Atacurile criminale ale Rusiei asupra orașului Sumî din acest week-end, care s-au soldat cu 34 de morți și peste 100 de răniți, au pus pe jar întreaga Europă. Însă, o mare putere occidentală lucrează la o operațiune crucială pentru viitorul bătrânului continent.
Germania va realiza „zidul Nexus” de drone de-a lungul întregii granițe de Est a NATO cu Federația Rusă, cu scopul de a susține apărarea țărilor vulnerabile în fața unei viitoare invazii a liderului de la Kremlin.
Sute de avioane fără pilot ar detecta o agresiune timpurie de-a lungul graniței Moscovei cu statele NATO vecine, din Finlanda și până în România și Bulgaria. Industria germană de Apărare discută în prezent ideea de a construi o flotă de drone – sau un „zid de drone” – pentru a apăra întregul flanc estic al NATO sau o parte din acesta, scrie The Telegraph.
Viitorul cancelar german Friedrich Merz (foto) a promis că va reînarma Germania ca răspuns la amenințarea Rusiei. Merz a adoptat reforme istorice în luna martie, deblocând cheltuieli potențial nelimitate pentru proiecte de apărare.
Zidul, cunoscut și ca „Drone Nexus”, ar fi format din sute sau chiar mii de avioane fără pilot care ar supraveghea atent granița, acționând ca un sistem de detectare timpurie.
Statele membre estice ale NATO - Finlanda, Estonia și Letonia - au o graniță lungă cu Rusia, despre care oficialii occidentali se tem că ar putea deveni punctul de foc al unei confruntări majore cu Moscova în viitor. Anterior guvernele Finlandei, Lituaniei, Norvegiei și Poloniei au făcut lobby anterior pentru un zid de drone pe continent, cu finanțare UE, dar propunerea a fost respinsă de Bruxelles săptămâna aceasta.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Una dintre firmele germane dornice să contribuie la zidul de drone este Quantum Systems din Bavaria, care ar putea construi unele dintre dronele necesare în doar un an. Oficialii companiei susțin că au capacitatea de a produce lunar sute de drone de recunoaștere alimentate cu inteligență artificială.
CITEȘTE ȘI: Călcâiul lui Ahile din România. NATO a identificat locul din țara noastră care este expus unei eventuale invazii a armatei rusești
Flota de drone validate în luptă a Quantum Systems este folosită de forțele ucrainene, cum ar fi batalionul Ahile, despre care se estimează că a distrus sisteme antiaeriene și rachete rusești în valoare de 56 milioane de dolari de la începutul războiului.
Firma de apărare Helsing din Munchen, care și-a manifestat interesul pentru acest concept de operațiune, afirmă că patrulele cu drone ar putea fi folosite ca alternativă la câmpurile minate de la granița dintre Rusia și NATO.
Într-un interviu recent, Gundbert Scherf, directorul executiv al companiei, a comentat ideea unui zid de drone care să se întindă pe întreg flancul estic al NATO. Acesta ar putea concentra zeci de mii de drone de luptă, „o descurajare convențională foarte credibilă” contra Rusiei, consideră Scherf.
În martie, Merz, liderul creștin-democraților de centru-dreapta, a adoptat o legislație majoră în Parlamentul german care a făcut ca proiectele de apărare care depășesc 1% din PIB să fie scutite de „frâna datoriei”, o limită strictă a împrumuturilor. Merz urmează să depună jurământul ca următor cancelar al Germaniei la începutul lunii mai.
CITEȘTE ȘI: SUA încep să își retragă trupele de pe frontul de Est. Decizia istorică a Pentagonului vizează și România