Potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și metodologiei de mobilitate pentru anul școlar 2025-2026, profesorii din țara noastră pot rămâne titulari până la vârsta de 70 de ani. Dascălii care doresc să beneficieze de această măsură trebuie să îndeplinească anumite condiții și să depună o cerere la începutul anului viitor.
Profesorii din țara noastră au parte de o nouă facilitate adusă de Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și de metodologia de mobilitate pentru anul școlar 2025-2026. Mai exact, dascălii vor putea rămâne titulari până la vârsta de 70 de ani. Este vorba despre cadrele didactice cărora nu li s-a emis decizia de pensionare.
Potrivit listei publicate de Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB), în luna februarie 2023, nu mai puțin de 300 de profesori din Capitală, cu vârsta peste limita de pensionare, au rămas titulari în anul școlar 2024-2025, Spre deosebire de anul trecut, când au fost aprobate 217 de cereri, creșterea este de aproape 40%.
Potrivit metodologiei, în perioada 8 ianuarie - 23 ianuarie 2025, profesorii care doresc să rămână titulari până la 70 de ani trebuie să depună o cerere la secretariatul unității de învățământ în cadrul căreia activează.
„(5) Personalul didactic de predare titular din învăţământul preuniversitar căruia nu i s-a emis decizia de pensionare şi care până la data de 1 septembrie 2025 nu împlineşte vârsta de 70 de ani, poate fi menţinut în activitate ca titular, în funcţia didactică, la cerere, în anul şcolar 2025-2026, potrivit prevederilor art. 229 alin. (11) din Legea nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare, conform prezentei Metodologii.
(6) Personalul didactic de predare care se încadrează în prevederile alin. (5) se adresează, în scris, consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ, până la data prevăzută în Calendar. Profesorii din cadrul CJRAE/CMBRAE și profesorii din centre și cabinete de asistență psihopedagogică/logopedice/pentru furnizarea serviciilor de sprijin se adresează consiliului de administraţie al CJRAE/CMBRAE. Cererile se analizează şi se aprobă în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ/CJRAE/CMBRAE, în perioada prevăzută de Calendar, în funcţie de evoluţia demografică la nivel local, de planurile de şcolarizare, de dinamica resurselor umane, de politicile de personal şi de evoluţia planurilorcadru de învăţământ”, se arată în Articolul 31.
(NU RATA: E oficial. Cresc salariile pentru acești români de la 1 ianuarie 2025. Angajatorii sunt obligați să le majoreze veniturile cu minim 20%)
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Legislația în vigoare stipulează clar și care sunt condițiile pe care dascălii trebuie să le îndeplinească pentru a putea rămâne titulari până la vârsta de 70 de ani.
„(7) La nivelul unităţilor de învăţământ pot fi aprobate numai cererile cadrelor didactice care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) se încadrează în prevederile alin. (5);
b) posturile didactice/catedrele pe care sunt titulare, conform documentului de numire/transfer/repartizare pe post/catedră, sunt complete şi au viabilitate de cel puţin un an şcolar, luând în considerare şi cererile privind reducerea normei didactice de predare, fără diminuarea salariului, a personalului didactic de predare, conform prevederilor legale în vigoare;
c) la nivelul unităţii/unităţilor de învăţământ, în care urmează să fie menținute în activitate ca titulare în funcţia didactică, nu există reducere de activitate la catedrele pe care cadrele didactice respective sunt titulare şi nu este necesară completarea/întregirea normei didactice de predare a altor cadre didactice, conform prezentei Metodologii, din unităţile de învăţământ respective cu ore din catedra pe care sunt titulare cadrele didactice care se încadrează în prevederile alin. (5) şi urmează să fie menținute în activitate, ca titular, în funcţia didactică”, se arată în Articolul 31.
(CITEȘTE ȘI: Documentul obligatoriu pentru români! De ce nu ai voie în această țară fără autorizație)