord. Temperaturile vor scădea brusc marţi noapte, mai spun meteorologii, însă ultima săptămână din noiembrie aduce temperaturi ceva mai ridicate.
Mai mult, şi experţii de la Severe Weather Europe vorbesc despre o schimbare a modelului meteo, urmând o perioadă cu temperaturi mai scăzute și, de asemenea, ninsori în a doua jumătate a lunii noiembrie. Potrivit acestora, peste Europa, zona de joasă presiune va aduce un aer rece, nordic, în părțile centrale și vestice.
„Schimbarea meteo așteptată în următoarele două săptămâni va aduce anomalii. Privind peste Europa, putem observa că zonă de joasă presiune va aduce un debit rece, nordic, în părțile centrale și vestice, crescând și potențialul de zăpadă în zonă”, spun meteorologii.
Sunt anunţate ninsori chiar şi în Marea Britanie, în Irlanda şi în părţile central şi vestice ale Europei.
“Acest lucru se datorează rotației în sens invers acelor de ceasornic a unui sistem de joasă presiune, coborând aerul rece pe partea sa de vest și aerul mai cald în sus pe partea sa de est”.
Citeşte şi Ger de -22 de grade Celsius și zăpezi masive. Prognoza de coșmar a meteorologilor de la AccuWeather pentru multe zone din Germania în perioada următoare