Virusul HMPV nu are antidot. Vaccin nu există, însă poate fi stopat dacă ținem cont de câteva reguli importante atunci când suntem expuși pericolului

Virusul HMPV nu are antidot. Vaccin nu există, însă poate fi stopat dacă ținem cont de câteva reguli importante atunci c
📅 2025-01-15

În urmă cu o săptămână a fost confirmat primul caz de infectare cu virusul HMPV din țara noastră. Pacienta este o femeie învârstă de 67 de ani din Oradea, care nu a călătorit recent în afara României. Cu toate că acest virus este cunoscut de mai bine de două decenii, nu există un vaccin specific împotriva sa. Totuși potrivit specialiștilor, respectarea câtorva reguli simple poate diminua semnificativ pericolul de infectare.

La cinci ani de la declanșarea pandemiei de Covid-19, China se confruntă din nou cu o problemă majoră de sănătate publică. De această dată este vorba despre virusul HMPV, care de câteva săptămâni se răspândește cu rapiditate în mai multe zone ale acestei țări.

Pe data de 8 ianuarie 2025, primul caz de îmbolnăvire cu HMPV din țara noastră a fost confirmat la Oradea. Pacienta este o femeie de 67 de ani care nu a călătorit de curând în afara țării. Aceasta a fost internată de pe 4 ianuarie, prezentând însă simptome specifice încă din a doua zi de Crăciun.

Cum ne putem proteja de virusul HMPV

Virusul metapneumovirus uman, care a fost identificat pentru prima dată în anul 2001, provoacă simptome asemănătoare unei răceli sau unei gripe, putând duce însă la probleme respiratorii severe. Cei mai vulnerabili în fața acestui virus sunt vârstnicii, copiii și pacienţii cu un sistem imunitar slăbit și care suferă şi de alte afecţiuni.

HMPV se răspândește în moduri similare altor viruși respiratori, și anume: prin secreții de la tuse și strănut, prin contact personal apropiat, cum ar fi strângerea mâinii sau simpla atingere, prin atingerea suprafețelor contaminate și apoi atingerea gurii, a nasului sau a ochilor. În aceste condiții, igiena sporită şi aerisirea încăperilor ajută la evitarea îmbolnăvirii.

Printre simptomele cele mai frecvente ale contaminării cu HMPV sunt tusea, febra, congestia nazală și dificultățile de respirație. În cazurile grave, virusul poate duce la complicații precum bronșită sau pneumonie. Perioada de incubație pentru HMPV este de obicei între trei și șase zile, cu simptome care durează perioade diferite, în funcție de severitatea infecției.

În prezent nu există vaccinuri pentru HMPV, dar mai multe sunt în curs de dezvoltare, inclusiv unele care ar putea proteja atât împotriva acestuia, cât şi a virusului respirator sinciţial (VRS).

Sportpesurse.ro

A intrat peste Gigi Becali și a rămas mut de uimire când a văzut ce făcea milionarul. „Poate se supără că spun...”

Sportpesurse.ro

Divorț șoc la Digi Sport. Cuvinte grele aruncate, ce scot la iveală frustrări și nemulțumiri

(NU RATA: Alertă alimentară în România! Focarul de salmonella a pus pe jar autoritățile din județul Vaslui)

Explicațiile ministrului Sănătății

Confirmarea primului caz e infectare cu virusul HMPV în țara noastră a provocat rapid îngrijorare printre români. Pentru a evita crearea unei eventuale stări de panică generală, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a oferit mai multe detalii legate de acest virus.

„Nu este vorba despre niciun fel de noutate. Este vorba despre un virus care a fost identificat pentru prima dată în 2001 şi care este răspunzător pentru o bună parte din virozele respiratorii, mai ales în sezonul rece. Nu se face un diagnostic etiologic, pentru că marea majoritate a infecţiilor sunt banale, sunt pur şi simplu răceli care apar mai frecvent la copii sau la persoanele cu vârste de peste 65 de ani.

Uneori, ca la orice viroză, pot să apară şi cazuri mai grave şi atunci se face diagnostic etiologic. Anul acesta a fost identificat prin metode de laborator un astfel de caz, cel de la Oradea, dar nu este nimic special, nu este vorba nici despre un virus important din China. Este vorba despre un virus care evoluează în mod obişnuit în această perioadă în emisfera nordică.

Deocamdată, nu este o evoluţie de tip epidemic a infecţiei gripale, gripa este monitorizată în primul rând. Este în fiecare an (virusul HMPV în România - n.r.). Zeci de mii de cazuri sunt în fiecare an cu virusul acesta. Nu este nicio noutate, produce răceli banale. Că mai este câte un caz grav... Sunt oameni cu deficienţe imune, au boli asociate. Nu a venit din China...”, a declarat ministrul Sănătății.

(VEZI ȘI: Fenomenul meteo pe care nici specialiștii în domeniu nu și-l mai pot explica. Iarna și vara lui 2024, anomalii ale naturii, dar și premiere modiale)

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri bugetul

Val de concedieri pentru colosul Meta. Mark Zuckerberg le-a pus gând rău angajaților neperformanți

Burgerul de urs carpatin gătit după o rețetă secretă. Cât costă o porție de doar 450 de grame din preparatul unic în Europa la un restaurant din Brașov

Cea mai avantajoasă metodă de a circula simultan cu metroul, cu STB și cu trenul, după scumpirea anunțată de Metrorex. Economia este considerabilă

Hypermarketul care dublează garanția SGR în România! Ce trebuie să facă clienții pentru a beneficia de bonus

Adio rufe la uscat în balcon! Orașul din România în care mai multe obiceiuri banale vor fi interzise

Evaziunea fiscală în sectorul petrolier a ajuns la miliarde de lei. ANAF, îngenuncheată de noile tertipuri folosite de producătorii de energie

Notificarea ANAF pentru românii plătitori de taxe și impozite. „Norocoșii” scutiți de depunerea unei declarații ce dă multora bătăi de cap, dezvăluiți de Fisc

Coșmarul angajaților străini din România. Studiul care scoate la iveală realitățile dure de pe piața muncii din țara noastră

Colosul internațional care caută 5.000 de angajați în Europa. Procesul de recrutare este rapid, iar salariile sunt neimpozabile

Sticlele de plastic vor dispărea! UE obligă România să facă schimbarea

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.